Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στη ΓΑΛΛΙΑ: Μαζική καταδίκη της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό

Την αλληλεγγύη στους Γάλλους απεργούς μετέφερε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την προσπάθεια συνδικάτων να οργανώσουν τον αγώνα «από τα κάτω»

Συνε­χί­ζο­νται στη Γαλ­λία οι μαζι­κές απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στη μεταρ­ρύθ­μι­ση που επι­διώ­κει να μετα­τρέ­ψει τις συντά­ξεις σε επι­δό­μα­τα και να παρα­δώ­σει εισφο­ρές και απο­θε­μα­τι­κά στον τζό­γο και την αγορά.

Η σημαία του ΠΑΜΕ ανά­με­σα σ’ αυτές των Γάλ­λων απεργών

Μετά τη μαζι­κή απερ­γία της 5ης Δεκέμ­βρη, τη βδο­μά­δα που πέρα­σε έγι­ναν και νέες απερ­για­κές και άλλες κινη­το­ποι­ή­σεις, ενώ υπάρ­χουν χώροι όπου πραγ­μα­το­ποιού­νται επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες απερ­γί­ες εδώ και 7 — 10 μέρες (π.χ. συν­δι­κά­τα σιδη­ρο­δρο­μι­κών, κάποιοι χώροι δου­λειάς από Ενέρ­γεια). Σε ορι­σμέ­νους κλά­δους και χώρους δου­λειάς, οι κινη­το­ποι­ή­σεις θα συνε­χι­στούν και μέσα στις γιορτές.

Την Τετάρ­τη, η κυβέρ­νη­ση παρου­σί­α­σε τα νέα μέτρα προ­κα­λώ­ντας, με ισχυ­ρι­σμούς ότι στό­χος είναι «ένα καθο­λι­κό σύστη­μα» και ψελ­λί­ζο­ντας διά­φο­ρα περί «στα­δια­κής» εφαρ­μο­γής, ωστό­σο η αλή­θεια είναι άλλη: Τα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης αυξά­νο­νται στα 64, ορί­ζο­νται οικο­νο­μι­κές «ποι­νές» για την «πρό­ω­ρη έξο­δο» ως «κίνη­τρο παρα­μο­νής στην εργα­σία», καθιε­ρώ­νε­ται ένα σύστη­μα συγκέ­ντρω­σης μορί­ων που θα πετσο­κό­βει συντά­ξεις κ.τ.λ., με βασι­κό στό­χο να εξα­να­γκα­στούν όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ροι να στρα­φούν στον πυλώ­να της επαγ­γελ­μα­τι­κής και της καθα­ρά ιδιω­τι­κής ασφά­λι­σης (βλέ­πε και «Ριζο­σπά­στης», 22/11/2019 και 6/12/2019).

«Δεν υπάρ­χει λόγος να συνε­χι­στούν οι απερ­γί­ες», εκτί­μη­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Εντουάρντ Φιλίπ, ενώ η κυβέρ­νη­ση επε­ξερ­γά­ζε­ται και νέα σχέ­δια χει­ρα­γώ­γη­σης, συκο­φά­ντη­σης και διά­σπα­σης των αγώ­νων των εργα­ζο­μέ­νων, μπρο­στά στο ενδε­χό­με­νο αυτοί να συνε­χι­στούν και να κλι­μα­κω­θούν το επό­με­νο διάστημα.

Με όπλο την αλληλεγγύη!

Στο πλευ­ρό των Γάλ­λων απερ­γών βρέ­θη­κε από την πρώ­τη στιγ­μή το ΠΑΜΕ, χαι­ρε­τί­ζο­ντας τον αγώ­να τους και μετα­φέ­ρο­ντας μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης, καθώς την ίδια περί­ο­δο πρω­το­στα­τεί στην Ελλά­δα στους αγώ­νες για το ίδιο ζήτη­μα, ενά­ντια στην παρα­πέ­ρα ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, στον εντα­φια­σμό της Κοι­νω­νι­κής Ασφάλισης.

Από τις συνε­λεύ­σεις εργα­ζο­μέ­νων στους χώρους δουλειάς

«Η επί­θε­ση των κυβερ­νή­σε­ων στους μισθούς, στις συντά­ξεις, στο δικαί­ω­μα στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση, που γίνε­ται και στην Ελλά­δα και στη Γαλ­λία, δεί­χνει πως σε κάθε χώρα οι εργα­ζό­με­νοι έχου­με κοι­νό εχθρό τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους — ΕΕ — κυβερ­νή­σεις που θέλουν με κάθε τρό­πο να αυξή­σουν τα κέρ­δη των μονο­πω­λί­ων, καταρ­γώ­ντας ό,τι έμει­νε όρθιο από εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα», σημεί­ω­νε το ΠΑΜΕ σε ανα­κοί­νω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης προς τους Γάλ­λους εργα­ζό­με­νους πριν από την απερ­γία, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι αυτές οι ανα­τρο­πές δίχως τέλος στο Ασφα­λι­στι­κό υπα­κούν στην ενιαία στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου σε όλα τα κρά­τη — μέλη της ΕΕ.

Στην ίδια ανα­κοί­νω­ση, το ΠΑΜΕ σημεί­ω­νε: «Και στην Ελλά­δα σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, συνε­χί­ζο­ντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ετοι­μά­ζει νέα επί­θε­ση στο δικαί­ω­μα στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση. Η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση στην οποία προ­χω­ρά­ει η κυβέρ­νη­ση εξυ­πη­ρε­τεί την αύξη­ση των κερ­δών των ασφα­λι­στι­κών εται­ρειών και των μονο­πω­λια­κών ομί­λων. Για εμάς η Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση δεν είναι ατο­μι­κή υπό­θε­ση του κάθε εργα­ζό­με­νου, αλλά κοι­νω­νι­κό δικαί­ω­μα. Το ΠΑΜΕ στέ­κε­ται στο πλευ­ρό σας! Ολοι στην Απερ­γία! Ζήτω ο Αγώ­νας των εργα­τών της Γαλ­λί­ας! Ζήτω η Ταξι­κή Αλληλεγγύη!».

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στη Γαλλία

Με την κήρυ­ξη της απερ­γί­ας στις 5 Δεκέμ­βρη, αντι­προ­σω­πεία του ΠΑΜΕ βρέ­θη­κε στο Παρί­σι και συμ­με­τεί­χε στις κινη­το­ποι­ή­σεις. Θυμί­ζου­με ότι σύμ­φω­να με στοι­χεία που δημο­σιο­ποί­η­σε το ίδιο το γαλ­λι­κό υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών, τη μέρα εκεί­νη ανα­μέ­νο­νταν ή ήταν σε εξέ­λι­ξη πάνω από 240 απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις, ενώ σε πολ­λές περι­πτώ­σεις στή­θη­καν απερ­για­κές περι­φρου­ρή­σεις από την προη­γού­με­νη μέρα.

Η συμ­με­το­χή ήταν πολύ μεγά­λη και σε κλά­δους στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας (λιμά­νια κ.τ.λ.). Σύμ­φω­να με συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις, «παρέ­λυ­σαν» διυ­λι­στή­ρια, συγκοι­νω­νί­ες, τομείς του Δημο­σί­ου και άλλοι χώροι.

Ανή­με­ρα της απερ­γί­ας, η αντι­προ­σω­πεία του ΠΑΜΕ συμ­με­τεί­χε από το πρωί στην απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση των εργα­ζο­μέ­νων στα τρέ­να στην περιο­χή των Βερ­σαλ­λιών, αλλά και στις κινη­το­ποι­ή­σεις που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι εργα­ζό­με­νοι σε χώρους δου­λειάς της ευρύ­τε­ρης περιο­χής και στο Ανά­κτο­ρο των Βερσαλλιών.

Το μεση­μέ­ρι πήρε μέρος στη μεγά­λη απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση στο κέντρο του Παρι­σιού. Την επο­μέ­νη, Παρα­σκευή 6 Δεκέμ­βρη, συμ­με­τεί­χε στην απερ­για­κή περι­φρού­ρη­ση στον σταθ­μό λεω­φο­ρεί­ων της περιο­χής Τραπ — Βερ­σαλ­λιών, στα προ­ά­στια του Παρι­σιού, και στη συνέ­χεια παρα­βρέ­θη­κε σε συνε­λεύ­σεις εργα­ζο­μέ­νων και δρά­σεις των τοπι­κών συν­δι­κά­των, μετα­φέ­ρο­ντας το μήνυ­μα στή­ρι­ξης και αλλη­λεγ­γύ­ης των ταξι­κών συν­δι­κά­των της Ελλάδας.

Σύσφιξη των δεσμών με γαλλικά συνδικάτα

Η παρου­σία και οι επα­φές του ΠΑΜΕ στη Γαλ­λία, πέρα από τη σύσφι­ξη των δεσμών με τους Γάλ­λους εργα­ζό­με­νους, απο­τέ­λε­σαν μια καλή ευκαι­ρία για ανταλ­λα­γή της πεί­ρας, αλλά και για να κατα­γρα­φούν από πρώ­το χέρι οι δυσκο­λί­ες και η προ­σπά­θεια συν­δι­κά­των να οργα­νώ­σουν την απερ­γία «από τα κάτω», να δώσουν με απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα την αντι­πα­ρά­θε­ση με την εργο­δο­σία και την κυβέρ­νη­ση, τους «πυλώ­νες» τους στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μπρο­στά στην απερ­γία και επι­διώ­κο­ντας τον εκφυ­λι­σμό της, πολ­λές δευ­τε­ρο­βάθ­μιες και τρι­το­βάθ­μιες συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις καλού­σαν γενι­κά σε «μέρες δρά­σης» («journees d’ action») και σε ετοι­μό­τη­τα για επι­στρο­φή στους «δια­λό­γους υπό όρους» με την κυβέρνηση.

Απέ­να­ντι σ’ αυτές τις προ­σπά­θειες υπο­νό­μευ­σης, υπήρ­ξαν συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις που έθε­ταν μαχη­τι­κά το ζήτη­μα της μαζι­κής συμ­με­το­χής στην απερ­γία και έπαιρ­ναν μέτρα για την επι­τυ­χία της. Για παρά­δειγ­μα, η Ομο­σπον­δία εργα­ζο­μέ­νων στις χημι­κές βιο­μη­χα­νί­ες FNIC (μέλος της ΠΣΟ), χαι­ρε­τί­ζο­ντας τις απερ­για­κές απο­φά­σεις ενός «πολύ σημα­ντι­κού αριθ­μού συν­δι­κά­των», καλού­σε τα συν­δι­κά­τα — μέλη της να ανα­λά­βουν ρόλο «οργα­νω­τή των εργα­ζο­μέ­νων», με αίτη­μα «την από­συρ­ση χωρίς καμιά προ­ϋ­πό­θε­ση» της νέας μεταρρύθμισης.

«Να στα­μα­τή­σου­με τη δου­λειά… Να αγω­νι­στού­με, να δρά­σου­με για να ξανα­γί­νου­με εμείς εκεί­νοι που παίρ­νου­με τις απο­φά­σεις (…) Ετσι είναι που η δική μας συλ­λο­γι­κή δύνα­μη θα επι­τρέ­ψει να αλλά­ξει η κατά­στα­ση και ο φόβος να αλλά­ξει στρα­τό­πε­δο», σημεί­ω­νε σε ανα­κοί­νω­ση λίγες μέρες πριν από την απερ­γία, οργα­νώ­νο­ντας σ’ αυτήν την κατεύ­θυν­ση τις πρω­το­βου­λί­ες της στον κλά­δο, με συνε­λεύ­σεις, κατά τόπους συγκε­ντρώ­σεις προ­ε­τοι­μα­σί­ας κ.ά.

Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας

Αντί­στοι­χη δρά­ση ανέ­πτυ­ξε και το Εργα­τι­κό Κέντρο Μασ­σα­λί­ας (επί­σης μέλος της ΠΣΟ), εκπρό­σω­πος του οποί­ου βρέ­θη­κε πρό­σφα­τα και στη χώρα μας, προ­σκε­κλη­μέ­νος του ΠΑΜΕ, ενώ απηύ­θυ­νε χαι­ρε­τι­σμό και στο συλ­λα­λη­τή­ριο για το Ασφα­λι­στι­κό στις 30 Νοέμ­βρη στην Αθήνα.

«Καμία γενιά δεν πρέ­πει να θυσια­στεί στο βωμό των κερ­δών!», σημεί­ω­νε στις ανα­κοι­νώ­σεις του μετά την απερ­γία στις 5 Δεκέμ­βρη, καλώ­ντας «να διευ­ρύ­νου­με την κινη­το­ποί­η­ση» και προ­κη­ρύσ­σο­ντας νέα απερ­γία την Τρί­τη 17 Δεκέμ­βρη. «Οι κυβερ­νη­τι­κές εξαγ­γε­λί­ες επι­βε­βαιώ­νουν την αλλα­γή του μοντέ­λου της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σής μας, καταρ­γώ­ντας την αλλη­λεγ­γύη ανά­με­σα στις δια­φο­ρε­τι­κές γενιές, στρώ­νο­ντας το έδα­φος για την εξα­το­μί­κευ­ση και το κεφα­λαιο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα», ανέ­φε­ρε στην ανα­κοί­νω­σή του.

Από την έναρ­ξη των κινη­το­ποι­ή­σε­ων, το ΕΚ Μασ­σα­λί­ας σχε­δί­α­σε τη δρά­ση με κεντρι­κό σύν­θη­μα «όλοι στην απερ­γία — μπλο­κά­ρου­με την οικο­νο­μία», δίνο­ντας βάρος στη διορ­γά­νω­ση όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρων συνε­λεύ­σε­ων, ενώ εκτός από την πόλη της Μασ­σα­λί­ας, οργά­νω­σε τοπι­κές συγκε­ντρώ­σεις και σε άλλες πόλεις της ευρύ­τε­ρης περιφέρειας.

Ανά­λο­γη δρά­ση ανα­πτύσ­σουν και άλλες συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις για τη συνέ­χι­ση των κινη­το­ποι­ή­σε­ων ενά­ντια στην αντια­σφα­λι­στι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση, όπως το Συν­δι­κά­το Δημο­σί­ου του Εργα­τι­κού Κέντρου Βαλ ντε Μαρν και η Ομο­σπον­δία εργα­ζο­μέ­νων στο Εμπό­ριο και τις Υπηρεσίες.

Ριζο­σπά­στης [Α.Μ]

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο