Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απεβίωσε το τελευταίο μέλος των Διεθνών Ταξιαρχιών

Ο τελευ­ταί­ος επι­ζών των Διε­θνών Ταξιαρ­χιών, στις οποί­ες στρα­το­λο­γού­νταν εθε­λο­ντές απ’ όλον τον κόσμο για να πολε­μή­σουν ενα­ντί­ον των φασι­στι­κών δυνά­με­ων στον Εμφύ­λιο Πόλε­μο της Ισπα­νί­ας (1936–39) απε­βί­ω­σε σε ηλι­κία 101 ετών στη Γαλλία.

Ο Ζοσέπ Αλμου­δέ­βερ Ματέ­ου γεν­νή­θη­κε στη Μασ­σα­λία και είχε διπλή υπη­κο­ό­τη­τα, γαλ­λι­κή και ισπα­νι­κή. Εντά­χθη­κε στον στρα­τό των Δημο­κρα­τι­κών το 1936 σε ηλι­κία 17 ετών και πολέ­μη­σε στο Τερου­έλ, προ­τού να τραυματιστεί.

Αφού ανάρ­ρω­σε, κατα­τά­χθη­κε στις Διε­θνείς Ταξιαρ­χί­ες, τη δρά­ση των οποί­ων απο­τύ­πω­σαν στα έργα τους σημα­ντι­κοί συγ­γρα­φείς και σκη­νο­θέ­τες όπως ο Έρνεστ Χέμιν­γου­εϊ, ο Τζον Ντος Πάσος, ο Τζορτζ Όργου­ελ και ο Αντρέ Μαλρό.

Ο Ματέ­ου αιχ­μα­λω­τί­στη­κε στο Αλι­κά­ντε το 1939, όταν οι Δημο­κρα­τι­κοί έχα­σαν τον πόλε­μο, και έζη­σε για κάποια περί­ο­δο σε φυλα­κές και στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης. Όταν απο­φυ­λα­κί­στη­κε, αγω­νί­στη­κε κατά του φασι­στι­κού καθε­στώ­τος μετα­ξύ 1944–47 και στη συνέ­χεια έφυ­γε εξό­ρι­στος στη Γαλλία.

Η Ισπα­νι­κή Ένω­ση Φίλων των Διε­θνών Ταξιαρ­χιών επι­βε­βαί­ω­σε τον θάνα­τό του. «Μα βαριά καρ­διά απο­χαι­ρε­τού­με τον Ζοσέπ, τον τελευ­ταίο των θαυ­μα­στών ταξιαρ­χι­τών μας που ήταν ακό­μη εν ζωή», ανέ­φε­ρε ο πρό­ε­δρός της, Αλμου­δέ­να Κρος, στον ιστό­το­πό του σήμερα.

Η ιστο­ρία του απο­τυ­πώ­θη­κε σε ένα ντο­κι­μα­ντέρ, το The Last Brigadier, το 2018 ενώ λίγα χρό­νια νωρί­τε­ρα, το 2014, είχε εκδώ­σει και τα απο­μνη­μο­νεύ­μα­τά του με τίτλο «Το Σύμ­φω­νο μη επέμ­βα­σης. Καη­μέ­νη Δημοκρατία».

Οι Διε­θνείς Ταξιαρ­χί­ες ιδρύ­θη­καν τρεις μήνες μετά την έναρ­ξη του Εμφυ­λί­ου Πολέ­μου και στις γραμ­μές τους εντά­χθη­καν περί­που 35.000 εθε­λο­ντές από 53 χώρες. Οι απώ­λειές τους στον πόλε­μο εκτι­μά­ται ότι έφτα­σαν τους 10.000 άνδρες.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο