Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απεβίωσε η υψίφωνος της ΕΛΣ Μάρθα Αράπη

Τα ξημε­ρώ­μα­τα της 24ης Δεκεμ­βρί­ου έφυ­γε από τη ζωή η υψί­φω­νος Μάρ­θα Αρά­πη, μια από τις πιο δημο­φι­λείς και αγα­πη­τές πρω­τα­γω­νί­στριες της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκηνής.

Συνερ­γά­στη­κε με την Εθνι­κή Λυρι­κή Σκη­νή για πάνω από 20 χρό­νια, από το 1988 έως το 2009, σε περισ­σό­τε­ρα από 20 λυρι­κά έργα, σε περί­που 40 παρα­γω­γές. Ερμή­νευ­σε, μετα­ξύ άλλων, τα έργα: Η νυχτε­ρί­δα, Νόρ­μα, Ντον Πασκουά­λε, Ριγο­λέτ­τος, Τρα­βιά­τα, Ο μαγι­κός αυλός, Φάλ­σταφ, Ντον Τζο­βάν­νι, Ο κου­ρέ­ας της Σεβίλ­λης, Σιμόν Μποκ­κα­νέ­γκρα, Μπο­έμ, Κάρ­μεν, Τα παρα­μύ­θια του Χόφ­μαν, Ο κουρ­σά­ρος, Ο τρο­βα­δού­ρος, Μαντά­μα Μπατ­τερ­φλάι, Παλιά­τσοι. Συμ­με­τεί­χε επί­σης στις πρώ­τες παρου­σιά­σεις έργων του Περι­κλή Κού­κου, καθώς επί­σης στις όπε­ρες Θαΐς και Μαραθών-Σαλαμίς.

Γεν­νή­θη­κε στον Πει­ραιά. Σπού­δα­σε κλα­σι­κό τρα­γού­δι στο Ωδείο Πει­ραϊ­κού Συν­δέ­σμου με τον Γιώρ­γο Ζερ­βά­νο. Συμ­με­τεί­χε σε συναυ­λί­ες και πραγ­μα­το­ποί­η­σε πολ­λά ρεσι­τάλ σε Ελλά­δα και εξω­τε­ρι­κό, ερμη­νεύ­ο­ντας όπε­ρες, ορα­τό­ρια και κύκλους τρα­γου­διών ελλη­νι­κού και ευρύ­τα­του ξένου ρεπερ­το­ρί­ου (ιτα­λι­κό, γερ­μα­νι­κό, γαλ­λι­κό ρεπερ­τό­ριο, έργα μπα­ρόκ, κλα­σι­κά, ρομα­ντι­κά και σύγ­χρο­να). Συνέ­πρα­ξε με όλα σχε­δόν τα ελλη­νι­κά σύνο­λα, καθώς επί­σης με σημα­ντι­κές ξένες ορχή­στρες (Φιλαρ­μο­νι­κή Δρέσ­δης, Συμ­φω­νι­κή Βου­δα­πέ­στης, Ορχή­στρα Όπε­ρας Σόφιας, Συμ­φω­νι­κή Πρά­γας). Συνερ­γά­στη­κε επα­νει­λημ­μέ­να με το Μέγα­ρο Μου­σι­κής Αθη­νών και εμφα­νί­στη­κε στο Ηρώ­δειο στο πλαί­σιο του Φεστι­βάλ Αθη­νών, ενώ ηχο­γρά­φη­σε ρεσι­τάλ για το Γ΄ Πρό­γραμ­μα της Ελλη­νι­κής Ραδιοφωνίας.

Με ιδιαί­τε­ρο προ­σω­πι­κό ενδια­φέ­ρον για τους Έλλη­νες συν­θέ­τες, ερμή­νευ­σε και ηχο­γρά­φη­σε πολυά­ριθ­μα έργα Καρ­ρέρ, Μάν­τζα­ρου, Καλο­μοί­ρη, Λαυ­ρά­γκα, Μαρα­γκό­που­λου, Μικρού­τσι­κου, Θεοδωράκη.

«Η Μάρ­θα Αρά­πη υπήρ­ξε σπου­δαία καλ­λι­τέ­χνι­δα, με τερά­στια προ­σφο­ρά στο λυρι­κό τρα­γού­δι και στην Εθνι­κή Λυρι­κή Σκη­νή, με ήθος, αβί­α­στη και εκφρα­στι­κή φωνή. Θα τη θυμό­μα­στε πάντα» ανα­φέ­ρουν σε ανα­κοί­νω­σή τους η Διοί­κη­ση και το προ­σω­πι­κό της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής, οι οποί­οι εκφρά­ζουν τα συλ­λυ­πη­τή­ριά τους στους οικεί­ους της και τη βαθιά συγκί­νη­σή τους για τον θάνα­τό της.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο