Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών η κόρη του Πάμπλο Πικάσο, Μάγια

Η Μάγια Ρουίθ-Πικά­σο, η κόρη του μεγά­λου Ισπα­νού ζωγρά­φου, την οποία απα­θα­νά­τι­σε σε πολ­λούς πίνα­κές του, πέθα­νε σήμε­ρα σε ηλι­κία 87 ετών, ανα­κοί­νω­σε η οικο­γέ­νειά της.

«Η Μάγια Ρουίθ-Πικά­σο πέθα­νε γαλή­νια το πρωί, περι­στοι­χι­σμέ­νη από την οικο­γέ­νειά της» ανέ­φε­ρε η ανα­κοί­νω­ση που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα από τον δικη­γό­ρο Ρισάρ Μαλ­κά, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η Μαρία δε λα Κον­θεπ­θιόν ή Μάγια, όπως ήταν το χαϊ­δευ­τι­κό της, γεν­νή­θη­κε στις 5 Σεπτεμ­βρί­ου 1935 και ήταν η πρώ­τη κόρη του Πικά­σο και της μού­σας του, της Μαρί-Τερέζ Βαλ­τέρ, με την οποία δια­τη­ρού­σε σχέ­ση από το 1927. Η γέν­νη­ση αυτού του κορι­τσιού έφε­ρε τα πάνω-κάτω στη ζωή του καλ­λι­τέ­χνη, ο οποί­ος απέ­κτη­σε συνο­λι­κά τέσ­σε­ρα παιδιά.

Αυτήν την περί­ο­δο στο Εθνι­κό Μου­σείο Πικά­σο του Παρι­σιού παρου­σιά­ζε­ται μια έκθε­ση με αντι­κεί­με­νο τη σχέ­ση της Μάγιας με τον πατέ­ρα της. «Η Μάγια με την κού­κλα» (1938), «Η Μάγια με κού­κλα και άλο­γο» (1938), «Η Μάγια με ναυ­τι­κό κοστού­μι» (1938), «Η Μάγια με ποδιά» (1938) είναι μόνο μερι­κά από τα πορ­τρέ­τα της μικρής κόρης του Πάμπλο Πικάσο.

«Είναι ο μονα­δι­κός άνθρω­πος που ξέρω που δεν μιλά­ει για τον Πάμπλο Πικά­σο αλλά για τον μπα­μπά (…) Πιστεύω ότι αυτό μαρ­τυ­ρά την ειδι­κή σχέ­ση που είχε μαζί του», είπε ο γιος της, ο Ολι­βιέ, στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Η Γαλ­λία και η Ισπα­νία θα τιμή­σουν το 2023 τα 50 χρό­νια από τον θάνα­το του Πάμπλο Πικά­σο, μέσα από πολ­λές εκθέ­σεις έργων του και στις δύο χώρες.

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο