Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ: «Παράνομη» κρίθηκε από την αστική δικαιοσύνη — Ναυτεργατικά σωματεία: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απόφασή μας»

Παρά­νο­μη κρί­θη­κε από το Πρω­το­δι­κείο Πει­ραιά και η νέα απερ­γία των ναυ­τερ­γα­τών στα λιμά­νια του Πει­ραιά, της Ραφή­νας, του Λαυ­ρί­ου σύμ­φω­να με την από­φα­ση ναυ­τερ­γα­τι­κών συν­δι­κά­των, Εργα­τι­κών Κέντρων και Ομοσπονδιών.

  • Το δικα­στή­ριο έκα­νε απο­δε­κτή την σχε­τι­κή αίτη­ση ασφα­λι­στι­κών μέτρων που κατέ­θε­σε η εφο­πλι­στι­κή Ενω­ση «Σύν­δε­σμος Επι­χει­ρή­σε­ων Επι­βα­τη­γού Ναυ­τι­λί­ας» (ΣΕΕΝ), ενώ έκα­νε δεκτή και την αγω­γή που κατέ­θε­σε η εργο­δο­τι­κή Ένω­ση και κατά της από­φα­σης για απερ­γία του Εργα­τι­κού Κέντρου Πειραιά.

 

Παρά­νο­μη είχε χαρα­κτη­ρι­στεί η απερ­γία των ναυ­τερ­γα­τών και στις 24 του μήνα με πανο­μοιό­τυ­πη αίτη­ση ασφα­λι­στι­κών μέτρων που είχε κατα­θέ­σει και πάλι ο ΣΕΕΝ, επι­χεί­ρη­ση που ακυ­ρώ­θη­κε στη πρά­ξη από την καθο­λι­κή συμ­με­το­χή των ναυ­τερ­γα­τών στην απεργία.

  • Η νέα εξέ­λι­ξη, υπο­δη­λώ­νει ότι η φάμπρι­κα ποι­νι­κο­ποί­η­σης των εργα­τι­κών αγώ­νων λει­τουρ­γεί κανο­νι­κά, αλλά και ότι τα όσα προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, συνε­χί­ζο­ντας από εκεί που στα­μά­τη­σε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ανοί­ξει για τα καλά την όρε­ξη των εργο­δο­τών και στη προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση των εφο­πλι­στών, των οποί­ων η επι­θε­τι­κό­τη­τα σε βάρος των ναυ­τερ­γα­τών όσο πάει και αγριεύει.

 

Η δια­φο­ρά της νέας αίτη­σης ασφα­λι­στι­κών μέτρων των εφο­πλι­στών από την προη­γού­με­νη είναι ότι τώρα οι εφο­πλι­στές παρεμ­βαί­νο­ντας ωμά στο εσω­τε­ρι­κό των σωμα­τεί­ων προ­τεί­νει και τις μορ­φές δρά­σης που θα πρέ­πει να ακο­λου­θή­σουν. Ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «σε κάθε περί­πτω­ση οι απερ­γοί είχαν τη δυνα­τό­τη­τα να επι­λέ­ξουν μια ηπιό­τε­ρη μορ­φή άσκη­σης του συν­δι­κα­λι­στι­κού τους δικαιώ­μα­τος, όπως μια ολι­γό­ω­ρη στά­ση εργα­σί­ας, με την οποία θα επι­τύγ­χα­ναν την προ­βο­λή των αιτη­μά­των τους, αλλά ταυ­το­χρό­νως δεν θα καθή­λω­ναν όλη την ακτο­πλοϊ­κή σύν­δε­ση για 24 ώρες».

«Δεν κάνου­με βήμα πίσω από την από­φα­ση μας για συμ­με­το­χή στην αυρια­νή απερ­γία από τις 00:01 έως τις 24:00, στα καρά­βια των λιμα­νιών του Πει­ραιά, της Ραφή­νας, του Λαυ­ρί­ου» τονί­ζουν τα ναυ­τερ­γα­τι­κά σωμα­τεία ΠΕΜΕΝ — ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ — ΠΕΕΜΑΓΕΝ απα­ντώ­ντας στη νέα πρό­κλη­ση των εφο­πλι­στών. Καλούν σε απερ­για­κή προ­συ­γκέ­ντρω­ση την Τετάρ­τη στις 5 π.μ. στην πλα­τεία Καραϊ­σκά­κη. (Δια­βά­στε ανα­λυ­τι­κά ΕΔΩ)

Σημειώ­νουν ότι «τα δικαιώ­μα­τα των ναυ­τερ­γα­τών, των εργα­ζο­μέ­νων δεν θα κρι­θούν στις αίθου­σες των δικα­στη­ρί­ων, έχουν κατα­κτη­θεί με σκλη­ρούς ταξι­κούς αγώ­νες και θυσί­ες στους κατα­πέλ­τες των καρα­βιών, στις πύλες των εργοστασίων»

Καλούν «τους Πλοιάρ­χους, τους Μηχα­νι­κούς, τους Μηχα­νο­δη­γούς, τους Ναύ­τες, τους Θαλα­μη­πό­λους, τους Μαγεί­ρους και συνο­λι­κά τους ναυ­τερ­γά­τες των Γενι­κών Υπη­ρε­σιών, να συμ­με­τέ­χουν στην περι­φρού­ρη­ση του απερ­για­κού αγώ­να, να μην αφή­σου­με εφο­πλι­στές — κυβέρ­νη­ση να επι­βάλ­λουν συν­θή­κες γαλέ­ρας στα καράβια.

Καλού­με τους εργα­ζό­με­νους, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, τους συντα­ξιού­χους, την νεο­λαία, να δώσουν δυνα­μι­κό παρών, να εκφρά­σουν την αλλη­λεγ­γύη τους, να περι­φρου­ρή­σου­με την απερ­γία στους κατα­πέλ­τες των καραβιών.

Νόμος είναι το δίκιο του εργά­τη και όχι τα κέρ­δη του κεφα­λαιο­κρά­τη».


Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο