Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Κατάσχεση από τράπεζες της πρώτης αρωγής σε σεισμόπληκτους λόγω οφειλών!!!

Τρά­πε­ζες παρα­κρα­τούν, λόγω οφει­λών, χρή­μα­τα που έχουν κατα­τε­θεί ως πρώ­τη αρω­γή για απο­ζη­μί­ω­ση οικο­σκευ­ής και ένα­ντι στε­γα­στι­κής συν­δρο­μής σε σει­σμό­πλη­κτους του Αρκα­λο­χω­ρί­ου!!! Και αυτό παρά το γεγο­νός πως τα ποσά αυτά είναι ακατάσχετα.

Μια τρα­πε­ζι­κή πρα­κτι­κή που πέρα από την έκπλη­ξη προ­κα­λεί ερω­τη­μα­τι­κά και οργή, όχι μόνο των σεισμόπληκτων.

Για το θέμα μίλη­σε στην ΕΡΤ ο πρό­ε­δρος του συλ­λό­γου σει­σμο­πα­θών Αρκα­λο­χω­ρί­ου “Η Ελπί­δα” Κώστας Γκα­ντά­τσιος. Όπως είπε μόλις χθες δύο μέλη του συλ­λό­γου δια­πί­στω­σαν πως οι τρα­πε­ζι­κοί τους λογα­ρια­σμοί είχαν μπλο­κα­ρι­στεί λόγω οφει­λών από τις τρά­πε­ζες. Στην μία περί­πτω­ση τα ποσά που είχαν κατα­τε­θεί στο πλαί­σιο της πρώ­της αρω­γής ήταν 16.000 ευρώ και στην δεύ­τε­ρη 6.000. Σήμε­ρα, Τσι­κνο­πέμ­πτη, ένας ακό­μη σει­σμό­πλη­κτος της περιο­χής, σύμ­φω­να με τον κ. Γκα­ντά­τσιο, πήγε να βγά­λει χρή­μα­τα από τον λογα­ρια­σμό για να πλη­ρώ­σει για εργα­σί­ες απο­κα­τά­στα­σης ζημιών και δια­πί­στω­σε ότι ο λογα­ρια­σμός του ήταν μπλο­κα­ρι­σμέ­νος από την τρά­πε­ζα. “Στεί­λα­με στα κεντρι­κά της τρά­πε­ζας το σχε­τι­κό ΦΕΚ, όπου ανα­φέ­ρε­ται ότι τα χρή­μα­τα αυτά είναι ακα­τά­σχε­τα, αλλά ο δικαιού­χος πήρε απά­ντη­ση πως από τα 7.000 ευρώ που είχε λάβει ως πρώ­τη αρω­γή, η τρά­πε­ζα θα κρα­τή­σει τα 3.000 ευρώ” ανέ­φε­ρε ο κ. Γκα­ντά­τσιος, σημειώ­νο­ντας πως σε άλλη παλαιό­τε­ρη ανά­λο­γη περί­πτω­ση η τρά­πε­ζα, μόλις έλα­βε το σχε­τι­κό ΦΕΚ, ξεμπλό­κα­ρε τον λογα­ρια­σμό του δικαιού­χου – σεισμόπληκτου.

Όπως ανέ­φε­ρε ο κ. Γκα­ντά­τσιος, παρό­τι τα χρή­μα­τα αυτά αφο­ρούν πρώ­τη αρω­γή, αν και έχουν περά­σει 2 χρό­νια από τον φονι­κό σει­σμό, οι περισ­σό­τε­ροι σει­σμό­πλη­κτοι δεν τα έχουν χρη­σι­μο­ποι­ή­σει. “Ναι, έχει δίκιο ο κ. Τρια­ντό­που­λος που λέει ότι έχουν κατα­τε­θεί 66 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Όμως ο κόσμος δεν τα έχει πάρει, λόγω της μεγά­λης γρα­φειο­κρα­τί­ας και της έλλει­ψης μηχα­νι­κών για να “τρέ­ξουν” οι δια­δι­κα­σί­ες. Μόλις 5 φάκε­λοι έχουν πάρει έγκρι­ση για επι­σκευή και άλλοι 8 για ανα­κα­τα­σκευή. Από τους 1.400 φακέ­λους που έχουν υπο­βλη­θεί, για τους 1000 έχουν στα­λεί σημειώ­μα­τα για λάθη και παρα­λεί­ψεις, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που είχα­με προ δεκα­πεν­θη­μέ­ρου” εξήγησε.

Και δύο χρό­νια μετά, σύμ­φω­να με τον ίδιο, 700- 800 άτο­μα ζουν ακό­μα στους οικί­σκους, ενώ περί­που 3.500 κάτοι­κοι έχουν εγκα­τα­λεί­ψει την περιο­χή και έχουν μετα­κο­μί­σει στην Χερ­σό­νη­σο, το Ηρά­κλειο κ.α.

Πηγή: ΕΡΤ

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο