Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντρέ Σεγκόβια, η σημαντικότερη προσωπικότητα στην ιστορία της κιθάρας

Στις 21 Φεβρουα­ρί­ου 1893 γεν­νιέ­ται ο  Ισπα­νός βιρ­τουό­ζος της κιθά­ρας Αντρέ Σεγκό­βια στο Λινά­ρες της Ανδα­λου­σί­ας, μια κωμό­πο­λη στα νότια της Ισπα­νί­ας κοντά στη Γρα­νά­δα και πέθα­νε στη Μαδρί­τη στις 2 Ιου­νί­ου 1987.

Υπήρ­ξε ένας από τους κορυ­φαί­ους μου­σι­κούς εκτε­λε­στές του 20ού αιώ­να και αναμ­φι­σβή­τη­τα η σημα­ντι­κό­τε­ρη προ­σω­πι­κό­τη­τα στην ιστο­ρία της κιθάρας

Ο Σεγκό­βια ήταν από τους ελά­χι­στους καλ­λι­τέ­χνες που μπο­ρού­σε να επι­κοι­νω­νεί με το κοι­νό και κυριο­λε­κτι­κά να το συναρ­πά­ζει. Διέ­θε­τε αυτό το χάρι­σμα που οι Ισπα­νοί ονο­μά­ζουν ‘ντου­έ­ντε’.

Από την ηλι­κία των 14 ετών άρχι­σε να δίνει κον­σέρ­τα σε όλο τον κόσμο. Από τις πρώ­τες χώρες που επι­σκέ­φθη­κε, ήταν η Σοβιε­τι­κή Ενω­ση και στη συνέ­χεια οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες. Μέχρι το τέλος της ζωής του, συνέ­χι­σε τις εμφα­νί­σεις του.

Δια­σκεύ­α­σε για κιθά­ρα πολ­λά κομ­μά­τια κλα­σι­κής και σύγ­χρο­νης μου­σι­κής. Εξαι­ρε­τι­κής έμπνευ­σης θεω­ρού­νται οι δια­σκευ­ές του σε έργα των Μπαχ και Χέντελ. Ανέ­δει­ξε την κιθά­ρα σε όργα­νο του σοβα­ρού κλα­σι­κού ρεπερτορίου.

Η μου­σι­κή κλη­ρο­νο­μιά του Σεγκό­βια είναι τερά­στια. Πέρα από τους δεκά­δες δίσκους, έχει αφή­σει πίσω του πολ­λές μετα­γρα­φές, μελέ­τες, άρθρα, σπουδές.

Ο Σεγκό­βια τιμή­θη­κε για τη γενι­κό­τε­ρη προ­σφο­ρά του στη μου­σι­κή με 14 χρυ­σά μετάλ­λια και μεγα­λό­σταυ­ρους σε διά­φο­ρες χώρες του κόσμου, ονο­μά­στη­κε επί­τι­μος διδά­κτο­ρας σε 9 πανε­πι­στή­μια ενώ σε 3 πόλεις πήρε τον τίτλο του επί­τι­μου πολί­τη. Πέθα­νε σε ηλι­κία 94 ετών, κάνο­ντας εμφα­νί­σεις μέχρι τέλους και απο­τε­λεί ένα από αυτά τα ‘ιερά τέρα­τα’  που η δια­δρο­μή και το έργο τους σφρά­γι­σαν ανε­ξί­τη­λα τον αιώ­να που έζησαν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο