Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απανωτά εκατοντάδες νέα κρούσματα Covid σε κέντρα διανομής Amazon τώρα και του Καναδά

Με από­φα­ση υγειο­νο­μι­κών αρχών σε πόλη του Κανα­δά κοντά στο Τορό­ντο, ανα­στάλ­θη­κε η λει­τουρ­γία εγκα­τα­στά­σε­ων της Amazon, όπου εργά­ζο­νται πάνω από 5.000 υπάλ­λη­λοι, καθώς «τα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού είναι εκα­το­ντά­δες».
Πρό­κει­ται για το Brampton (πλη­θυ­σμός ~600.000 κάτοι­κοι) της περι­φέ­ρειας του Ontario, όπου ο επι­θε­ω­ρη­τής δημό­σιας υγεί­ας δια­πί­στω­σε ότι «ενώ το ποσο­στό των λοι­μώ­ξε­ων COVID-19 μειώ­νε­ται στην περιο­χή, εντός της εγκα­τά­στα­σης αυξά­νε­ται σημα­ντι­κά».

Ο αρμό­διος για την ευρύ­τε­ρη περιο­χή ‑όπου βρί­σκε­ται και η εγκα­τά­στα­ση της Amazon, Δρ Lawrence C. Loh, δήλω­σε ότι «το (προ­σω­ρι­νό) κλεί­σι­μο ήταν απα­ραί­τη­το» και ότι «αυτή η εγκα­τά­στα­ση βρί­σκε­ται σε μια ευά­λω­τη κοι­νό­τη­τα και απα­σχο­λεί χιλιά­δες ανθρώ­πους και πρέ­πει να ληφθούν άμε­σα μέτρα για την προ­στα­σία τους, καθώς και της κοι­νό­τη­τας όπου ζουν».Amazon fulfillment centre Brampton

Ο εται­ρεία δεν απά­ντη­σε αμέ­σως αλλά σύμ­φω­να με το The Verge, το Bloombergquint, το Ctvnews κά εται­ρεία δια­φώ­νη­σε με την από­φα­ση του Τμή­μα­τος Υγεί­ας και σχε­δί­α­ζε να προ­σφύ­γει στα δικα­στή­ρια, καλώ­ντας τους εργα­ζό­με­νους –χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μάλι­στα τη λέξη «υπο­χρε­ού­νται», «να αυτο-απο­μο­νώ­νο­νται μέχρι τις 27 Μαρ­τί­ου εναλ­λάξ, εκτός βρέ­θη­καν θετι­κοί στον ιό τις τελευ­ταί­ες 90 ημέ­ρες και ήδη βρί­σκο­νται σε καρα­ντί­να».

Η από­φα­ση ελή­φθη όταν τα νού­με­ρα εκτο­ξεύ­τη­καν –με περισ­σό­τε­ρους από 600 εργα­ζό­με­νους σε μία μόνο απο­θή­κη — κέντρο δια­νο­μής θετι­κούς στον κορο­νο­ϊό, εκ των οποί­ων 240 την τελευ­ταία εβδο­μά­δα, διευ­κρί­νι­σε ο εκπρό­σω­πος των υγειο­νο­μι­κών αρχών.

Ήδη από τον περα­σμέ­νο Μάρ­τιο, ο κυβερ­νή­της του Κεντά­κυ διέ­τα­ξε μια απο­θή­κη της Amazon να κλεί­σει, μετά από ένα ξέσπα­σμα Covid, το ίδιο συνέ­βη τον Δεκέμ­βριο στο New Jersey.

Ωστό­σο, καθ ‘όλη τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας η  Amazon συνέ­χι­σε να λει­τουρ­γεί τις περισ­σό­τε­ρες από τις απο­θή­κες της και άλλες εγκα­τα­στά­σεις ακό­μη και όταν υπήρ­χαν σωρη­δόν εκδη­λώ­σεις του ιού.
Περισ­σό­τε­ροι από 19.000 εργα­ζό­με­νοι πρώ­της γραμ­μής βρέ­θη­καν θετι­κοί από τον Οκτώ­βριο, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της ίδιας της Amazon, ενώ οι εργα­ζό­με­νοι έχουν δια­μαρ­τυ­ρη­θεί συχνά για «εκρή­ξεις» της παν­δη­μί­ας στους χώρους εργα­σί­ας τους.

Τον Φεβρουά­ριο η γενι­κή εισαγ­γε­λέ­ας της Νέας Υόρ­κης υπέ­βα­λε μήνυ­ση κατά της Amazon εξαι­τί­ας των συν­θη­κών εργα­σί­ας σε δύο απο­θή­κες της στο Στά­τεν Άιλαντ και το Κουίνς εν μέσω πανδημίας.

Η εται­ρεία ανα­κοί­νω­σε στο μετα­ξύ ότι θα ασκή­σει άμε­σα έφε­ση στην από­φα­ση, ενώ πρό­σθε­σε ότι το κλεί­σι­μο του κέντρου αυτού «ενδέ­χε­ται να έχει βρα­χυ­πρό­θε­σμες επι­πτώ­σεις» για τους πελά­τες της στον Καναδά.Amazon fulfillment centre in Brampton

Για ακό­μη μια φορά, φαί­νε­ται το προ­φα­νές: πως δηλα­δή η μεγα­λύ­τε­ρη εστία υπερ­με­τά­δο­σης του ιού βρί­σκε­ται στους εργα­σια­κούς χώρους, όπου οι εργα­ζό­με­νοι δου­λεύ­ουν για ψίχου­λα –συχνά σε συν­θή­κες γαλέ­ρας, χωρίς στοι­χειώ­δη τήρη­ση των υγειο­νο­μι­κών πρω­το­κόλ­λων ρισκά­ρο­ντας ακό­μη και τη ζωή τους.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο