Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αξιωματούχος EMA συστήνει παύση χορήγησης του AstraZeneca και στους άνω των 60 ετών

Οι χώρες θα πρέ­πει επί­σης να απο­φύ­γουν τη χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου της Astrazeneca κατά του κορω­νοϊ­ού και σε άτο­μα άνω των 60 ετών, δήλω­σε την Κυρια­κή ο επι­κε­φα­λής της ειδι­κής ομά­δας COVID-19 της ρυθ­μι­στι­κής αρχής φαρ­μά­κων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για τις σπά­νιες θρομ­βώ­σεις και ενώ όλο και περισ­σό­τε­ρα εμβό­λια γίνο­νται διαθέσιμα.

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων (EMA) θεω­ρεί ότι το εμβό­λιο Astrazeneca είναι ασφα­λές για όλες τις ηλι­κια­κές ομά­δες. Ωστό­σο, αρκε­τά κρά­τη-μέλη της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης έχουν στα­μα­τή­σει να το χορη­γούν σε άτο­μα που βρί­σκο­νται κάτω από συγκε­κρι­μέ­νη ηλι­κία, η οποία συνή­θως κυμαί­νε­ται από τα 50 έως τα 65 έτη, περιο­ρί­ζο­ντας τη χρή­ση του στον ηλι­κιω­μέ­νο πληθυσμό.

«Στο πλαί­σιο της παν­δη­μί­ας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέ­λη υπερ­τε­ρούν των κιν­δύ­νων για όλες τις ηλι­κια­κές ομά­δες», δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής της ειδι­κής ομά­δας COVID-19 Μάρ­κο Καβα­λέ­ρι στην ιτα­λι­κή εφη­με­ρί­δα La Stampa.

Ωστό­σο, καθώς ο αριθ­μός των περι­στα­τι­κών COVID-19 μειώ­νε­ται και λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη ότι ο νεό­τε­ρος πλη­θυ­σμός είναι λιγό­τε­ρο εκτε­θει­μέ­νος σε κιν­δύ­νους που σχε­τί­ζο­νται με την COVID-19, ο Καβα­λέ­ρι είπε ότι θα ήταν καλύ­τε­ρο να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν εμβό­λια COVID-19 τεχνο­λο­γί­ας mRNA, όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.

Ερω­τη­θείς εάν οι υγειο­νο­μι­κές αρχές πρέ­πει να απο­φύ­γουν τη χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου Astrazeneca σε άτο­μα ηλι­κί­ας άνω των 60 ετών, ο Καβα­λέ­ρι είπε: «Ναι, και πολ­λές χώρες, όπως η Γαλ­λία και η Γερ­μα­νία, το εξε­τά­ζουν υπό το φως της μεγα­λύ­τε­ρης δια­θε­σι­μό­τη­τας εμβο­λί­ων mRNA».

Η ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση δήλω­σε την Παρα­σκευή ότι θα περιο­ρί­σει τη χρή­ση του εμβο­λί­ου AstraZeneca σε άτο­μα ηλι­κί­ας άνω των 60 ετών, αφού μία έφη­βη έχα­σε τη ζωή της.

Όπως πολ­λές ευρω­παϊ­κές χώρες, η Ιτα­λία στα­μά­τη­σε τους εμβο­λια­σμούς με AstraZeneca τον Μάρ­τιο λόγω ανη­συ­χιών σχε­τι­κά με τα σπά­νια προ­βλή­μα­τα θρόμβωσης.

Τους συνέ­χι­σε τον επό­με­νο μήνα με τη σύστα­ση να χρη­σι­μο­ποιεί­ται το προ­ϊ­όν «κατά προ­τί­μη­ση» για άτο­μα άνω των 60 ετών, αφού ο EMA δήλω­σε ότι τα οφέ­λη του υπερ­τε­ρούν των κινδύνων.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή / Reuters

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο