Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Από τις 6 το πρωί απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας πολι­τών σε όλη την επι­κρά­τεια ανα­κοί­νω­σε ο Κυρ. Μητσο­τά­κης. Η κίνη­ση θα επι­τρέ­πε­ται μόνο για την μετα­κί­νη­ση στο χώρο εργα­σί­ας, ια προ­μή­θεια φαρ­μά­κων και τρο­φί­μων, ατο­μι­κή άσκη­ση και συνο­δεία κατοικιδίου.

Ανα­λυ­τι­κά το μήνυ­μα του πρωθυπουργού

Πριν από λίγο, έδω­σα εντο­λή στους συναρ­μό­διους υπουρ­γούς να προ­χω­ρή­σουν στις απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες, ώστε από τις 6 το πρωί της Δευ­τέ­ρας 23ης Μαρ­τί­ου, από αύριο δηλα­δή, να ισχύ­σει απα­γό­ρευ­ση κάθε άσκο­πης κυκλο­φο­ρί­ας και μετα­κί­νη­σης πολι­τών σε ολό­κλη­ρη την επικράτεια.

Είναι, ίσως, το τελευ­ταίο βήμα μιας οργα­νω­μέ­νης Δημο­κρα­τι­κής Πολι­τεί­ας. Που, όμως, πρέ­πει να γίνει εγκαί­ρως, για να μην γίνει μάταιο. Για­τί ο χρό­νος δεν μετριέ­ται, πλέ­ον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαι­τού­νται τολ­μη­ρές και γρή­γο­ρες πρωτοβουλίες.

Το Κρά­τος οφεί­λει κατά το Σύνταγ­μα να «μερι­μνά για την Υγεία των Πολι­τών» και να παρεμ­βαί­νει όταν η άσκη­ση της ατο­μι­κής ελευ­θε­ρί­ας υπερ­βαί­νει τον συνταγ­μα­τι­κό της σκο­πό και απει­λεί την κοινωνία.

Και όταν η ευθύ­νη του ενός απο­δει­κνύ­ε­ται ελλειμ­μα­τι­κή, τότε θα πρέ­πει να δια­σφα­λι­στεί το δημό­σιο συμ­φέ­ρον. Στο όνο­μα του συλ­λο­γι­κού καλού, λοι­πόν, προ­χω­ρώ στη σημε­ρι­νή από­φα­ση: Για να προ­στα­τέ­ψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύ­χα­με μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενη­με­ρώ­σει την Πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας και τους αρχη­γούς των κομ­μά­των για την από­φα­σή μου.

Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρό­μο θα μπο­ρούν να βρί­σκο­νται μόνον όσοι κινού­νται προς και από την εργα­σία τους. Αν κατευ­θύ­νο­νται για να προ­μη­θευ­τούν τρό­φι­μα και φάρ­μα­κα. Αν επι­σκέ­πτο­νται για­τρό ή πρό­σω­πο το οποίο χρειά­ζε­ται φρο­ντί­δα. Και, όσοι ασκού­νται ατο­μι­κά ή ανά δύο ή συνο­δεύ­ουν το κατοι­κί­διό τους. Τέλος, επι­τρέ­πε­ται η εφά­παξ μετά­βα­ση στον τόπο της μόνι­μης κατοι­κί­ας τους, όσων βρί­σκο­νται σε αστι­κά κέντρα.

Όποιος κυκλο­φο­ρεί, θα πρέ­πει να έχει οπωσ­δή­πο­τε μαζί του αστυ­νο­μι­κή ταυ­τό­τη­τα ή δια­βα­τή­ριο. Και ο λόγος της μετα­κί­νη­σής τους θα πρέ­πει να βεβαιώ­νε­ται: Eίτε με έγγρα­φο του εργο­δό­τη του ‑αν πρό­κει­ται για μισθω­τό- είτε με προ­σω­πι­κή υπεύ­θυ­νη δήλω­ση ‑σε περί­πτω­ση ελεύ­θε­ρου επαγ­γελ­μα­τία ή αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νου. Έχει ήδη υπάρ­ξει μέρι­μνα ώστε, με απλό και φιλι­κό για τον πολί­τη τρό­πο, να μπο­ρεί να λαμ­βά­νε­ται η σχε­τι­κή βεβαί­ω­ση μέσω δια­δι­κτύ­ου ή με τηλε­φω­νι­κό μήνυ­μα ή ακό­μη και να συμπλη­ρώ­νε­ται και χειρόγραφα.

Τέλος, τον έλεγ­χο της εφαρ­μο­γής του μέτρου ανα­λαμ­βά­νουν η Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία, η Δημο­τι­κή Αστυ­νο­μία, το Λιμε­νι­κό και η Εθνι­κή Αρχή Δια­φά­νειας. Στους παρα­βά­τες θα επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Από τους περιο­ρι­σμούς αυτούς εξαι­ρού­νται, προ­φα­νώς μέλη της κυβέρ­νη­σης και της Βου­λής. Κρα­τι­κοί λει­τουρ­γοί και όλα τα στε­λέ­χη των υπη­ρε­σιών Υγεί­ας, της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας και των Ενό­πλων Δυνά­με­ων. Λεπτο­μέ­ρειες για όλα τα παρα­πά­νω θα παρου­σιά­σουν, σε λίγο, οι αρμό­διοι υπουργοί.

Συμπα­τριώ­τες μου,

Στην Ιτα­λία χάνε­ται, δυστυ­χώς, ένας άνθρω­πος κάθε δύο λεπτά. Και η κατά­στα­ση γίνε­ται όλο και χει­ρό­τε­ρη παντού στον κόσμο. Έχω χρέ­ος, λοι­πόν, να μην επι­τρέ­ψω να υπο­στεί μια τέτοια δοκι­μα­σία και η χώρα μας. Δεν πρέ­πει να φτά­σου­με στο σημείο να δια­λέ­γου­με ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επι­λο­γή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!

Ευχα­ρι­στώ τη συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα των πολι­τών που κατά­λα­βαν την απει­λή και μένουν στο σπί­τι. Ερη­μώ­νο­ντας δρό­μους και πλα­τεί­ες, εξο­ρί­ζου­με τον κίν­δυ­νο. Και μένο­ντας στις εστί­ες μας, τις μετα­τρέ­που­με σε οχυ­ρά ζωής.

Δεν θα αφή­σω, ωστό­σο, μερι­κούς επι­πό­λαιους να υπο­νο­μεύ­σουν την ασφά­λεια των πολ­λών. Για­τί οι λίγοι ανεύ­θυ­νοι μπο­ρούν να βλά­ψουν χιλιά­δες υπεύ­θυ­νους. Καθώς, λοι­πόν, στη μάχη έρχο­νται δύσκο­λες στιγ­μές, πρέ­πει να κλεί­σει κάθε κερ­κό­πορ­τα στο κακό. Και αυτόν τον στό­χο έχει ο περιο­ρι­σμός της κυκλο­φο­ρί­ας από αύριο.

Απ’ την πρώ­τη στιγ­μή της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης, η κυβέρ­νη­ση ενη­μέ­ρω­σε τους πολί­τες με ειλι­κρί­νεια. Οργά­νω­σε κατάλ­λη­λα τις ιατρι­κές δομές της χώρας, προ­χω­ρώ­ντας σε προ­σλή­ψεις πρό­σθε­του νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού αλλά και σε προ­μή­θειες δυσεύ­ρε­του ιατρι­κού εξο­πλι­σμού. Ανα­διά­τα­ξε τις υπη­ρε­σί­ες του Δημοσίου.

Και, μέσα σε λίγες ημέ­ρες, ανα­κοί­νω­σε τρείς δέσμες γεν­ναί­ων μέτρων για τη στή­ρι­ξη εργα­ζο­μέ­νων και επι­χει­ρή­σε­ων. Όλα αυτά, κρα­τώ­ντας ‑παράλ­λη­λα- απόρ­θη­τα τα σύνο­ρά μας και τα σύνο­ρα της Ευρώ­πης. Το κρά­τος, συνε­πώς, απέ­δει­ξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού.
Τώρα, όμως, είναι η ώρα που το ατο­μι­κό ταυ­τί­ζε­ται όσο ποτέ με το συλ­λο­γι­κό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη!

Ο κορο­νο­ϊ­ός δεν ξεχω­ρί­ζει σύνο­ρα ή έθνη, εισο­δή­μα­τα ή κοι­νω­νι­κές ομά­δες. Απει­λεί τον άνθρω­πο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοι­κεί. Απέ­να­ντί του, είμα­στε όλοι ίσοι.

Μόνο που κάποιοι είναι πιο ευά­λω­τοι. Οι παπ­πού­δες, οι για­γιά­δες, οι γονείς μας. Οι συμπο­λί­τες μας με χρό­νια νοσή­μα­τα που και αυτοί πρέ­πει, εν μέσω κρί­σης, να βρουν κατα­φύ­γιο στο Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας. Δεν στα­μά­τη­σαν οι Έλλη­νες να αρρω­σταί­νουν και από άλλες ασθέ­νειες. Και πρέ­πει να μερι­μνή­σου­με και γι’ αυτούς.

Χθες, ο καθη­γη­τής κ. Τσιό­δρας μίλη­σε για την ευθύ­νη των νέων προς τους ηλι­κιω­μέ­νους με έναν κόμπο στο λαι­μό. Ας γίνει αυτή η συναι­σθη­μα­τι­κή αντί­δρα­ση ενός ανθρώ­που που σηκώ­νει τερά­στιο βάρος, με καθα­ρό μυα­λό και μονα­δι­κή αξιο­πρέ­πεια, κραυ­γή αφύπνισης.

Τώρα είναι η στιγ­μή να ορθώ­σου­με όλοι το δικό μας μέτω­πο, να ξανα­γρά­ψου­με ένα νέο κοι­νω­νι­κό συμ­βό­λαιο. Με πρώ­τη δέσμευ­ση, να σπά­σει η αλυ­σί­δα μετά­δο­σής του ιού: Ο καθέ­νας από εμάς να πάψει να γίνε­ται κρί­κος μετα­φο­ράς στο διπλα­νό του.

Συμπο­λί­τες μου,

Η κυβέρ­νη­ση μένει όρθια στο καθή­κον, απλώ­νο­ντας την φρο­ντί­δα της σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Όμως, θα το ξανα­πώ: Το μεγα­λύ­τε­ρο όπλο κατά του αόρα­του εχθρού είναι η προ­σω­πι­κή μας συμπε­ρι­φο­ρά: Δεν κυκλο­φο­ρού­με χωρίς αιτία. Μένου­με σπί­τι. Δεν προ­σβάλ­λου­με με τη στά­ση μας εκεί­νους που μάχο­νται νύχτα-μέρα στα νοσο­κο­μεία για τη δική μας υγεία.

Για­τί η παρα­μο­νή στο σπί­τι είναι, στον πυρή­να της, ένα εξό­χως δημο­κρα­τι­κό σύν­θη­μα συλ­λο­γι­κής ευθύ­νης. Δεν είναι περιο­ρι­σμός. Αλλά κατά­θε­ση σεβα­σμού στο σύνολο.

Έτσι θα απο­δεί­ξου­με ότι ο κοι­νω­νι­κός μας ιστός είναι συμπα­γής και με συνεί­δη­ση. Και ότι μαζί σηκώ­νου­με το βάρος της πατρί­δας. Θα χρεια­στεί να επι­στρα­τεύ­σου­με όλα τα απο­θέ­μα­τα σθέ­νους και υπο­μο­νής για να ξεπε­ρά­σου­με την κρίση.

Κλεί­νω με τα λόγια του Αμε­ρι­κά­νου προ­έ­δρου Θεό­δω­ρου Ρούζ­βελτ, που ται­ριά­ζουν, νομί­ζω, σε αυτούς που ήδη μάχο­νται ενα­ντί­ον της απει­λής και θα κλη­θούν να κάνουν πολύ περισ­σό­τε­ρα στις επό­με­νες μέρες: «Ο έπαι­νος ανή­κει στον άνθρω­πο που είναι πραγ­μα­τι­κά στην αρέ­να, με πρό­σω­πο γεμά­το ιδρώ­τα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθου­σια­σμό και αφο­σί­ω­ση. Για­τί ξοδεύ­ει τον εαυ­τό του σε ένα άξιο σκοπό».

Εκ μέρους των Ελλη­νί­δων και των Ελλή­νων τους ευχα­ρι­στώ. Και σας καλώ όλους να δεί­ξου­με την ευγνω­μο­σύ­νη μας με την καθη­με­ρι­νή μας στά­ση. Καθώς η ατο­μι­κή επι­θυ­μία υπο­χω­ρεί μπρο­στά στην συλ­λο­γι­κή βού­λη­ση, η πατρί­δα περ­νά στα χέρια μας. Ελλά­δα είμα­στε όλοι. Ας την προ­φυ­λά­ξου­με, λοι­πόν! Ώστε να συνα­ντή­σου­με το αύριο πιο υγιείς, πιο δυνα­τοί και πιο αισιόδοξοι.

Δεν κυκλο­φο­ρού­με. Και δίνου­με όλοι ενω­μέ­νοι, πάν­δη­μη απά­ντη­ση στην πανδημία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο