Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αξιωματούχος του ΕΜΑ παραδέχτηκε τη σύνδεση AstraZeneca — θρομβώσεων — Πριν μια βδομάδα διαβεβαίωναν για το αντίθετο

Την παρα­δο­χή ότι υπάρ­χει σύν­δε­ση μετα­ξύ του εμβο­λί­ου της AstraZeneca και των περι­στα­τι­κών θρομ­βώ­σε­ων αλλά δεν έχει εξα­κρι­βω­θεί ακό­μη η αιτία, έκα­νε την Τρί­τη υψη­λό­βαθ­μος αξιω­μα­τού­χος του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων (ΕΜΑ), σύμ­φω­να με το Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Συγκε­κρι­μέ­να, ο επι­κε­φα­λής εμβο­λί­ων του Οργα­νι­σμού, Μάρ­κο Καβα­λέ­ρι, τόνι­σε στην ιτα­λι­κή εφη­με­ρί­δα «Il Messaggero» πως κατά τη γνώ­μη του «μπο­ρού­με να το πού­με τώρα, είναι ξεκά­θα­ρο ότι υπάρ­χει σύν­δε­ση με το εμβό­λιο». Παράλ­λη­λα, άφη­σε να εννοη­θεί πως η συσχέ­τι­ση αυτή θα ανα­κοι­νω­θεί τις επό­με­νες ώρες και επίσημα.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι πριν από μια εβδο­μά­δα ο ΕΜΑ είχε ανα­κοι­νώ­σει, αντί­θε­τα, ότι δεν είχαν βρε­θεί παρά­γο­ντες ειδι­κού κιν­δύ­νου, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ηλι­κί­ας, για ενδε­χό­με­νη σχέ­ση του εν λόγω εμβο­λί­ου με θρόμ­βους στο αίμα.

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων ανα­μέ­νε­ται να επι­και­ρο­ποι­ή­σει τις συστά­σεις του σχε­τι­κά με το εμβό­λιο της AstraZeneca και τις παρε­νέρ­γειές του μέχρι τις 9 Απρι­λί­ου, ενώ όπως τόνι­ζαν κυβερ­νη­τι­κές πηγές η ελλη­νι­κή πολι­τεία θα ανα­μεί­νει την από­φα­ση του ΕΜΑ, την προ­σε­χή Πέμ­πτη. Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός μέσω της επι­τρο­πής φαρ­μα­κο­ε­πα­γρύ­πνη­σης συνε­κτι­μά 44 περι­στα­τι­κά από ολό­κλη­ρη την Ευρώ­πη (σε 9,2 εκα­τομ­μύ­ρια εμβολιασμούς).

Κατά τη χθε­σι­νή ενη­μέ­ρω­ση για την πορεία των εμβο­λια­σμών στη χώρα, η πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών, Μαρία Θεο­δω­ρί­δου, επε­σή­μα­νε ότι ένα από τα περι­στα­τι­κά πιθα­νής ανε­πι­θύ­μη­της ενέρ­γειας του εμβο­λί­ου της AstraZeneca, με εμφά­νι­ση θρόμ­βω­σης και θρομ­βο­πε­νί­ας έχει ανα­φερ­θεί στον ΕΟΦ στην Ελλάδα.

Αυτό το περι­στα­τι­κό ανα­φέρ­θη­κε στη χώρα μας σε σύνο­λο 346.000 δόσε­ων που έχουν ήδη χρη­σι­μο­ποι­η­θεί από το εμβό­λιο της AstraZeneca.

Η ίδια πάντως εμφα­νί­στη­κε καθη­συ­χα­στι­κή εξη­γώ­ντας πως ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων που εξα­κο­λου­θεί να παρα­κο­λου­θεί το ζήτη­μα, ανα­φέ­ρει ότι υπάρ­χει απο­δε­δειγ­μέ­νη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου στην πρό­λη­ψη της νοσο­κο­μεια­κής νοση­λεί­ας και των θανά­των. Κάτι που υπερ­τε­ρεί σημα­ντι­κά σε σχέ­ση με την εμφά­νι­ση του συν­δρό­μου με θρόμ­βω­ση και θρομβοπενία.

Η ίδια ανέ­φε­ρε πως έχουν κατα­γρα­φεί έως σήμε­ρα 22 περι­πτώ­σεις θρόμ­βω­σης στον εγκέ­φα­λο και 8 περι­πτώ­σεις θρόμ­βω­σης με θρομ­βο­πε­νία σε 18 εκατ. εμβο­λια­σμούς στην Μ. Βρε­τα­νία. Στις χώρες της Ε.Ε όπως είπε, σε σύνο­λο 9,2 εκατ. δόσε­ων του εμβο­λί­ου έχουν κατα­γρά­φει 44 περι­πτώ­σεις του συνδρόμου. 

Εξάλ­λου, την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή, η Ολλαν­δία διέ­κο­ψε τη χρή­ση του εμβο­λί­ου της αγγλο­σου­η­δι­κής εται­ρεί­ας κατά της Covid για άτο­μα κάτω των 60 ετών, μετά τον θάνα­το μιας γυναί­κας στην οποία είχε χορη­γη­θεί μια δόση.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι στις ΗΠΑ ο Άνθο­νι Φάου­τσι, σύμ­βου­λος της προ­ε­δρί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, δήλω­σε στο Reuters, ότι η χώρα του μπο­ρεί να μην χρεια­στεί το εμβό­λιο της AstraZeneca.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο