Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απεργία αύριο Πέμπτη σε Ηλεκτρικό, Μετρό, Τραμ

Σε 24ωρη απερ­γία προ­χω­ρούν αύριο Πέμ­πτη, οι εργα­ζό­με­νοι στη ΣΤΑ.ΣΥ (ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ) για την λήψη μέτρων ασφα­λεί­ας στους εργα­σια­κούς χώρους.

Η από­φα­ση για την κινη­το­ποί­η­ση ελή­φθη με αφορ­μή το δυστύ­χη­μα, που στοί­χι­σε την ζωή σε έναν άνδρα και προ­κά­λε­σε τον τραυ­μα­τι­σμό ενός ακό­μα εργαζομένου.

Όπως ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση των εργα­ζο­μέ­νων στη  ΣΤΑ.ΣΥ “το τρα­γι­κό δυστύ­χη­μα, που στοί­χι­σε την ζωή στον συνά­δελ­φό μας Πέτρο Γιά­μα­λη και έναν ακό­μα εργα­ζό­με­νο να χαρο­πα­λεύ­ει, ήρθε να προ­στε­θεί σε μια σει­ρά ατυ­χή­μα­τα, που σημειώ­νο­νται σε εργα­σια­κούς χώρους, με εργα­ζό­με­νους να θυσιά­ζο­νται στον βωμό του κέρ­δους ανε­ξέ­λεγ­κτων ιδιω­τι­κών συμφερόντων.

Προ ημε­ρών είχε χάσει τη ζωή του ένας εργα­ζό­με­νους στις προ­βλή­τες της Cosco, άλλοι τραυ­μα­τί­στη­καν στη ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή ζώνη Περά­μα­τος και αυτή την φορά ο θάνα­τος «χτύ­πη­σε» στη Γραμ­μή 1 της ΣΤΑ.ΣΥ, με θύμα τον 41χρονο Πέτρο και άλλους τρεις τραυματίες.

Οι εργα­ζό­με­νοι στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν θα δεχτούν άλλη θυσία στον χώρο εργα­σί­ας τους.

Πραγ­μα­το­ποιού­με την Πέμ­πτη 18/11/21 24ωρη απερ­γία για να απο­χαι­ρε­τή­σου­με τον συνά­δελ­φό μας και απαι­τού­με να χυθεί άπλε­το φως στις αιτί­ες του δυστυ­χή­μα­τος και να τιμω­ρη­θούν οι υπεύθυνοι.

Παράλ­λη­λα, καλού­με, για μια ακό­μα φορά, την Διοί­κη­ση της ΣΤΑ.ΣΥ. να δώσει απα­ντή­σεις στα κρί­σι­μα ερωτήματα:

1. Ελέγ­χθη­κε το ιδιω­τι­κό μηχά­νη­μα λεί­αν­σης των γραμ­μών πριν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί στο δίκτυό μας; Και αν ναι, από ποιόν φορέα;

2. Εξε­τά­στη­κε εάν έχει γίνει η απαι­τού­με­νη συντή­ρη­σή του, πότε και από ποιόν;

3. Η εργο­λα­βι­κή εται­ρεία, που έχει ανα­λά­βει το έργο, τηρού­σε τα μέτρα ασφαλείας;

4. Είναι αλή­θεια ότι είχε σημειω­θεί ξανά βλά­βη στο ίδιο μηχά­νη­μα; Εάν ναι πότε και από ποιόν ελέγ­χθη­κε η απο­κα­τά­στα­σή της;

5. Ποιά είναι η δια­δι­κα­σία που προ­βλέ­πει τη συνο­δεία εργα­ζό­με­νων της ΣΤΑ.ΣΥ. σε μηχα­νο­κί­νη­τες εργα­σί­ες αναδόχων;

Όλα τα παρα­πά­νω ανα­δει­κνύ­ουν περί­τρα­να τις ιδιαι­τέ­ρες ακραί­ες συν­θή­κες σιδη­ρο­δρο­μι­κής φύσης που εκτε­λούν οι εργα­ζό­με­νοι στις Στα­θε­ρές Συγκοινωνίες.

Η Διοί­κη­ση της ΣΤΑ.ΣΥ δεν μπο­ρεί να παρα­μέ­νει αμέ­το­χη. Οφεί­λει να δώσει απα­ντή­σεις και να στα­μα­τή­σει να βάζει, ανε­ξέ­λεγ­κτα, στο δίκτυο ιδιω­τι­κά, εργο­λα­βι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, που στο βωμό του κέρ­δους αδια­φο­ρούν για την ασφά­λεια των εργαζόμενων”.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο