Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική — Αύξηση των επιβλαβών μικροσωματιδίων στο Λεκανοπέδιο

Aύξη­ση των επι­πέ­δων των επι­βλα­βών αιω­ρού­με­νων στην ατμό­σφαι­ρα μικρο­σω­μα­τι­δί­ων PM2.5 (λεπτά εισπνε­ό­με­να σωμα­τί­δια, με διά­με­τρο περί τα 2,5 μικρό­με­τρα) κατα­γρά­φε­ται σχε­δόν σε όλο το Λεκα­νο­πέ­διο Αττι­κής, με μεγα­λύ­τε­ρη επι­βά­ρυν­ση στα Βόρεια και Ανα­το­λι­κά δια­με­ρί­σμα­τα, σύμ­φω­να με το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθη­νών (ΕΑΑ).

Το ΕΑΑ καλεί «να κλεί­σουν οι κάτοι­κοι τα παρά­θυ­ρα και τις πόρ­τες των κατοι­κιών τους και αν πρέ­πει να εξέλ­θουν, να χρη­σι­μο­ποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέ­χουν προ­στα­σία από τα σωμα­τί­δια PM2.5».

Στην Αθή­να εδώ και μέρες ένα πυκνό στρώ­μα κάπνας καλύ­πτει την ατμό­σφαι­ρα, κάνο­ντας απο­πνι­κτι­κό το περι­βάλ­λον, σε συν­δυα­σμό με τις υψη­λές θερμοκρασίες.

Και σ’ αυτήν την περί­πτω­ση όμως ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός κατα­φεύ­γει στην επί­κλη­ση της ατο­μι­κής ευθύ­νης, μοι­ρά­ζο­ντας απλό­χε­ρα συμ­βου­λές για αυτο­προ­στα­σία, χωρίς κανέ­να μέτρο οργα­νω­μέ­νης δια­χεί­ρι­σης του φαι­νο­μέ­νου, ειδι­κά για τις πιο ευπα­θείς ομάδες.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο