Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντώνης Αμπατιέλος, η δράση του “απλώθηκε” στα μήκη και τα πλάτη όλης της Γης, σε “πέλαγα και σε στεριές” — σαν ένας θρυλικός μύθος!

Στις 7 Αυγού­στου 1995 έφυ­γε από τη ζωή ο κομ­μου­νι­στής Αντώ­νης Αμπα­τιέ­λος. Στα 80 χρό­νια μιας ζωής γεμά­της από δρά­ση, αγώ­νες και θυσί­ες σε θάλασ­σες και στε­ριά για τα δικαιώ­μα­τα της τάξης του, της Εργα­τι­κής Τάξης, των ναυ­τερ­γα­τών συνα­δέλ­φων του, για τα ιδα­νι­κά και τα ορά­μα­τα του ΚΚΕ. Σ’ αυτούς του αγώ­νες, με “μετε­ρί­ζι” το καρά­βι, ο Αντώ­νης Αμπα­τιέ­λος ανα­δεί­χτη­κε άξιος ηγέ­της της τάξης του, του ναυ­τερ­γα­τι­κού κινή­μα­τος, ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του ΚΚΕ, το οποίο υπη­ρέ­τη­σε σ’ όλη του τη ζωή, σε προ­σω­πι­κό­τη­τα του παγκό­σμιου αντι­φα­σι­στι­κού κινή­μα­τος, καθώς ανα­δεί­χτη­κε σε ηγε­τι­κό στέ­λε­χος της θρυ­λι­κής ΟΕΝΟ, της Ομο­σπον­δί­ας Ελλη­νι­κών Ναυ­τερ­γα­τι­κών Οργανώσεων.

Γεν­νη­μέ­νος στα 1914 στη Ρου­μα­νία, βρέ­θη­κε μετά τη μικρα­σια­τι­κή κατα­στρο­φή στην Ελλά­δα, στην Κεφαλ­λο­νιά με την οικο­γέ­νειά του. Από τα νεα­νι­κά του χρό­νια τον κέρ­δι­σαν οι κομ­μου­νι­στι­κές ιδέ­ες. Το 1932 οργα­νώ­νε­ται στην ΟΚΝΕ και στο ΚΚΕ και μπαρ­κά­ρει στα καρά­βια.  Ναυ­τερ­γά­της από τα 18 του χρό­νια “όργω­σε” τους ωκε­α­νούς. Και με τους προ­σω­πι­κούς αγώ­νες του, σε κάθε πλοίο που υπη­ρε­τού­σε, πετύ­χαι­νε να βελ­τιώ­νει τη θέση των συνα­δέλ­φων του. Ο ίδιος από το πόστο του Γραμ­μα­τέα της ΟΕΝΟ υπέ­γρα­ψε την ιστο­ρι­κή πρώ­τη Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση που υπο­χρε­ώ­θη­καν, για πρώ­τη φορά το 1943, να υπο­γρά­ψουν οι εφο­πλι­στές, καθιε­ρώ­νο­ντας και κατο­χυ­ρώ­νο­ντας το 8ωρο και άλλα βασι­κά δικαιώ­μα­τα των ναυτεργατών.

Ήρωας των θαλασσών

“Στην κυριο­λε­ξία, σε λιμά­νια και σε πλοία, σε ντό­κους και σε σκυ­λο­πνί­χτες, σε συν­δι­κα­λι­στι­κά συνέ­δρια και σε υπερ­πό­ντιες πλό­ες, στην καρ­διά του ιμπε­ρια­λι­σμού και σε αποι­κί­ες, στη Νέα Υόρ­κη και το Λον­δί­νο, στους ωκε­α­νούς και σε παγι­δευ­μέ­νες θάλασ­σες, ανά­με­σα σε υπο­βρύ­χια και ναρ­κο­πέ­δια, στον πόλε­μο και στην ειρή­νη, ελεύ­θε­ρος ή εγκά­θειρ­κτος ύφα­νε παντού τον ιστό του αγώ­να για μια καλύ­τε­ρη Ελλά­δα, για έναν καλύ­τε­ρο κόσμο… Από το 1943 και μέχρι το τέλος του αντι­φα­σι­στι­κού πολέ­μου ο Αντώ­νης Αμπα­τιέ­λος , ένας από τους δύο εκλεγ­μέ­νους γραμ­μα­τείς της δυα­δι­κής ηγε­σί­ας (ο δεύ­τε­ρος ήταν ο Β. Μπε­κά­κος) της θρυ­λι­κής ΟΕΝΟ, υπήρ­ξε κυριο­λε­κτι­κά ένας από τους “ισχυ­ρούς της Γης”. Διό­τι υπό τις συν­θή­κες των πολε­μι­κών συγκρού­σε­ων και επι­χει­ρή­σε­ων σε ολό­κλη­ρη την υδρό­γειο “το της θαλάσ­σης κρά­τος” βρι­σκό­ταν στα χέρια της ΟΕΝΟ και στα χέρια του Διε­θνούς Ναυ­τερ­γα­τι­κού Κινή­μα­τος (του οποί­ου ψυχή και εγκέ­φα­λος ήταν ο Α. Αμπα­τιέ­λος ). Ετσι, από το 1943 ουσια­στι­κά, οι δυνά­μεις του Αξο­να βρέ­θη­καν χωρίς πλοία — παρά το γεγο­νός ότι πλή­ρω­ναν στους εφο­πλι­στές αστρο­νο­μι­κά ναύ­λα — για­τί κου­μά­ντο, πια, στα εμπο­ρι­κά (ελλη­νι­κά και ξένα) πλοία δεν έκα­ναν οι εφο­πλι­στές, αλλά η ΟΕΝΟ και το Διε­θνές Ναυ­τερ­γα­τι­κό Κίνημα”,όπως θα γρά­ψει στο “Ρ” ο δημο­σιο­γρά­φος Χ. Θεο­χα­ρά­τος. Και ήταν η ηγε­σία της ΟΕΝΟ που σε μια δύσκο­λη για τους συμ­μά­χους καμπή του πολέ­μου, σάλ­πι­σαν προς τους Ελλη­νες ναυ­τερ­γά­τες το ιστο­ρι­κό σύν­θη­μα: “Κρα­τά­τε τα πλοία εν κινήσει”!

“Στη διάρ­κεια του Β’ Παγκό­σμιου Πολέ­μου ο Α. Αμπα­τιέ­λος πήρε μέρος σε νηο­πο­μπές του θανά­του, όταν οι αγέ­λες των γερ­μα­νι­κών υπο­βρυ­χί­ων έστελ­ναν στο βυθό εκα­το­ντά­δες πλοία, τις περισ­σό­τε­ρες φορές μαζί με τα πλη­ρώ­μα­τά τους. Σε 2.500 υπο­λο­γί­ζει ο ίδιος ο Α. Αμπα­τιέ­λος τους ναυ­τερ­γά­τες που χάθη­καν στο Επος του Ατλα­ντι­κού. Ενας απ’ αυτούς ήταν και ο πατέ­ρας του… Αυτοί οι αντι­φα­σι­στι­κοί — πατριω­τι­κοί αγώ­νες και η τερά­στια προ­σφο­ρά ανα­γνω­ρί­στη­καν τότε από τους συμ­μά­χους και την εξό­ρι­στη ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση”, θα προ­σθέ­σει ο δημο­σιο­γρά­φος Ν. Πηγα­δάς στην εκδή­λω­ση της παρου­σί­α­σης του μονα­δι­κού βιβλί­ου του Α. Αμπα­τιέ­λου “ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ” — έκδο­ση της “Σύγ­χρο­νης Εποχής”.

… Και ηγέτης της τάξης του

Ωστό­σο, το εφο­πλι­στι­κό κεφά­λαιο και οι εμφυ­λιο­πο­λε­μι­κές κυβερ­νή­σεις — λακέ­δες των Αγγλο­α­με­ρι­κά­νων ιμπε­ρια­λι­στών δεν μπο­ρού­σαν να μην εκδι­κη­θούν. Ετσι, στις 24 Δεκέμ­βρη του 1947 ο Αντώ­νης Αμπα­τιέ­λος συλ­λαμ­βά­νε­ται για μια ακό­μα φορά, όμως από κεί­νη τη στιγ­μή αρχί­ζει η μακριά νύχτα των 16,5 χρό­νων στέ­ρη­σης της ελευ­θε­ρί­ας του. Στη δίκη της ΟΕΝΟ όπως έμει­νε στην ιστο­ρία (η δίκη της ηγε­σί­ας της) και κρά­τη­σε 20 μέρες, ο Α. Αμπα­τιέ­λος κατα­δι­κά­ζε­ται σε θάνα­το, που ματαιώ­θη­κε από τη διε­θνή κατα­κραυ­γή που ξεση­κώ­θη­κε. Ακο­λου­θούν φυλα­κές και τόποι εξο­ρί­ας, αλλά η ηρω­ι­κή δρά­ση του ηγε­τι­κού στε­λέ­χους του ΚΚΕ Αντώ­νη Αμπα­τιέ­λου , σε δύσκο­λες και δια­φο­ρε­τι­κές κάθε φορά συν­θή­κες συνε­χί­ζε­ται και η προ­σφο­ρά του στην εργα­τι­κή τάξη και το λαϊ­κό κίνη­μα, μέσα από το ΚΚΕ μέχρι την τελευ­ταία πνοή της ζωής του.

«… Ορι­σμέ­νοι φεύ­γο­ντας από τη ζωή παίρ­νουν μαζί τους και το κλει­δί και ό,τι έχουν… Δεν αφή­νουν τίπο­τε πίσω τους. Ο Αμπα­τιέ­λος φεύ­γο­ντας άφη­σε το κλει­δί και μια μεγά­λη αγω­νι­στι­κή κλη­ρο­νο­μιά. Κλη­ρο­νο­μιά μεγά­λη, αρκε­τά πλού­σια που θα απο­τε­λεί για τις νέες γενε­ές πηγή παρα­δειγ­μα­τι­σμού και προ­βλη­μα­τι­σμού» (Χαρ. Φλωράκης)

Το 1963 θα γίνει παγκο­σμί­ως γνω­στός με το επει­σό­διο που προ­κλή­θη­κε από την Αγγλί­δα κομ­μου­νί­στρια γυναί­κα του, Μπέ­τυ, όταν, κατά την επί­σκε­ψη της βασί­λισ­σας Φρει­δε­ρί­κης στο Λον­δί­νο, επι­χεί­ρη­σε να της επι­δώ­σει δια­μαρ­τυ­ρία για τη συνε­χι­ζό­με­νη κρά­τη­ση του άντρα της στις φυλα­κές. Τρο­μο­κρα­τη­μέ­νη η βασί­λισ­σα, το έβα­λε στα πόδια! Ο Αμπα­τιέ­λος απο­φυ­λα­κί­στη­κε το 1966 και με την επι­βο­λή της δικτα­το­ρί­ας, το 1967, διέ­φυ­γε στο εξωτερικό.

Ο Αντώ­νης Αμπα­τιέ­λος τιμή­θη­κε με τα πιο υψη­λά καθή­κο­ντα στην ηγε­σία του Κόμ­μα­τος. Από το 1969 ήταν τακτι­κό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι το 1991 στο 13ο Συνέ­δριο και μέλος του ΠΓ της ΚΕ από το 1971 μέχρι το 12ο Συνέ­δριο, το 1987, ενώ το 1981 εκλέ­χτη­κε βου­λευ­τής στην Α Πειραιά.


Σε εκδή­λω­ση στην ιδιαί­τε­ρη πατρί­δα του, τιμώ­ντας «τον αγω­νι­στή, τον άνθρω­πο, το ναυ­τερ­γά­τη, τον Κεφαλ­λο­νί­τη, τον κομ­μου­νι­στή», με παλιούς ναυ­τερ­γά­τες συντρό­φους του, συνά­δελ­φους και συνα­γω­νι­στές, συγ­χω­ρια­νούς και φίλους του, αλλά και νέους της ΚΝΕ, ο γραμ­μα­τέ­ας της ΚΟ του ΚΚΕ κλεί­νο­ντας την ομι­λία του τόνι­σε: «Ήσουν μαζί μας στους κατα­πέλ­τες των πλοί­ων στη Σάμη και στον Πόρο. Ήσουν μαζί με τους ναυ­τερ­γά­τες στην Κρή­τη που συγκρού­ο­νταν με τους λιμε­νι­κούς και τους τρα­μπού­κους. Ήσουν μαζί με συντρό­φους σου και συντρό­φους μας ναυ­τερ­γά­τες στον Πει­ραιά. Ήσουν και θα είσαι σε όλα τα λιμά­νια, όπου υπάρ­χουν ναυ­τερ­γά­τες και αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στο σκο­τα­δι­σμό και την πισω­δρό­μη­ση, ενά­ντια στο αδη­φά­γο και αδί­στα­κτο εφο­πλι­στι­κό κεφά­λαιο. Είσαι, ακρι­βέ μας σύντρο­φε, για μας Αθά­να­τος!».


Εκα­νε το καθή­κον του, έτσι απλά… ” (Πηγή: Ριζοσπάστης)

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο