Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απεβίωσε ο ηθοποιός Κώστας Τριανταφυλλόπουλος

Από­φοι­τος της δρα­μα­τι­κής σχο­λής Θεο­δο­σιά­δη, ο Κώστας Τρια­ντα­φυλ­λό­που­λος, που πέθα­νε το πρωί του Σαβ­βά­του, σε ηλι­κία 65 ετών, είχε μια μακρά πορεία στο θέα­τρο, έχο­ντας παί­ξει μια μεγά­λη γκά­μα από σημα­ντι­κούς ρόλους σε όλα τα είδη θεά­τρου, από Αρχαία Τρα­γω­δία, Αρι­στο­φά­νη, Σαίξ­πηρ, Γκό­γκολ, Τσέ­χωφ, Ζολά και Λόρ­κα, μέχρι Ζαν-Πωλ Σαρτρ, σύγ­χρο­νο αμε­ρι­κα­νι­κό δρά­μα αλλά και νεό­τε­ρο ελλη­νι­κό δρά­μα και κωμω­δία. Ο ηθο­ποιός έχει υπη­ρε­τή­σει το κλα­σι­κό και το σύγ­χρο­νο ρεπερ­τό­ριο στα σημα­ντι­κό­τε­ρα ελλη­νι­κά θέα­τρα όπως το Εθνι­κό Θέα­τρο, το Κρα­τι­κό Θέα­τρο Βορεί­ου Ελλά­δος, το Θέα­τρο Τέχνης, το Ανοι­χτό Θέα­τρο, το Θέα­τρο Αμό­ρε, το Θέα­τρο Πόρ­τα και πολ­λά άλλα μεγά­λα θεα­τρι­κά σχήματα.

Στην τηλε­ό­ρα­ση, επαι­ξε σε πολ­λές ελλη­νι­κές σει­ρές όπως: Λου­κάς Πασα­μή­τρος στο Έλα στη θέση μου, Στέ­φα­νος Τρια­ντα­φύλ­λου στο Κανείς δε λέει σ’ αγα­πώ, Ευκλεί­δης Φωκάς στα Μυστι­κά της Εδέμ, Ανδρο­κλής Νικο­λα­ΐ­δης στους Συμ­μα­θη­τές, Κάρο­λος Καρό­λου στους Δρο­σου­λί­τες, Βασι­λιάς Κων­στα­ντί­νος Α’ στο Ακρι­βή μου Σοφία, Δημή­τρης Κοσμά­τος στο Τελευ­ταίο αντίο, Νότης Αγο­ρο­γιάν­νης στο Υπο­γρα­φή Πρί­φτης, Ταξί­αρ­χος Αρι­στεί­δης Γκί­κας στην Άμυ­να ζώνης, Αντώ­νης στο Ταξίμ, Παντε­λής στο Φεύ­γα, Γιώρ­γος στο Μια αγάπη.

Στον κινη­μα­το­γρά­φο έχει παί­ξει σε ται­νί­ες όπως: Η γυναί­κα είναι… σκλη­ρός άνθρω­πος, Paperboat, Νήσος, Απ΄ τα κόκα­λα βγαλ­μέ­να και Αύριο θα ‘ναι Αργά. Επί­σης, έχει χαρί­σει τη φωνή του σε χαρα­κτή­ρες κινου­μέ­νων σχε­δί­ων: Μαύ­ρος Πητ στον Μίκυ Μάους, Μάμ­ρα (Mumm-Ra) στους Θάντερ­κατς, Optimus Prime στους Τραν­σφόρ­μερς, Τίγρης στο Γουί­νι το Αρκου­δά­κι, Κύριος Πατά­τας στο Toy Story, Δρ. Τζού­μπα στο Λίλο και Στιτς, Cogsworth στην Πεντά­μορ­φη και το Τέρας.

Σε συλ­λυ­πη­τή­ριο μήνυ­μα, η υπουρ­γός Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού Λίνας Μεν­δώ­νη ανα­φέ­ρει τα εξής: «Με τη μορ­φή και τη φωνή που απέ­πνε­αν οικειό­τη­τα, ο Κώστας Τρια­ντα­φυλ­λό­που­λος υπη­ρέ­τη­σε επί δεκα­ε­τί­ες με το ταλέ­ντο και την παι­δεία του, το θέα­τρο, τον κινη­μα­το­γρά­φο, την τηλε­ό­ρα­ση. Εύπλα­στος και προ­σαρ­μο­στι­κός ηθο­ποιός, έχο­ντας υπη­ρε­τή­σει σχε­δόν όλα τα είδη του θεα­τρι­κού λόγου, υπήρ­ξε από τους ηθο­ποιούς εκεί­νους, που είναι απα­ραί­τη­τοι για την επι­τυ­χία μιας παρά­στα­σης, σε κάθε έκφρα­ση της υπο­κρι­τι­κής. Από την αρχαία τρα­γω­δία, μέχρι τη μετα­γλώτ­τι­ση ται­νί­ας κινου­μέ­νων σχε­δί­ων, έδει­ξε τον ίδιο επαγ­γελ­μα­τι­σμό, την ίδια συνέ­πεια, την ίδια απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα. Αγα­πη­τός σε όλους τους συνα­δέλ­φους του, ο Κώστας Τρια­ντα­φυλ­λό­που­λος θα λεί­ψει από το ελλη­νι­κό θέα­τρο. Εκφρά­ζω τα θερ­μά μου συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια και στους πολ­λούς φίλους του».

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο