Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απίστευτη τραγωδία από τη θεομηνία στην Εύβοια — Μέσα στη λάσπες βρέθηκε το βρέφος — 5 νεκροί

Απί­στευ­τη τρα­γω­δία από τη θεο­μη­νία στην Εύβοια καθώς πέντε άνθρω­ποι, μετα­ξύ των οποί­ων δύο ηλι­κιω­μέ­νοι, ένα βρέ­φος οκτώ μηνών και δύο ακό­μη άνθρω­ποι που δεν έχουν ταυ­το­ποι­η­θεί ανα­σύρ­θη­καν νεκροί.  Δεν υπάρ­χει ούτε ρεύ­μα ούτε νερό.  Δύο οι  αγνο­ού­με­νοι. Κι όλα αυτά εξαι­τί­ας της έλλει­ψης των ανα­γκαί­ων αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων. Ανά­γκη ορα­τή εδώ και χρό­νια στην πολύ­πα­θη Εύβοια.

Ο 86χρονος και η 85χρονη είχαν εγκλω­βι­στεί στις οικί­ες τους, όπου βρέ­θη­καν χωρίς τις αισθή­σεις τους. Η οικο­γέ­νεια με το 8 μηνών βρέ­φος έμε­νε σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες σε ισό­γειο δια­μέ­ρι­σμα το οποίο πλημ­μύ­ρι­σε με απο­τέ­λε­σμα το παι­δί να χάσει τη ζωή του. Το βρέ­φος δια­κο­μί­σθη­κε με ασθε­νο­φό­ρο του ΕΚΑΒ σε νοσο­κο­μείο, όπου δια­πι­στώ­θη­κε ο θάνα­τός του.

Σύμ­φω­να με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνω­στά, για τις συν­θή­κες κάτω από τις οποί­ες το μωρό έχα­σε τη ζωή του, η νερο­πο­ντή έπια­σε την οικο­γέ­νεια στον ύπνο και οι γονείς του βρέ­φους σηκώ­θη­καν έντρο­μοι μέσα στο πλημ­μυ­ρι­σμέ­νο σπί­τι και έψα­χναν το παι­δί τους.

Σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο της περιο­χής, Γ. Ψαθά, η οικο­γέ­νεια διέ­με­νε σε ισό­γειο σπί­τι, το οποίο πλημ­μύ­ρι­σε εύκο­λα από την υπερ­χεί­λι­ση των ποτα­μών και τα φονι­κά νερά παρέ­συ­ραν το μωρό μέσα από την κού­νια του, με απο­τέ­λε­σμα οι γονείς του να το εντο­πί­σουν λίγο αργό­τε­ρα μέσα στις λάσπες και ενώ ήταν ήδη αργά.

Σε εικό­νες που κατέ­γρα­ψε νωρί­τε­ρα το Star Κεντρι­κής Ελλά­δας, δια­κρί­νο­νται οι δια­σώ­στες που βρί­σκο­νται στην περιο­χή να μετα­φέ­ρουν πολί­τες, ανά­με­σά τους και μωρά, με σκα­πτι­κά μηχανήματα.

evoia moro

 Με πλω­τά μέσα διε­ξά­γο­νται έρευ­νες στη θαλάσ­σια περιο­χή Βίλες Βασι­λι­κού για τον εντο­πι­σμό τυχόν αγνο­ου­μέ­νων καθώς μέσα στη θάλασ­σα έχουν παρα­συρ­θεί αυτοκίνητα.

Η παρα­λία του Βασι­λι­κού είναι γεμά­τη λάσπες. Μεγά­λες ζημιές έχουν υπο­στεί κατοικίες.

Δεκά­δες ανθρώ­πους χρειά­στη­κε να απο­μα­κρύ­νει η Πυρο­σβε­στι­κή με ελι­κό­πτε­ρο και οχή­μα­τα από τις πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες περιο­χές. Έως τώρα έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από οχή­μα­τα και οικί­ες 47 απο­μα­κρύν­σεις ατό­μων τα οποία έχουν μετα­φερ­θεί σε ασφα­λές σημείο. Επί­σης, μέχρι τώρα έχουν απο­μα­κρυν­θεί οκτώ άτο­μα με ελι­κό­πτε­ρο της Πυρο­σβε­στι­κής από ενα­έ­ριους δια­σώ­στες της 1ης ΕΜΑΚ στα Πολιτικά.

Τα περισ­σό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή εντο­πί­ζο­νται στις περιο­χές Ψαχνά, Πολι­τι­κά, Μπούρ­τζι Βασι­λι­κού και Λευκαντί.

Στο Μπούρ­τζι οι δρό­μοι είναι αδιά­βα­τοι και η πρό­σβα­ση δύσκο­λη ενώ εστά­λη και ελι­κό­πτε­ρο για απε­γκλω­βι­σμό καθώς άνθρω­ποι βρί­σκο­νταν στις ταρά­τσες και τα αυτο­κί­νη­τα δεν μπο­ρού­σαν να προσεγγίσουν.

H Πυρο­σβε­στι­κή και η Αστυ­νο­μία έδω­σαν ολο­νύ­χτια μάχη ιδιαί­τε­ρα στην παρα­λία των Πολι­τι­κών, όπου «χτύ­πη­σε» η «Θάλεια», για να απε­γκλω­βί­σει δεκά­δες ανθρώ­πους από σπί­τια και αυτο­κί­νη­τα, ενώ μέχρι τα μεσά­νυ­χτα χρειά­στη­καν αρκε­τές επεμ­βά­σεις της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας από τα Ψαχνά μέχρι και την Λίμνη της Εύβοιας για να σβή­σουν φωτιές που είχαν ξεκι­νή­σει από κεραυνούς.

Σκαρφάλωσαν σε ελιές για να σωθούν

Η Πυρο­σβε­στι­κή δέχθη­κε 495 κλή­σεις για βοή­θεια, οι περισ­σό­τε­ρες εκ των οποί­ων αφο­ρούν αντλή­σεις υδά­των. Τα πυρο­σβε­στι­κά συνερ­γεία συνε­χί­ζουν μέχρι και αυτή την ώρα να απε­γκλω­βί­ζουν ανθρώ­πους που έχουν παγι­δευ­τεί στα σπί­τια, όπου σε πολ­λά σημεία το νερό έχει ξεπε­ρά­σει το 1,5 μέτρο.

Πολ­λοί ανα­ζή­τη­σαν κατα­φύ­γιο στις ταρά­τσες των οικο­δο­μών και κάποιοι σκαρ­φά­λω­σαν πάνω σε ελιές για να σωθούν.

Όπως έγι­νε γνω­στό από την Πυρο­σβε­στι­κή, η κατα­στρο­φή οφεί­λε­ται στην υπερ­χεί­λι­ση των χει­μάρ­ρων Μασ­σα­πί­θου στα Ψαχνά, του ρέμα­τος των Πολι­τι­κών και του Λίλα στο Λευ­κα­ντί που μετέ­τρε­ψαν την περιο­χή σε λίμνη βυθί­ζο­ντας τα πάντα στο νερό.

Οι πυρο­σβέ­στες εκτός των άλλων ειδο­ποι­ή­θη­καν να απε­γκλω­βί­σουν περί­που 30 άτο­μα από μια κατα­σκή­νω­ση που είχαν κατα­φύ­γει πάνω σε μια πλατ­φόρ­μα, αλλά τελι­κά δεν χρειά­στη­κε να επέμ­βουν καθώς δεν κινδύνευσαν.

Σε πολ­λά σημεία χρειά­στη­κε να επέμ­βουν γερα­νοί προ­κει­μέ­νου να απο­μα­κρύ­νουν αυτο­κί­νη­τα, ακό­μα και όχη­μα της αστυ­νο­μί­ας που παρα­σύρ­θη­κε στην προ­σπά­θεια να απο­μα­κρύ­νουν οι αστυ­νο­μι­κοί έναν κάτοι­κο της περιοχής.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι όλη η παρα­λια­κή ζώνη των Πολι­τι­κών γέμι­σε νερά και λάσπες θέτο­ντας σε κίν­δυ­νο και αρκε­τούς αυτο­σχέ­διους καταυ­λι­σμούς με τροχόσπιτα.

Σύμ­φω­να με τους πυρο­σβέ­στες τα φαι­νό­με­να εντεί­νο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρο, τα ρέμα­τα φέρ­νουν όλο και περισ­σό­τε­ρο νερό, ενώ η κακο­και­ρία με βρο­χή και άνε­μο συνε­χί­ζε­ται έντονα.

Εγκλωβισμένα και οχήματα της Πυροσβεστικής

Οι πρώ­τες κλή­σεις για εγκλω­βι­σμέ­νους σε αυτο­κί­νη­τα άρχι­σαν λίγο μετά τη μία τα ξημε­ρώ­μα­τα, κυρί­ως στην παρα­λια­κή περιο­χή των Πολι­τι­κών. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι μέσα στην πρώ­τη ώρα των επι­χει­ρή­σε­ων απε­γκλω­βί­στη­καν περισ­σό­τε­ρα από 25 άτο­μα ανά­με­σα τους και 11μελής οικο­γέ­νεια όπως επί­σης και παι­διά που βρί­σκο­νταν μόνα τους στο σπί­τι, ενώ κινη­το­ποι­ή­θη­καν και χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα να βοη­θή­σουν δύσκο­λες περι­πτώ­σεις. Όταν δε οι πυρο­σβέ­στες προ­σπά­θη­σαν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν οχή­μα­τα της ΕΛΑΣ για τη μετα­φο­ρά απε­γκλω­βι­σμέ­νων σε ασφα­λή σημεία τα πολ­λά νερά πέτα­ξαν τα αστυ­νο­μι­κά οχή­μα­τα εκτός δρόμου.

Δεκά­δες οχή­μα­τα της Πυρο­σβε­στι­κής που μετα­φέρ­θη­καν στην περιο­χή από την υπό­λοι­πη Ελλά­δα έμει­ναν εγκλω­βι­σμέ­να μη μπο­ρώ­ντας να φτά­σουν σε σημεία όπου οι άνθρω­ποι έκα­ναν συνε­χώς εκκλήσεις.

Όπως σημειώ­νουν οι χει­ρι­στές των μηχα­νη­μά­των σε πολ­λά σημεία το οδι­κό δίκτυο έχει υπο­χω­ρή­σει με συνέ­πεια να μην είναι ασφα­λείς όσοι κινού­νται εκεί.

Για την αντι­με­τώ­πι­ση των περι­στα­τι­κών επι­χει­ρούν 83 πυρο­σβέ­στες και πεζο­πό­ρο τμή­μα με ειδι­κό εξο­πλι­σμό, 31 οχή­μα­τα, ειδι­κά οχή­μα­τα καθώς και τρεις δια­σω­στι­κές λέμ­βοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επί­σης, ενερ­γούν στις πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες περιο­χές ενα­έ­ριοι δια­σώ­στες του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελι­κό­πε­τρο καθώς και ένα ακό­μη ελι­κό­πτε­ρο για ενα­έ­ρια επι­τή­ρη­ση και συντο­νι­σμό των δυνά­με­ων που επιχειρούν.

Συν­δρο­μή παρέ­χει, το Λιμε­νι­κό Σώμα με ένα πλω­τό μέσο και ένα ελι­κό­πτε­ρο έρευ­νας και Διά­σω­σης και η Τοπι­κή Αυτο­διοί­κη­ση με μηχα­νή­μα­τα έργου.

Για βιβλι­κή κατα­στρο­φή έκα­νε λόγο στον ΣΚΑΪ ο δήμαρ­χος Διρ­φύ­ων Μεσ­σα­πί­ων. «Η κατά­στα­ση είναι στην κορύ­φω­σή της είναι τρα­γι­κή, πρό­κει­ται για βιβλι­κή κατα­στρο­φή, ο κεντρι­κός ποτα­μός των Ψαχνών έχει υπερ­χει­λί­σει, το ύψος του νερού είναι στο ένα μέτρο καθό­λο το μεγα­λύ­τε­ρο μήκος της πόλης, έχουν πλημ­μυ­ρί­σει τα περισ­σό­τε­ρα ισό­γεια σπί­τια. Στην αρχή το φαι­νό­με­νο χτύ­πη­σε την κοι­νό­τη­τα των Πολι­τι­κών όπου είναι κοι­νό­τη­τα 1.500 κάτοι­κων με τους παρα­θε­ρι­στές γύρω στις 2.500».

evoia42 evoia51 evoia52 evoia53 evoia54 evoia55

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο