Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απελευθέρωση Ελλήνων στρατιωτικών: «Θαύμα», «Δικαίωση» ή αντιθέσεις και συμμαχίες;

Σχο­λιά­ζει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

«Θαύ­μα» η απε­λευ­θέ­ρω­ση των δύο Ελλή­νων στρα­τιω­τι­κών από την Τουρ­κία, ανέ­κρα­ξε πρώ­τα ο Πάνος Καμ­μέ­νος, και μάλι­στα της Πανα­γί­ας της Ελευ­θε­ρώ­τριας. Λίγο μετά ακο­λού­θη­σε ο Πατριάρ­χης Κων­στα­ντι­ι­νου­πό­λε­ως Βαρ­θο­λο­μαί­ος και φυσι­κά ο Αρχιε­πί­σκος Ιερώ­νυ­μος (δώρο Πανα­γιάς). Η δε κυβέρ­νη­ση πανη­γυ­ρί­ζει για τη νίκη του δικαί­ου και της υπεύ­θυ­νης διπλω­μα­τι­κής πολι­τι­κής της.

Κυβέρ­νη­ση και Εκκλη­σία, εξυ­πη­ρε­τώ­ντας αμφό­τε­ροι δικές τους αλλά και κοι­νές σκο­πι­μό­τη­τες, κρύ­βουν  τη «μεγά­λη εικό­να» της όξυν­σης των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων, της εμπλο­κής της χώρας στους επι­κίν­δυ­νους ευρω­α­τλα­ντι­κούς σχε­δια­σμούς, τις αντι­θέ­σεις και τα παζά­ρια στην περιο­χή, μέρος των οποί­ων απο­τε­λεί και η χτε­σι­νή κίνη­ση από τη μεριά της Τουρ­κί­ας (Ευθύς εξαρ­χής ήταν φανε­ρό πως οι δύο Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κοί ήταν πιό­νια στη σκα­κιέ­ρα των αντιθέσεων).

Στον οικο­νο­μι­κό πόλε­μο ΗΠΑ — Τουρ­κί­ας ο Ερντο­γάν ψάχνει συμ­μά­χους και προ­σπα­θεί να προ­σε­ται­ρι­στεί τους Ευρω­παί­ους εκμε­ταλ­λευό­με­νος τις αντι­θέ­σεις στις δύο πλευ­ρές του Ατλα­ντι­κού, και με δεδο­μέ­νο ότι παρά­τα­ση της κρά­τη­σής τους θα απέ­βαι­νε σε βάρος του, οι οι Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κοί απο­φυ­λα­κί­στη­καν (ήρθε η στιγ­μή να αξιο­ποι­ή­σει τα «πιό­νια»).

(Σε μια προ­σπά­θεια να επα­να­συν­δε­θεί με την Ευρώ­πη, ο Ερντο­γάν, είχε σήμε­ρα τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τη Γερ­μα­νί­δα καγκε­λά­ριο Άγγε­λα Μέρκελ)

Ταυ­τό­χρο­να, ίσως είναι κι ένα βήμα της Τουρ­κί­ας σε μια εύσχη­μη υπο­χώ­ρη­ση της Τουρ­κί­ας στις πιέ­σεις που δέχε­ται. Έτσι σε εύλο­γο χρό­νο πιθα­νά να ακο­λου­θή­σει η άρση των απα­γο­ρεύ­σε­ων στον αμε­ρι­κα­νό πάστο­ρα. Κάτι που δε θα μπο­ρού­σε να γίνει σήμε­ρα (απορ­ρί­φθη­κε σχε­τι­κό αίτη­μα)  και για λόγους συμ­βο­λι­σμού. Θα έμοια­ζε με άτα­κτη υπο­χώ­ρη­ση της Τουρκίας.

(Ο εκπρό­σω­πος του Τούρ­κου προ­έ­δρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν δήλω­σε σήμε­ρα πως ανα­μέ­νει ότι τα προ­βλή­μα­τα με τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, που συνέ­βα­λαν στην πτώ­ση της τουρ­κι­κής λίρας σε ιστο­ρι­κό χαμη­λό, θα επι­λυ­θούν, όμως η Ουά­σινγ­κτον πρέ­πει να στα­μα­τή­σει τις προ­σπά­θειες να επη­ρε­ά­σει την τουρ­κι­κή δικαιοσύνη).

Η θετι­κή εξέ­λι­ξη κάθε άλλο δηλα­δή παρά κρύ­βει — όπως επι­χει­ρούν από χτες τα κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη — τις ευθύ­νες της όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα που ακο­λού­θη­σε το δρό­μο του εφη­συ­χα­σμού, της συγκά­λυ­ψης, των δια­βε­βαιώ­σε­ων ότι το πρό­βλη­μα θα λυθεί γρή­γο­ρα και, όταν η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα τη διέ­ψευ­σε, της ενα­πό­θε­σης των ελπί­δων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, επι­χει­ρώ­ντας να κρύ­ψει από την εργα­τι­κή τάξη και το λαό πως η όξυν­ση των αντι­θέ­σε­ων μετα­ξύ ελλη­νι­κής και τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης επι­δρά και επη­ρε­ά­ζε­ται άμε­σα από τις εξε­λί­ξεις στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή και τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς ΗΠΑ — ΝΑΤΟ και ΕΕ.

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης —  Δημοσιογράφος — Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο