Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα: Εκπαιδεύουν τον Ελληνικό Στρατό ενάντια σε «αντάρτες, επαναστάτες, στασιαστές»!

Χαρακτηριστικά καταστολής στο εσωτερικό της χώρας, ενάντια στον «εχθρό λαό», λαμβάνει όλο και πιο έντονα η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στην πιο πρό­σφα­τη τέτοια εξέ­λι­ξη: Στο διά­στη­μα 19/9 — 18/11 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο «Ελλη­νι­κό Στρα­τη­γείο Επι­χει­ρή­σε­ων της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης» (ΕΣΕΕΕ/EU-OHQ) στην 1η Στρα­τιά στη Λάρι­σα η άσκη­ση με την επω­νυ­μία «European Union Integrated Resolve 22» (EU IR 22). Προ­βάλ­λε­ται ως η μεγα­λύ­τε­ρη σε εύρος δρα­στη­ριό­τη­τα επι­χει­ρη­σια­κής εκπαί­δευ­σης της ΕΕ, πραγ­μα­το­ποιού­με­νη ανά διε­τία, «σε συνερ­γα­σία και συντο­νι­σμό με το ΝΑΤΟ».

Ασκεί­ται στις δια­δι­κα­σί­ες του «Συστή­μα­τος Χει­ρι­σμού Κρί­σε­ων» της ΕΕ το σύνο­λο των εμπλε­κό­με­νων πολι­τι­κών και στρα­τιω­τι­κών φορέ­ων της, στο πλαί­σιο της Κοι­νής Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής για την Αμυ­να και την Ασφά­λεια (ΚΕΠΑΑ), και σκο­πός της είναι «η βελ­τί­ω­ση και η ενί­σχυ­ση της ικα­νό­τη­τας της ΕΕ να αντα­πο­κρί­νε­ται σε μια σύν­θε­τη κρί­ση υβρι­δι­κού χαρα­κτή­ρα, τόσο με εσω­τε­ρι­κή όσο και με εξω­τε­ρι­κή διά­στα­ση».

Στην «EU IR 22» συμ­με­τεί­χαν, εκτός από τις ελλη­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις, προ­σω­πι­κό από 16 κρά­τη — μέλη της ΕΕ και παρα­τη­ρη­τές από ΗΠΑ, Ισλαν­δία, Νορ­βη­γία, Σερ­βία και τη Διε­θνή Επι­τρο­πή του Ερυ­θρού Σταυρού.

Ενα βασι­κό στοι­χείο ανα­βάθ­μι­σης της άσκη­σης σε σύγκρι­ση με αντί­στοι­χες του παρελ­θό­ντος είναι το γεγο­νός ότι η «EU IR 22» συν­δυά­στη­κε για πρώ­τη φορά με την Πολυ­ε­θνι­κή Τακτι­κή Ασκη­ση Μετά Στρα­τευ­μά­των «ΤΑΛΩΣ 2022».

Η «ΤΑΛΩΣ» πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο διά­στη­μα 8 — 18/11 στο «Εθνι­κό Πρό­τυ­πο Κέντρο Εκπαί­δευ­σης Αγώ­να σε Αστι­κό Περι­βάλ­λον» (ΕΠΚΕΑΑΠ - ένα από τα κέντρα που, κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση σχε­διά­ζει να «αξιο­ποι­ή­σει» για την εκπαί­δευ­ση Ουκρα­νών κομά­ντος) στο στρα­τό­πε­δο «Συνταγ­μα­τάρ­χη Κορο­μη­λά Ανδρέα» στην Αργυ­ρού­πο­λη του Κιλ­κίς, με τη συμ­με­το­χή προ­σω­πι­κού και μέσων από Κύπρο, Βουλ­γα­ρία, Βόρεια Μακε­δο­νία, Ρου­μα­νία και Σερβία.

Σύμ­φω­να με το ΓΕΕΘΑ, η «ΤΑΛΩΣ 2022» «απο­σκο­πού­σε στην ενί­σχυ­ση των επι­χει­ρη­σια­κών δυνα­το­τή­των» του Σχη­μα­τι­σμού Μάχης της ΕΕ «HELBROC Battle Group», στο «πλαί­σιο της επι­χει­ρη­σια­κής ετοι­μό­τη­τάς του για το Α΄ εξά­μη­νο του 2023, το οποίο συγκρο­τεί­ται από την 71η Αερο­με­τα­φε­ρό­με­νη Ταξιαρ­χία (σ.σ. με έδρα τη Νέα Σάντα Κιλ­κίς), που ταυ­τό­χρο­να συνι­στά και στρα­τιω­τι­κή δύνα­μη ταχεί­ας αντί­δρα­σης της ΕΕ, για την αντι­με­τώ­πι­ση κατά­στα­σης κρί­σης σε “Επι­χει­ρή­σεις Υπο­στή­ρι­ξης της Ειρή­νης”», όπως βαφτί­ζο­νται κάθε λογής ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις, όπου δια­κυ­βεύ­ο­νται τα συμ­φέ­ρο­ντα ευρω­ε­νω­σια­κών επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

«Ειδικές καταστάσεις» ενάντια στους λαούς

Σε αυτό το πλαί­σιο, κατά τη διάρ­κεια των συν­δυα­ζό­με­νων ασκή­σε­ων, το Δια­κλα­δι­κό Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων της 1ης Στρα­τιάς «επέ­δι­δε επει­σό­δια» στην 71 Α/Μ ΤΑΞ για την αξιο­λό­γη­ση του Στρα­τη­γεί­ου του HELBROC BG, ενώ παράλ­λη­λα τα ασκού­με­να τμή­μα­τά τους συνεκ­παι­δεύ­ο­νταν στην «εκτέ­λε­ση επι­χει­ρή­σε­ων για την αντι­με­τώ­πι­ση ειδι­κών κατα­στά­σε­ων».

Τι σημαί­νει αυτό; Την Παρα­σκευή έλα­βε χώρα η Ημέ­ρα Δια­κε­κρι­μέ­νων Επι­σκε­πτών της «EU IR 22», στην οποία παρέ­στη μετα­ξύ άλλων ο ίδιος ο πρό­ε­δρος της Στρα­τιω­τι­κής Επι­τρο­πής της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης (ΕUMC), Αυστρια­κός στρα­τη­γός Robert Brieger.

Αφού επι­θε­ώ­ρη­σαν τις εγκα­τα­στά­σεις της 1ης Στρα­τιάς στη Λάρι­σα, μετέ­βη­σαν στις εγκα­τα­στά­σεις του ΕΠΚΕΑΑΠ στην Αργυ­ρού­πο­λη Κιλ­κίς, όπου παρα­κο­λού­θη­σαν «επί­δει­ξη τακτι­κής άσκη­σης βασι­σμέ­νης στο Σχέ­διο Επι­χει­ρή­σε­ων της άσκη­σης EU IR 22, σύμ­φω­να με το οποίο το HELBROC BG ανα­πτύ­χθη­κε ως Αρχι­κή Δύνα­μη Εισό­δου (Initial Entry Force — IEF), με σκο­πό να προ­ε­τοι­μά­σει κατάλ­λη­λα το έδα­φος για την ανά­πτυ­ξη στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης της ΕΕ».

Σύμ­φω­να με το ρεπορ­τάζ της ΕΡΤ, στο σενά­ριο που παρα­κο­λού­θη­σαν την Παρα­σκευή, «αντάρ­τες επι­τί­θε­νται με βαρύ οπλι­σμό κατά στρα­τιω­τι­κών της ειρη­νευ­τι­κής δύνα­μης της ΕΕ. Είναι η πιο δύσκο­λη φάση του σοβα­ρού επει­σο­δί­ου, που έχει ξεσπά­σει σε ευρω­παϊ­κό έδα­φος, απει­λώ­ντας την ειρή­νη και ασφά­λεια της χώρας». Παρα­πέ­ρα, το σενά­ριο της άσκη­σης «περιε­λάμ­βα­νε δια­πραγ­μά­τευ­ση με τους δια­δη­λω­τές. Την ίδια στιγ­μή, βρι­σκό­ταν σε εξέ­λι­ξη από αέρος, επι­χεί­ρη­ση εκκέ­νω­σης ενός κτι­ρί­ου στο οποίο βρί­σκο­νταν Ευρω­παί­οι επί­τρο­ποι και εκπρό­σω­ποι τοπι­κών αρχών».

Ο «Ριζο­σπά­στης» απευ­θύν­θη­κε σε αρμό­διες πηγές για διευ­κρι­νί­σεις, με παρά­γο­ντες με γνώ­ση επί τέτοιων θεμά­των να σημειώ­νουν ότι στα σενά­ρια που στή­νο­νται και δια­νέ­μο­νται στους στρα­τιω­τι­κούς προς εκτέ­λε­ση, είναι η αντι­με­τώ­πι­ση «“insurgents”, όρος στα αγγλι­κά που μπο­ρεί να μετα­φρα­στεί ως αντάρ­της, επα­να­στά­της, στασιαστής»!

Σημειω­τέ­ον, ακρι­βώς στην Αργυ­ρού­πο­λη του Κιλ­κίς έχουν γίνει στο παρελ­θόν και άλλες τέτοιες ασκή­σεις «κατα­στο­λής πλή­θους», όπου άκρως απο­κα­λυ­πτι­κά για τις στο­χεύ­σεις τους, στρα­τιώ­τες με πολι­τι­κά, υπο­δυό­με­νοι τους «δια­δη­λω­τές» κρα­τού­σαν πανό τα οποία έγρα­φαν «Go home, we want peace» («Φύγε­τε, θέλου­με ειρή­νη»!) και φώνα­ζαν ρυθ­μι­κά «Freedom» («Ελευ­θε­ρία»), ενώ συνά­δελ­φοί τους εν στο­λή επι­χει­ρού­σαν ενα­ντί­ον τους…

Το άρθρο ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από το «Ριζο­σπά­στη», Τρί­τη 22 Νοέμ­βρη 2022

Σε κάθε περί­πτω­ση, και αυτό το νέο επει­σό­διο δεί­χνει ξεκά­θα­ρα τον επι­κίν­δυ­νο, για τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα, προ­σα­να­το­λι­σμό των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, οι οποί­ες με ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων, και εντός ευρω­α­τλα­ντι­κού πλαι­σί­ου, εκτρέ­πο­νται από τον ρόλο του υπε­ρα­σπι­στή των συνό­ρων και της άμυ­νας της χώρας και στρέ­φο­νται κατά του λαϊ­κού κινή­μα­τος, ανα­γο­ρεύ­ο­ντάς το σε εχθρό.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο