Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανώτατη Αρχή Υγείας της Γαλλίας: Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν συστήνεται για τους άνω των 65 ετών

Η μία μετά την άλλη ευρω­παϊ­κές χώρες εκφρά­ζουν επι­φυ­λά­ξεις για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου της AstraZeneca στους ηλι­κιω­μέ­νους. Το εμβό­λιο της AstraZeneca κατά της νόσου Covid-19, το τρί­το που εγκρί­θη­κε στη Γαλ­λία, δεν συστή­νε­ται για τους άνω των 65 ετών, ελλεί­ψει δια­θέ­σι­μων αυτή τη στιγ­μή δεδο­μέ­νων σχε­τι­κά με την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του σε αυτήν την ηλι­κια­κή ομά­δα, σύμ­φω­να με τη γνω­μο­δό­τη­ση της Ανώ­τα­της Αρχής Υγεί­ας της Γαλ­λί­ας (HAS), που δόθη­κε σήμε­ρα στη δημοσιότητα.

«Υπάρ­χει έλλει­ψη δεδο­μέ­νων για τους ασθε­νείς άνω των 65 ετών. Αυτά τα δεδο­μέ­να θα έλθουν τις επό­με­νες εβδο­μά­δες, Στο μετα­ξύ, εμείς συστή­νου­με τη χρή­ση του στους κάτω των 65 ετών», δήλω­σε η πρό­ε­δρος της HAS Ντο­μι­νίκ λε Γκου­λου­ντέκ, κατά τη διάρ­κεια δια­δι­κτυα­κής συνέ­ντευ­ξης τύπου.

«Αυτή η γνω­μο­δό­τη­ση θα επα­νε­ξε­τα­στεί υπό το φως των συμπλη­ρω­μα­τι­κών κλι­νι­κών δεδο­μέ­νων, τα οποία ανα­μέ­νου­με προ­σε­χώς», υπο­γράμ­μι­σε η ίδια.

Επι­πλέ­ον, στον βαθ­μό που το εμβό­λιο αυτό είναι «πολύ εύκο­λο να το χει­ρι­στεί κανείς, πολύ συγκρί­σι­μο με εκεί­νο της γρί­πης στη χρή­ση του», η HAS συστή­νει ότι θα μπο­ρού­σε να χορη­γη­θεί «από φαρ­μα­κο­ποιούς και μαί­ες, εκτός των νοση­λευ­τών και για­τρών», συνέ­χι­σε η λε Γκουλουντέκ.

Το εμβό­λιο της AstraZeneca μπο­ρεί να φυλα­χθεί για μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα σε κλα­σι­κά ψυγεία, σε αντί­θε­ση με τα άλλα δύο ήδη δια­θέ­σι­μα εμβό­λια, εκεί­να των Pfizer/BioNTech και Moderna, που πρέ­πει να απο­θη­κεύ­ο­νται σε πολύ χαμη­λή θερ­μο­κρα­σία (-70 βαθ­μούς Κελ­σί­ου για το πρώ­το και ‑20 βαθ­μούς Κελ­σί­ου για το δεύτερο).

Η γνω­μο­δό­τη­ση της HAS πρέ­πει τώρα να επι­κυ­ρω­θεί από την κυβέρ­νη­ση. Εφό­σον αυτό γίνει, κάτι που είναι πολύ πιθα­νό, η Γαλ­λία θα εντα­χθεί στον κατά­λο­γο των χωρών που δεν συστή­νουν το εμβό­λιο της AstraZeneca για τους πιο ηλι­κιω­μέ­νους, σε αντί­θε­ση με τις συστά­σεις του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων (EMA). Ήδη, η Γερ­μα­νία, η Αυστρία, η Σου­η­δία, η Πολω­νία και η Ιτα­λία έχουν επι­λέ­ξει να μην ακο­λου­θή­σουν την γνω­μο­δό­τη­ση του Ευρω­παϊ­κου Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων και να μην το χορη­γή­σουν σε άτο­μα άνω των 65 ετών

Οι γνω­μο­δο­τή­σεις τους δεν σημαί­νουν ότι το εμβό­λιο δεν είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κό στους πιο ηλι­κιω­μέ­νους, αλλά ότι δεν μπο­ρούν να αξιο­λο­γή­σουν αυτήν την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα βάσει των τωρι­νών δεδομένων.

Το εμβό­λιο της AstraZeneca θα χορη­γη­θεί στη Γαλ­λία σε «δύο συγκε­κρι­μέ­νους πλη­θυ­σμούς», σύμ­φω­να με την πρό­ε­δρο της HAS. «Πρώ­τα, σε όλους τους επαγ­γελ­μα­τί­ες υγεί­ας και των κοι­νω­νι­κό-ιατρι­κών υπη­ρε­σιών, όποιος κι αν είναι ο τόπος άσκη­σης του επαγ­γέλ­μα­τός τους… κυρί­ως διό­τι έχου­με ανά­γκη να βρί­σκο­νται στην πρώ­τη γραμ­μή και είναι ιδιαί­τε­ρα εκτε­θει­μέ­νοι», εξή­γη­σε η Ντο­μι­νίκ λε Γκουλουντέκ.

«Κατά δεύ­τε­ρον, στις ηλι­κια­κές ομά­δες μετα­ξύ 50 και 65 ετών, αρχής γενο­μέ­νης από εκεί­νους που παρου­σιά­ζουν συν­νο­ση­ρό­τη­τες», συμπλήρωσε.

«Ελπί­ζου­με σε περί­που 10 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις (αυτού του εμβο­λί­ου) εντός των επό­με­νων 3 μηνών, κάτι που θα βοη­θή­σει να εμβο­λιά­σου­με επι­πλέ­ον 5 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώπους».

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο