Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποκαλυπτήρια προτομής του θρυλικού Γιούρι Γκαγκάριν στην Πορτογαλία

Εξή­ντα χρό­νια συμπλη­ρώ­νο­νται φέτος από την ιστο­ρι­κή πτή­ση του κοσμο­ναύ­τη Γιού­ρι Γκα­γκά­ριν, ήρωα της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης και πρώ­του ανθρώ­που που ταξί­δε­ψε στο Διάστημα.

Τιμώ­ντας το κοσμοι­στο­ρι­κό αυτό γεγο­νός, στον Δήμο Οέι­ρας της Λισα­βό­νας τοπο­θε­τή­θη­κε μια μπρού­τζι­νη προ­το­μή του Σοβιε­τι­κού κοσμο­ναύ­τη πάνω σε ένα κατα­κόκ­κι­νο βάθρο με το σφυροδρέπανο.

Στην εκδή­λω­ση παρου­σί­α­σης της προ­το­μής του Γκα­γκά­ριν, που έλα­βε χώρα στο τεχνο­λο­γι­κό πάρ­κο Taguspark, παρέ­στη και μίλη­σε ο πρέ­σβης της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας στην Πορ­το­γα­λία, ο οποί­ος θύμι­σε την τερά­στια σημα­σία που είχε για ολό­κλη­ρο τον κόσμο το σπου­δαίο αυτό επί­τευγ­μα της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

Στις 12 Απρί­λη του 1961, ο άνθρω­πος ξέφευ­γε για πρώ­τη φορά από την έλξη του πλα­νή­τη του και μόλις τέσ­σε­ρα χρό­νια μετά τους «Σπούτ­νικ», τις μηχα­νές του, έβγαι­νε τώρα ο ίδιος στο Διά­στη­μα. Μέσα στο δια­στη­μό­πλοιο «Βοστόκ 1», ο υπο­σμη­να­γός της πολε­μι­κής αερο­πο­ρί­ας της ΕΣΣΔ, Γιού­ρι Αλε­ξέ­γιε­βιτς Γκα­γκά­ριν έκα­νε μια περι­στρο­φή γύρω από τη Γη σε ύψος 302 χιλιο­μέ­τρων, ταξι­δεύ­ο­ντας για 108 λεπτά με ταχύ­τη­τα περί­που 30.000 χιλιο­μέ­τρων την ώρα.

idcommunism.com
che guevara 008
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο