Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απίστευτη σφαγή της βραζιλιάνικης αστυνομίας σε φαβέλα του Ρίου — Τουλάχιστον 25 νεκροί

Του­λά­χι­στον 25 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν χθες Πέμ­πτη σε φαβέ­λα του Ρίο ντε Ζανέι­ρο στη διάρ­κεια επι­χεί­ρη­σης της αστυ­νο­μί­ας ενα­ντί­ον εμπό­ρων ναρ­κω­τι­κών, η πιο αιμα­τη­ρή σε όλη την ιστο­ρία της πόλης αυτής της Βρα­ζι­λί­ας και της πολι­τεί­ας της οποί­ας είναι πρω­τεύ­ου­σα, ανα­κοί­νω­σε η αστυνομία.

Η φαβέ­λα Ζακα­ρε­ζί­νο, στο βόρειο τμή­μα του Ρίο, μετα­τρά­πη­κε σε πεδίο μάχης τα ξημε­ρώ­μα­τα της Πέμ­πτης. Κάτοι­κοι δήλω­σαν ότι είδαν πτώ­μα­τα να κεί­το­νται στους δρό­μους μέσα σε λίμνες αίμα­τος και πολ­λά άλλα να φορ­τώ­νο­νται σε ένα θωρα­κι­σμέ­νο όχη­μα της αστυ­νο­μί­ας, όπως δήλω­σε στο AFP ένας αξιω­μα­τού­χος της τοπι­κής κοι­νό­τη­τας που θέλη­σε να δια­τη­ρή­σει την ανω­νυ­μία του.

Η αστυ­νο­μία επι­βε­βαί­ω­σε τον θάνα­το “24 υπό­πτων” και ενός αστυ­νο­μι­κού, ο οποί­ος σκο­τώ­θη­κε με μια σφαί­ρα στο κεφά­λι στην αρχή της επι­χεί­ρη­σης. Πρό­κει­ται για την πιο αιμα­τη­ρή επι­χεί­ρη­ση της αστυ­νο­μί­ας κατά εμπό­ρων ναρ­κω­τι­κών στην ιστο­ρία της πολι­τεί­ας του Ρίο ντε Ζανέιρο.

“Δυστυ­χώς ξέσπα­σαν στην κοι­νό­τη­τα πολ­λές συγκρού­σεις. Ο απο­λο­γι­σμός αυτός δεν είναι κάτι για το οποίο χαι­ρό­μα­στε”, δήλω­σε αξιω­μα­τού­χος της αστυ­νο­μί­ας στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου. Ο ίδιος τόνι­σε ότι η αστυ­νο­μία ακο­λού­θη­σε “όλα τα πρω­τό­κολ­λα” για να ανοί­ξει πυρ.

Όμως η Σίλ­βια Ράμος, συντο­νί­στρια της μη κυβερ­νη­τι­κής οργά­νω­σης Δίκτυο Παρα­τη­ρη­τών Δημό­σιας Ασφά­λειας, κατήγ­γει­λε “μια κακο­σχε­δια­σμέ­νη επι­χεί­ρη­ση, η οποία, μετά τον θάνα­το ενός αστυ­νο­μι­κού, μετα­τρά­πη­κε σε επι­χεί­ρη­ση εκδίκησης”.

“Ποιοι είναι οι νεκροί; Νέοι μαύ­ροι. Και για αυτό τον λόγο η αστυ­νο­μία κάνει λόγο για 24 υπό­πτους. Αρκεί να είσαι μαύ­ρος και να ζεις σε φαβέ­λα για να είσαι ύπο­πτος”, τόνισε.

“Για μια νόμι­μη επι­χεί­ρη­ση αυτή στην Ζακα­ρε­ζί­νο σπά­ει όλα τα ρεκόρ” σε αριθ­μό θυμά­των, πρό­σθε­σε, συγκρί­νο­ντάς τη με δύο σφα­γές που διέ­πρα­ξαν αστυ­νο­μι­κοί εκτός υπη­ρε­σί­ας για εκδί­κη­ση σε άλλες φαβέ­λες το 1993, με 22 νεκρούς, και το 2005 με 31 νεκρούς.

Σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία, η επι­χεί­ρη­ση είχε στό­χο εμπό­ρους ναρ­κω­τι­κών οι οποί­οι κατη­γο­ρού­νταν ότι στρα­το­λο­γού­σαν ανή­λι­κους στη Ζακα­ρε­ζί­νο, η οποία θεω­ρεί­ται βάση της “Comando Vermelho” (Κόκ­κι­νοι κομά­ντο), μιας από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες συμ­μο­ρί­ες δια­κί­νη­σης ναρ­κω­τι­κών στο Ρίο.

“Αυτοί οι εγκλη­μα­τί­ες επι­δί­δο­νται σε δια­κί­νη­ση ναρ­κω­τι­κών, κλο­πή προ­ϊ­ό­ντων, επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον πεζών, ανθρω­πο­κτο­νί­ες και επι­θέ­σεις στο μετρό”, επε­σή­μα­νε η αστυ­νο­μία σε ανα­κοί­νω­σή της.

Τον σκότωσαν μέσα στο σπίτι της

Μία κάτοι­κος της φαβέ­λας περιέ­γρα­ψε στο AFP ότι είδε έναν νεα­ρό να τον σκο­τώ­νουν μέσα στο σπί­τι της, όπου είχε κατα­φύ­γει αφού τραυματίστηκε.

“Το αγό­ρι έφτα­σε τραυ­μα­τι­σμέ­νο από σφαί­ρα”, δήλω­σε. “Οι αστυ­νο­μι­κοί είδαν το αίμα και εισά­βα­λαν στο σπί­τι φωνά­ζο­ντας: πού είναι; πού είναι; Μόλις πρό­λα­βα να πάρω τα παι­διά μου προς τα πίσω όταν τον σκό­τω­ναν στο άλλο δωμά­τιο”, πρόσθεσε.

Του­λά­χι­στον δύο ακό­μη άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν την ώρα που βρί­σκο­νταν στο μετρό από τα δια­σταυ­ρού­με­να πυρά, σύμ­φω­να με τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης τα οποία μετέ­δω­σαν εικό­νες από τα δύο θύμα­τα να λαμ­βά­νουν τις πρώ­τες βοή­θειες στην απο­βά­θρα ενός σταθμού.

Η επι­χεί­ρη­ση της αστυ­νο­μί­ας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε παρά την από­φα­ση του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου της Βρα­ζι­λί­ας που απα­γο­ρεύ­ει στην αστυ­νο­μία να εξα­πο­λύ­ει επι­δρο­μές στις φαβέ­λες στη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, με εξαί­ρε­ση “εξαι­ρε­τι­κά ιδιαί­τε­ρες περιστάσεις”.

Η οργά­νω­ση Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (HRW) ζήτη­σε “η αστυ­νο­μία να δια­τη­ρή­σει ως έχει την περιο­χή, χωρίς να αγγί­ξει τα πτώ­μα­τα, μέχρι να ολο­κλη­ρω­θούν οι έρευ­νες”, εκτι­μώ­ντας ότι στο παρελ­θόν σε έρευ­νες για ανθρω­πο­κτο­νί­ες στις οποί­ες εμπλέ­κο­νταν αστυ­νο­μι­κοί στο Ρίο παρα­τη­ρή­θη­καν “σοβα­ρά κενά”.

Το ινστι­τού­το Igapare, που ειδι­κεύ­ε­ται σε θέμα­τα ασφά­λειας και ανά­πτυ­ξης, έκρι­νε “απα­ρά­δε­κτο το γεγο­νός ότι η αστυ­νο­μία (…) εξα­κο­λου­θεί να βασί­ζε­ται στον θάνα­το ως βασι­κή της στρα­τη­γι­κή, κυρί­ως στις πιο ευά­λω­τες περιο­χές”. Σύμ­φω­να με το ίδιο, η αστυ­νο­μία του Ρίο “ευθύ­νε­ται για τον θάνα­το 453 ανθρώ­πων από τον Ιανουά­ριο ως τον Μάρ­τιο φέτος”.

Από την πλευ­ρά της η αστυ­νο­μία επε­σή­μα­νε ότι η επι­χεί­ρη­ση διε­ξή­χθη έπει­τα από έρευ­να στο πλαί­σιο της οποί­ας παρα­κο­λου­θού­νταν οι επι­κοι­νω­νί­ες υπό­πτων και χάρη στην οποία ταυ­το­ποι­ή­θη­καν 21 μέλη της συμ­μο­ρί­ας “που είχαν ανα­λά­βει να δια­σφα­λί­σουν την εδα­φι­κή κυριαρ­χία με τη βοή­θεια πυρο­βό­λων όπλων”.

Η συμ­μο­ρία “είχε απο­κτή­σει στρα­τιω­τι­κού τύπου δομή, με εκα­το­ντά­δες ‘στρα­τιώ­τες’ εξο­πλι­σμέ­νους με του­φέ­κια, πιστό­λια, χει­ρο­βομ­βί­δες, αλε­ξί­σφαι­ρα γιλέ­κα, στο­λές παραλ­λα­γής και άλλο στρα­τιω­τι­κό εξο­πλι­σμό”, διευκρίνισε.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο