Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απείθαρχος ο Έλληνας οδηγός, οδηγεί όταν νιώθει κουρασμένος ή έχει καταναλώσει αλκοόλ

Απεί­θαρ­χος οδη­γι­κά εμφα­νί­ζε­ται τα τελευ­ταία χρό­νια ο Έλλη­νας οδη­γός, ο οποί­ος οδη­γεί εφό­σον νιώ­θει κου­ρα­σμέ­νος ή έχει κατα­να­λώ­σει αλκο­όλ σε ποσό­τη­τα μεγα­λύ­τε­ρη από το επι­τρε­πό­με­νο όριο. Αντί­θε­τα, εμφα­νί­ζει υπο­δειγ­μα­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά όταν κάνει χρή­ση φαρ­μά­κων, καθώς δεν επι­λέ­γει να βρε­θεί πίσω από το τιμόνι.

Το 48% των Ελλή­νων οδη­γών απά­ντη­σε κατα­φα­τι­κά ότι οδη­γεί ακό­μη και όταν είναι κου­ρα­σμέ­νος, είτε πρό­κει­ται να κάνει μακρι­νά ταξί­δια είτε κοντι­νά. Φυσι­κά, το συγκε­κρι­μέ­νο ποσο­στό είναι μειω­μέ­νο κατά 7% σε σχέ­ση με την αντί­στοι­χη νοο­τρο­πία που είχε το 2017, όμως υπο­λεί­πε­ται πολύ σε σχέ­ση με τις υπό­λοι­πες χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης. Οι Ολλαν­δοί δεί­χνουν ότι σέβο­νται τους συνο­δη­γούς, αφού μόλις το 23% απά­ντη­σε θετι­κά ότι οδη­γεί όταν νιώ­θει κου­ρα­σμέ­νος. Το ίδιο πράτ­τουν και οι Γερ­μα­νοί σε ποσο­στό 27%, ενώ απεί­θαρ­χοι εμφα­νί­ζο­νται οι Πολω­νοί με 47% και οι Βέλ­γοι με 41%.

Αρνη­τι­κά πρω­τεία έχου­με και στην οδή­γη­ση μετά από κατα­νά­λω­ση αλκο­όλ σε ποσο­στό μεγα­λύ­τε­ρο από το επι­τρε­πό­με­νο όριο. Σε ποσο­στό 24% οι Έλλη­νες οδη­γοί ανα­φέ­ρουν ότι είναι δια­τε­θει­μέ­νοι να οδη­γή­σουν μετά από κατα­νά­λω­ση αλκο­όλ, ποσο­στό ‑όμως- μειω­μέ­νο κατά 4% από αυτό που ίσχυε το 2017. Αυτά είναι τα επί­ση­μα στοι­χεία, σύμ­φω­να με έρευ­να του Ευρω­βα­ρό­με­τρου, που έγι­νε σχε­τι­κά με την οδη­γι­κή ασφά­λεια, σε συνερ­γα­σία με το ίδρυ­μα Fondation Vinci Autorontes στις χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης και αφο­ρά στοι­χεία του προη­γού­με­νου έτους.

Απεί­θαρ­χοι εμφα­νί­ζο­νται και οι Βέλ­γοι, οι οποί­οι ‑με τη σει­ρά τους- οδη­γούν μετά από χρή­ση αλκο­όλ σε ποσο­στό 23%, ενώ υπο­δειγ­μα­τι­κοί σε αυτόν τον τομέα εμφα­νί­ζο­νται οι Σλο­βά­κοι σε ποσο­στό 3%, οι Ολλαν­δοί και οι Σου­η­δοί σε ποσο­στό 4%.

Επι­κίν­δυ­νες συμπε­ρι­φο­ρές εμφα­νί­ζουν οι Γάλ­λοι, οι Βέλ­γοι και οι Ισπα­νοί, οι οποί­οι απά­ντη­σαν θετι­κά (11%) στην ερώ­τη­ση εάν οδη­γούν εφό­σον έχουν λάβει φάρ­μα­κα που μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σουν την προ­σο­χή τους. Οι Έλλη­νες οδη­γοί σε αυτόν τον τομέα κατα­λαμ­βά­νουν τις τελευ­ταί­ες θέσεις μετα­ξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς μόλις το 7% απά­ντη­σε θετι­κά (μαζί με τους Άγγλους, τους Σου­η­δούς και τους Πολω­νούς), έχο­ντας σε ακό­μη καλύ­τε­ρη θέση τους Ολλαν­δούς σε ποσο­στό 5%.

Τέλος, μεγά­λη αύξη­ση γνώ­ρι­σε το ποσο­στό των Ελλή­νων που οδη­γεί εφό­σον έχει καπνί­σει κάν­να­βη ή έχει κάνει χρή­ση ναρ­κω­τι­κών, αφού το 4% απά­ντη­σε ότι είναι δια­τε­θει­μέ­νο να οδη­γή­σει μετά από χρή­ση ναρ­κω­τι­κών, ενώ στην ίδια θέση βρί­σκο­νται και οι Ισπα­νοί. Αντί­θε­τα, μόλις το 1% των Γάλ­λων απά­ντη­σε θετι­κά στη συγκε­κρι­μέ­νη ερώτηση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο