Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντον Γκριγκόριεβιτς Ρουμπινστάιν, από τους μεγαλύτερους πιανίστες, δημιουργός της ρωσικής πιανιστικής σχολής

Στις 20 Νοεμ­βρί­ου 1894 πεθαί­νει ο Αντον Γκρι­γκό­ριε­βιτς Ρου­μπιν­στάιν, Ρώσος πια­νί­στας, συν­θέ­της, διευ­θυ­ντής ορχή­στρας, παι­δα­γω­γός και μου­σι­κο-κοι­νω­νι­κός παράγοντας.
Γεν­νή­θη­κε το 1829 και σε ηλι­κία μόλις δέκα ετών έδω­σε συναυ­λία στη Μόσχα.
Στη συνέ­χεια, από το 1840 έως το 1843, εμφα­νί­στη­κε σε πολ­λές ευρω­παϊ­κές πρω­τεύ­ου­σες, όπου συνά­ντη­σε ενθου­σιώ­δη υπο­δο­χή. Την ίδια περί­ο­δο χρο­νο­λο­γού­νται και οι πρώ­τες του συν­θέ­σεις. Από το 1844 έως το 1848 συνέ­χι­σε τις σπου­δές του στο Βερο­λί­νο και τη Βιέν­νη, όπου συνα­ντή­θη­κε με τον Φ. Μέντελ­σον και τον Φ. Λιστ.

Το 1848 επι­στρέ­φει στη Ρωσία και εγκα­τα­στά­θη­κε στην Πετρού­πο­λη. Μετά από μια τετρα­ε­τή (1854- 1858) περιο­δεία στην Ευρώ­πη, γυρί­ζει και εγκα­θί­στα­ται ορι­στι­κά στην Πετρού­πο­λη, όπου ανα­πτύσ­σει πλού­σια μου­σι­κο-κοι­νω­νι­κή δραστηριότητα.
Ίδρυ­σε το ρωσι­κό μου­σι­κό σύλ­λο­γο και το 1862 ίδρυ­σε το πρώ­το ρωσι­κό ωδείο στην Πετρού­πο­λη, το οποίο διηύ­θυ­νε μέχρι το 1891. Μαθη­τής του υπήρ­ξε ο Τσαϊ­κόφ­σκι. Ηταν ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους πια­νί­στες, δημιουρ­γός της ρωσι­κής πια­νι­στι­κής σχο­λής. Το χαρα­κτη­ρι­στι­κό της τέχνης του ήταν ο εμπνευ­σμέ­νος αυτο­σχε­δια­σμός, που συχνά παρα­βί­α­ζε τους πατρο­πα­ρά­δο­τους μου­σι­κούς κανόνες.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο