Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απαγωγή δύο Κουβανών γιατρών στην Κένυα.

 

Δύο για­τροί που συμ­με­τέ­χουν σε απο­στο­λή αλλη­λεγ­γύ­ης στην Κένυα απή­χθη­σαν την Παρα­σκευή 12 Απρι­λί­ου από μέχρι στιγ­μής αγνώ­στους. Ούτε τα κίνη­τρα έχουν γίνει γνωστά. 

“Η Κού­βα κατα­βάλ­λει κάθε προ­σπά­θεια για να εξα­σφα­λί­σει την ασφα­λή επι­στρο­φή του Assel και του Landy. Η Κού­βα εργά­ζε­ται ακού­ρα­στα για την ασφα­λή επι­στρο­φή των κου­βα­νών ιατρών που απή­χθη­σαν στην Κένυα, την περα­σμέ­νη Παρασκευή. 

Συμ­με­ρι­ζό­μα­στε τη βεβαιό­τη­τα, μαζί τους και τους αγα­πη­μέ­νους τους, ότι η ανθρω­πι­στι­κή τους απο­στο­λή θα γίνει σεβα­στή και ανα­γνω­ρι­σμέ­νη. Πιστεύ­ου­με στην δύνα­μη της αλλη­λεγ­γύ­ης”, δηλώ­νει στο τουί­τερ ο Πρό­ε­δρος της Κού­βας Ντίαζ.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Bruno Rodríguez Parrilla επί­σης στο τουί­τερ αναφέρει:

“Είχα μια τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία με τον Υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών της Κένυας, Mónica Juma. Συζη­τή­σα­με την απα­γω­γή των δύο κου­βα­νών για­τρών και τις ενέρ­γειες που έλα­βε η κυβέρ­νη­ση αυτής της χώρας, δεδο­μέ­νου του ατυ­χούς συμβάντος”

Σε αμφό­τε­ρους τους λογα­ρια­σμούς Twitter, έγι­νε σαφές ότι οι άλλοι Κου­βα­νοί για­τροί είναι ασφα­λείς και πλή­ρως ενη­με­ρω­μέ­νοι για κάθε βήμα που λαμ­βά­νε­ται για τη διά­σω­ση των δύο συνα­δέλ­φων τους.

Ο Assel Herrera Correa είναι ειδι­κός στη γενι­κή γενι­κή ιατρι­κή της επαρ­χί­ας Las Tunas και ο Landy Rodríguez Hernández, από τη Villa Clara, είναι χειρούργος.

Ανα­κοί­νω­ση που εκδό­θη­κε στις 12 Απρι­λί­ου από το Υπουρ­γείο Δημό­σιας Υγεί­ας ανα­φέ­ρει ότι επι­κοι­νω­νια­κοί σταθ­μοί δημιουρ­γή­θη­καν αμέ­σως από τις αρχές της Κένυας για την αντι­με­τώ­πι­ση της κατά­στα­σης και τα μέλη της οικο­γέ­νειας τους εδώ, ενημερώνονται.

Έχω την πλή­ρη βεβαιό­τη­τα  ότι στο τέλος, ο γιος μου θα επι­στρέ­ψει στην οικο­γέ­νειά του. Η Επα­νά­στα­ση δεν εγκα­τα­λεί­πει ποτέ ένα από τα παι­διά της και αυτή τη φορά θα ισχύ­σει το ίδιο. ”

Παρά τον συντρι­πτι­κό της πόνο, η Μάρ­θα μητέ­ρα του Landy Rodríguez επι­μέ­νει ότι η αλλη­λεγ­γύη, στην Κού­βα και σε όλο τον κόσμο, που υπο­στη­ρί­ζει την ελευ­θε­ρία του έργου των για­τρών είναι το κλει­δί για την ασφα­λή επι­στρο­φή τους.

Ανα­φέ­ρει ότι, αφού άκου­σε τις ειδή­σεις, το κόμ­μα, η κυβέρ­νη­ση και οι αρχές δημό­σιας υγεί­ας στο δήμο Placetas και σε επαρ­χια­κό επί­πε­δο, την ενη­μέ­ρω­σαν για κάθε λεπτομέρεια.

Η οικο­γέ­νεια του Assel στο Las Tunas λαμ­βά­νει επί­σης συνε­χή υπο­στή­ρι­ξη και τις παρέ­χο­νται όλες οι δια­θέ­σι­μες πληροφορίες.

Σε μια δήλω­ση προς την Granma, ο Grégory Antonio Pérez Héctor, ανα­πλη­ρω­τής διευ­θυ­ντής δημό­σιας υγεί­ας στην επαρ­χία εξή­γη­σε ότι, όταν μαθεύ­τη­καν τα νέα, δημιουρ­γή­θη­κε αμέ­σως μια επι­τρο­πή, πρώ­τα για να επι­σκε­φτεί το σπί­τι της κόρης του Αssel, μαθή­τριας Λυκεί­ου στην επαρ­χια­κή πρω­τεύ­ου­σα , και στη συνέ­χεια τους  γονείς του στην κοι­νό­τη­τα Delicias. 

“Είμα­στε σε μόνι­μη επα­φή μαζί τους, όχι μόνο εμείς από την πλευ­ρά της Υγεί­ας, αλλά και οι πολι­τι­κές και κυβερ­νη­τι­κές αρχές. Το Σάβ­βα­το τους γονείς του επι­σκέ­φθη­καν αξιω­μα­τού­χοι της Δημό­σιας Υγεί­ας που παρέ­μει­ναν μαζί τους το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του απο­γεύ­μα­τος, εξη­γώ­ντας όλα όσα κάνει η χώρα για να εξα­σφα­λί­σει  την επι­στρο­φή του γιου τους. 

Σαν ηλι­κιω­μέ­να άτο­μα με ευπα­θή υγεία, τους έχει παρα­σχε­θεί η συνε­χής υπο­στή­ρι­ξη ενός για­τρού, μιας νοσο­κό­μας και ενός ψυχολόγου».

Ο Ρού­σιελ Ταμά­γιο Πέρεζ, επι­κε­φα­λής της κλι­νι­κής όπου εργά­στη­κε ο Assel, δήλω­σε στη Γκράν­μα ότι κάθε μέρα ο υπεύ­θυ­νος δια­χει­ρι­στής επι­σκέ­πτε­ται το σπί­τι της κόρης, που ζει εκεί κοντά.

“Η κόρη του ολο­κλη­ρώ­νει την τρί­τη Λυκεί­ου και μας λέει ότι θέλει να γίνει για­τρός όπως ο πατέ­ρας της. Τη δια­βε­βαί­ω­σα ότι η κυβέρ­νη­σή μας δεν εγκα­τα­λεί­πει ποτέ κανέναν».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο