Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία φορτηγών από τη Λάρισα και νότια λόγω του χιονιά — Προβλήματα σε πολλές περιοχές (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Η απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας των φορ­τη­γών από τη Λάρι­σα μέχρι την Αθή­να απο­φα­σί­στη­κε στην ευρεία σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Πολι­τι­κή Προ­στα­σία, υπό τον υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Μιχά­λη Χρυ­σο­χο­ΐ­δη κα τον υφυ­πουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Νίκο Χαρ­δα­λιά για την απο­τί­μη­ση της κατά­στα­σης λόγω της επέ­λα­σης του χιο­νιά, που έφτα­σε και στην Αττική.

Όπως δήλω­σε ο κ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης αμέ­σως μετά τη σύσκε­ψη, το πρώ­το κύμα της κακο­και­ρί­ας στη Βόρεια Ελλά­δα πέρα­σε και κατευ­θύ­νε­ται προς τις νοτιό­τε­ρες περιο­χές, γι’ αυτό απο­φα­σί­στη­κε η απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας των φορ­τη­γών, ενώ ανοι­κτό είναι το ενδε­χό­με­νο να απα­γο­ρευ­τεί και στην Πελο­πόν­νη­σο, αν οι συν­θή­κες το επιβάλουν.

Το θέμα θα επα­νε­ξε­τα­στεί κι αύριο το πρωί σε νέα σύσκεψη.

xionia ethniki1

Ήδη πριν από λίγο άρχι­σε η εφαρ­μο­γή του μέτρου της απα­γό­ρευ­σης της κυκλο­φο­ρί­ας των φορ­τη­γών πάνω από 1,5 τόνων στο εθνι­κό δίκτυο, ενώ η απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας ισχύ­ει και για άλλους δρό­μους, όπως στην παλιά εθνι­κή οδό Λαμί­ας-Αθη­νών, όπως τον Ε65 και σε ένα μεγά­λο τμή­μα του δρό­μου Λαμί­ας-Καρ­πε­νη­σί­ου και Λαμίας-Άμφισσας.

Ήδη οι αστυ­νο­μι­κοί ακι­νη­το­ποιούν τα φορ­τη­γά πάνω από 1,5 τόνους κατά μήκος του εθνι­κού δικτύ­ου στο ρεύ­μα προς Αθή­να λίγα χιλιό­με­τρα πριν από το Μαρ­τί­νο, καθώς εκεί ανα­μέ­νο­νται έντο­να και­ρι­κά φαινόμενα.

Ήδη απο­κα­τα­στά­θη­καν και οι βλά­βες στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση στη Δυτι­κή Φθιώ­τι­δα, όπως επί­σης απο­κα­τα­στά­θη­κε η συγκοι­νω­νία στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του επαρ­χια­κού δικτύ­ου στη Φθιώτιδα.

xionia malakasa1 xionia malakasa

Προβλήματα στο Πήλιο, ακόμα και μέσα στον Βόλο, από τη σφοδρή χιονόπτωση

Σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα στις οδι­κές συγκοι­νω­νί­ες του Πηλί­ου, αλλά ακό­μη και μέσα στην πόλη του Βόλου, έχουν αρχί­σει να εμφα­νί­ζο­νται από τη συνε­χι­ζό­με­νη σφο­δρή χιο­νό­πτω­ση που μαί­νε­ται από τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες και εντά­θη­κε μετά το μεση­μέ­ρι σε ολό­κλη­ρη την Μαγνησία.

Αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες είναι πλέ­ον απα­ραί­τη­τες ακό­μα και μέσα στην πόλη του Βόλου και κυρί­ως σε όλα τα Βορειο­α­να­το­λι­κά προ­ά­στια προς τον Άνω Βόλο, τη Νέα Ιωνία και όλο τον αστι­κό ιστό πάνω από τη λεω­φό­ρο Αναλήψεως.

Από το μεση­μέ­ρι διε­κό­πη­σαν και τα δρο­μο­λό­για των Αστι­κών Συγκοι­νω­νιών Βόλου, αφού υπάρ­χει μεγά­λος κίν­δυ­νος από το παγω­μέ­νο χιό­νι σε όλο το οδι­κό δίκτυο της περιοχής.

Μέσα στον Βόλο δεκά­δες είναι οι υδρο­φό­ρες που φορ­τώ­νουν με θαλασ­σι­νό νερό από το λιμά­νι και διέρ­χο­νται από κεντρι­κές οδι­κές αρτη­ρί­ες και ρίχνουν το νερό, για να απο­τρέ­ψουν την παγο­ποί­η­ση του οδο­στρώ­μα­τος, αφού η θερ­μο­κρα­σία μέσα στον Βόλο κυμαί­νε­ται από ‑2 μέχρι και το μηδέν η μέγιστη.

Μεγά­λη προ­σπά­θεια κατα­βάλ­λε­ται προ­κει­μέ­νου να κρα­τη­θεί ανοι­χτός ο περι­φε­ρεια­κός αυτο­κι­νη­τό­δρο­μος του Βόλου, καθώς και το τού­νελ της Γορί­τσας, όπου μέχρι τις 5 το από­γευ­μα η κίνη­ση γίνε­ται μόνο με αλυσίδες.

Την ίδια ώρα, κατα­βάλ­λο­νται επί­σης μεγά­λες προ­σπά­θειες να κρα­τη­θεί ανοι­χτός και ο δρό­μος Βόλου — Χανί­ων — Ζαγο­ράς, όπου επι­χει­ρούν πάνω από 50 εκχιο­νι­στι­κά και αλα­τιέ­ρες, για τον απο­χιο­νι­σμό του οδο­στρώ­μα­τος, αλλά η μεγά­λη επι­δεί­νω­ση των φαι­νο­μέ­νων και η σφο­δρή χιο­νό­πτω­ση καθι­στούν εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη την κατάσταση.

Η θερ­μο­κρα­σία στα Χάνια του Πηλί­ου είναι στους ‑9 βαθ­μούς και το ύψος του χιο­νιού έχει ξεπε­ρά­σει τα 40 εκα­το­στά. Η κίνη­ση των αυτο­κι­νή­των ακό­μη και μέχρι την Πορ­τα­ριά και τη Μακρυ­νί­τσα είναι πάρα πολύ δύσκο­λη, ακό­μη και με αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυσίδες.

Πολύ χιό­νι πέφτει συνε­χώς και στην περι­φέ­ρεια του Αλμυ­ρού, τόσο στα πεδι­νά όσο και στα ορει­νά, ενώ από την Ευξει­νού­πο­λη προς τα χωριά και την Ανά­βρα είναι σχε­δόν αδύ­να­τη η κίνη­ση των οχημάτων.

Δυσκο­λί­ες αντι­με­τω­πί­ζουν τα αυτο­κί­νη­τα και στον αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο Βόλου — Βελε­στί­νου — Λάρι­σας από το ύψος της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου λόγω της σφο­δρής χιο­νό­πτω­σης. Η ίδια εικό­να υπάρ­χει και στην εθνι­κή οδό Βόλου — Μικρο­θη­βών, κυρί­ως στην ανά­βα­ση του Σωρού.

Στην ΠΑΘΕ, στο τμή­μα της Μαγνη­σί­ας, χιο­νί­ζει με ιδιαί­τε­ρη έντα­ση και απαι­τεί­ται μεγά­λη προ­σο­χή λόγω πάγου παρά τις συνε­χείς απο­χιο­νί­σεις στις στρο­φές Αερι­νού και στις στρο­φές των Αγί­ων Θεο­δώ­ρων, στα όρια με τη Φθιώτιδα.

Κανέ­να ακτο­πλοϊ­κό δρο­μο­λό­γιο δεν εκτε­λέ­σθη­κε σήμε­ρα προς τα νησιά των Σπο­ρά­δων, αφού πνέ­ουν έξω από τον Παγα­ση­τι­κό άνε­μοι 9 μπο­φόρ και τα πλοία έμει­ναν δεμέ­να στο λιμά­νι του Βόλου.

Προ­βλή­μα­τα λόγω χιο­νο­πτώ­σε­ων σε σημεία του οδι­κού δικτύ­ου των Περι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των Αχαϊ­ας, Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας και Κορινθίας

Έκτα­κτες κυκλο­φο­ρια­κές ρυθ­μί­σεις τέθη­καν σε ισχύ στην Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Αχαϊ­ας λόγω των δυσμε­νών και­ρι­κών συν­θη­κών, ενώ προ­βλή­μα­τα κατα­γρά­φο­νται, εξαι­τί­ας των χιο­νο­πτώ­σε­ων, σε σημεία του ορει­νού οδι­κού δικτύ­ου των Περι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας και Κορινθίας.

Στην Αχαΐα

Ειδι­κό­τε­ρα, σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία, απα­γο­ρεύ­ε­ται προ­σω­ρι­νά η κίνη­ση των φορ­τη­γών οχη­μά­των με ωφέ­λι­μο φορ­τίο άνω των 3,5 τόνων, καθώς και των λεω­φο­ρεί­ων και στα δύο ρεύ­μα­τα κυκλο­φο­ρί­ας στα εξής σημεία του οδι­κού δικτύου:

- Στην εθνι­κή οδό Καλα­βρύ­των-Δια­κο­πτού, μέσω Μεγά­λου Σπηλαίου.
— Στην εθνι­κή οδό Πατρών-Καλα­βρύ­των, μέσω Χαλανδρίτσας.
— Στην εθνι­κή οδό Καλα­βρύ­των-Κλει­το­ρί­ας, μέσω Πριόλιθου.
— Στην εθνι­κή οδό Καλα­βρύ­των-Αιγί­ου, μέσω Πτέρης.
— Στην εθνι­κή οδό Καλα­βρύ­των-Κλει­το­ρί­ας, μέσω Λουσών.
— Στην επαρ­χια­κή οδό που συν­δέ­ει τα Καλά­βρυ­τα με το χιο­νο­δρο­μι­κό κέντρο.

Επί­σης, σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία, απα­γο­ρεύ­ε­ται η κυκλο­φο­ρία όλων των οχη­μά­των που δεν φέρουν αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες ή ειδι­κού τύπου ελα­στι­κά, σε όλο το οδι­κό δίκτυο των Καλα­βρύ­των, της Κλει­το­ρί­ας και του Ερυ­μάν­θου, στην Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Αχαϊας.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στην Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας είναι απα­ραί­τη­τη η χρή­ση αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυ­σί­δων στα εξής σημεία:
— Στην επαρ­χια­κή οδό Ναυ­πά­κτου-Άνω Χώρας από την τοπι­κή ενό­τη­τα Ελα­τούς και άνω.
— Στην επαρ­χια­κή οδό Ναυ­πά­κτου-Καρ­πε­νη­σί­ου από το ύψος των τοπι­κών κοι­νο­τή­των Πλα­τά­νου-Κλε­πάς-Λιβα­δα­κί­ου Αρά­χω­βας, Ψηλού Σταυρού.
— Στην επαρ­χια­κή οδό Άνω Χώρας-Κρυο­νε­ρί­ων, επαρ­χια­κή οδό Άνω Χώρας-Κάτω Χώρας.
— Στην επαρ­χια­κή οδό Άνω Χώρας-Αμπε­λα­κιώ­τισ­σας από το ύψος των τοπι­κών κοι­νο­τή­των Κρυο­νε­ρί­ων και Περδικόβρυσης.
— Στην επαρ­χια­κή οδό Ναυ­πά­κτου-Ελα­το­βρύ­σης από το ύψος των τοπι­κών κοι­νο­τή­των Ελα­τού, Γρη­γό­ρι και Ελατόβρυσης.
— Στην επαρ­χια­κή οδό Ναυ­πά­κτου-Γραμ­μέ­νης Οξιάς, μέσω Φωκί­δας, από το ύψος των τοπι­κών κοι­νο­τή­των Καλ­λο­νής, Κυδω­νιάς, Λεύ­κας, Γραμ­μέ­νης Οξιάς και Μανδρινής.

Στην Κορινθία

xionia korinthia

Η χρή­ση των αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυ­σί­δων είναι απα­ραί­τη­τη στις εξής περιοχές:
— Στην επαρ­χια­κή οδό Ξυλο­κά­στρου-Τρι­κά­λων-Ζήρειας, από το 17ο έως το 35ο χιλιόμετρο.
— Στην επαρ­χια­κή οδό Τρι­κά­λων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο.

Ιωάννινα: Προβλήματα από την κακοκαιρία, χωρίς ηλεκτρικό τα Ζαγοροχώρια

Χωρίς ηλε­κτρι­κό έχουν μεί­νει τα Ζαγο­ρο­χώ­ρια λόγω προ­βλη­μά­των στο δίκτυο ηλε­κτρο­δό­τη­σης από τις ισχυ­ρές χιο­νο­πτώ­σεις. Όπως εξη­γεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρ­χος Γιώρ­γος Σου­κου­βέ­λος, το βάρος του χιο­νιού τσά­κι­σε δέν­δρα τα οποία έπε­σαν πάνω στα καλώ­δια του δικτύ­ου της ΔΕΗ. Τα συνερ­γεία της ΔΕΗ μέσα σε αντί­ξο­ες συν­θή­κες εργά­ζο­νται από τις 6 το πρωί μέσα στα δάση για να απο­κα­τα­στή­σουν τις βλά­βες. Λόγω σοβα­ρού τεχνι­κού προ­βλή­μα­τος στο κεντρι­κό αντλιο­στά­σιο της Κρύ­ας, η Δημο­τι­κή επι­χεί­ρη­ση Ιωαν­νί­νων σε ανα­κοί­νω­σή της ανα­φέ­ρει, πως είναι ανα­γκα­σμέ­νη να δια­κό­ψει την παρο­χή νερού στην πόλη για 24 ώρες του­λά­χι­στον. Τα συνερ­γεία της ΔΕΥΑΙ βρί­σκο­νται από το πρωί στην Κρύα και εργά­ζο­νται για την όσο το δυνα­τόν ταχύ­τε­ρη απο­κα­τά­στα­ση της βλάβης.

Λόγω σφο­δρής χιο­νό­πτω­σης διε­κό­πη η κυκλο­φο­ρία των αυτο­κι­νή­των στον δρό­μο Αθα­μά­νιο — Θεοδώριανα.

Επί­σης, διε­κό­πη η κυκλο­φο­ρία λόγω υπερ­χεί­λι­σης του Καλα­μά από το 8ο μέχρι το 11,5 χιλιό­με­τρο της επαρ­χια­κής οδού Ηγου­με­νί­τσας — Σαγιάδας.

Ισχυρές χιονοπτώσεις στη Βόρεια και τη Δυτική Λέσβο

Έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να, με ισχυ­ρές χιο­νο­πτώ­σεις, πλήτ­τουν από τις 5 το από­γευ­μα τη Βόρεια και τη Δυτι­κή Λέσβο. Δυνά­μεις των υπη­ρε­σιών Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας των δήμων δυτι­κής Λέσβου και Μυτι­λή­νης, μαζί με συνερ­γεία της Περι­φέ­ρειας Βορεί­ου Αιγαί­ου, εργά­ζο­νται προ­κει­μέ­νου να δια­τη­ρή­σουν ανοι­κτό το οδι­κό δίκτυο.

Με ανα­κοί­νω­ση της το από­γευ­μα της Κυρια­κής, η Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Λέσβου έκα­νε γνω­στό ότι η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των διε­ξά­γε­ται κανο­νι­κά πλην της εθνι­κής οδού μετα­ξύ Κλειούς — Συκα­μι­νί­ας — ‘Αργε­νου στη βορειο­α­να­το­λι­κή Λέσβο, όπου είναι απα­ραί­τη­τη η χρή­ση αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυσίδων.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο