Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απορρίπτει η ΟΕΝΓΕ την απαντηση για τις μάσκες Υψηλής Προστασίας

Τον εφο­δια­σμό με επαρ­κή σε ποσό­τη­τα και κατάλ­λη­λα σε ποιό­τη­τα Μέσα Ατο­μι­κής Προ­στα­σί­ας ζητά η Ομο­σπον­δία Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δας που θεω­ρεί ότι είναι απα­ρά­δε­κτο το έγγρα­φο της «Επι­τρο­πής Αντι­με­τώ­πι­σης Εκτά­κτων Συμ­βά­ντων Δημό­σιας Υγεί­ας από Λοι­μο­γό­νους Παρά­γο­ντες» σχε­τι­κά με τα μέτρα προ­στα­σί­ας και τονί­ζει πως δεν ανέ­χε­ται «να υπο­τάσ­σο­νται τα επι­στη­μο­νι­κά κρι­τή­ρια στις ελλεί­ψεις, στην πολι­τι­κή του κόστους – οφέ­λους και στους νόμους της αγοράς».

Η ανα­κοί­νω­ση:

Στις 09/04 δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα η από­φα­ση της «Επι­τρο­πής Αντι­με­τώ­πι­σης Εκτά­κτων Συμ­βά­ντων Δημό­σιας Υγεί­ας από Λοι­μο­γό­νους Παρά­γο­ντες» σχε­τι­κά με τα μέτρα προ­στα­σί­ας που πρέ­πει να λαμ­βά­νουν οι επαγ­γελ­μα­τί­ες υγεί­ας που φρο­ντί­ζουν ασθε­νείς με τη νόσο COVID-19 στις υγειο­νο­μι­κές μονά­δες της χώρας.

Σύμ­φω­να με την συγκε­κρι­μέ­νη από­φα­ση το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό που περι­θάλ­πει ασθε­νείς σε πτέ­ρυ­γες και ΜΕΘ COVID-19, ΔΕΝ χρειά­ζο­νται μάσκες Υψη­λής Ανα­πνευ­στι­κής Προ­στα­σί­ας, αλλά μόνο απλές χει­ρουρ­γι­κές μάσκες όταν «δεν υπάρ­χουν συν­θή­κες δημιουρ­γί­ας αερολύματος».

Με λίγα λόγια η απά­ντη­ση της κυβέρ­νη­σης, του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας και των διά­φο­ρων επι­τρο­πών «Σοφών» στις καταγ­γε­λί­ες των υγειο­νο­μι­κών που πλη­θαί­νουν διαρ­κώς, για ελλι­πή, ακα­τάλ­λη­λα και ανε­παρ­κή Μέσα Ατο­μι­κής Προ­στα­σί­ας (ΜΑΠ), είναι ότι η απλή χει­ρουρ­γι­κή μάσκα αρκεί.

Εύλο­γα γεν­νιού­νται τα εξής ερωτήματα:

1. Ποια είναι τα κρι­τή­ρια που καθο­ρί­ζουν τις οδη­γί­ες του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας και των αρμό­διων επι­τρο­πών του; Από πού κι ως πού παρα­βιά­ζο­νται οι σχε­τι­κές διε­θνείς οδηγίες;

2. Τι θα πει «όταν δεν υπάρ­χουν συν­θή­κες δημιουρ­γί­ας αερο­λύ­μα­τος»; Έχουν οι περί­φη­μοι «Εμπει­ρο­γνώ­μο­νες» καμία επα­φή με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα; Γνω­ρί­ζουν ότι μια σει­ρά χει­ρι­σμοί (καρ­διο­α­να­πνευ­στι­κή ανα­ζω­ο­γό­νη­ση, χρή­ση ΑΜBU) που διε­νερ­γού­νται ακό­μα και στα ΤΕΠ, όπου συνω­στί­ζο­νται υγειο­νο­μι­κοί και ασθε­νείς, μπο­ρούν να προ­κα­λέ­σουν αερό­λυ­μα; Μήπως νομί­ζουν πως οι ασθε­νείς με COVID-19 νοση­λεύ­ο­νται σε υπαί­θριες, ευή­λιες και ευά­ε­ρες αλάνες;

3. Είναι, ναι ή όχι, το έγγρα­φο ομο­λο­γία πως υπάρ­χει μεγά­λη έλλει­ψη σε μάσκες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Υψη­λής Ανα­πνευ­στι­κής Προ­στα­σί­ας ffp2 και ffp3;

4. Για­τί το έγγρα­φο είναι ανυ­πό­γρα­φο; Για­τί κρύ­βο­νται τα μέλη της «Επι­τρο­πής Εμπει­ρο­γνω­μό­νων» από τους υγειο­νο­μι­κούς; Για­τί δεν ανα­λαμ­βά­νουν επώ­νυ­μα τις ευθύ­νες τους για την υγεία των υγειο­νο­μι­κών; Αν είναι όντως επι­στή­μο­νες για­τί δεν ανα­λαμ­βά­νουν το θάρ­ρος της επι­στη­μο­νι­κής τους γνώμης;

Και επει­δή συχνά, πυκνά, η κυβέρ­νη­ση επι­κα­λεί­ται τον Π.Ο.Υ., την ενη­με­ρώ­νου­με σε περί­πτω­ση που δεν το γνω­ρί­ζει ότι σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (19 Μάρ­τη 2020) θεω­ρεί­ται απα­ραί­τη­το οι υγειο­νο­μι­κοί να έχουν πλή­ρη και συγκε­κρι­μέ­νο εξο­πλι­σμό προ­στα­σί­ας στην επα­φή τους με ασθε­νείς COVID-19: μάσκες υψη­λής προ­στα­σί­ας Ν95, προ­στα­τευ­τι­κά γυα­λιά, γάντια, και διπλή ρόμπα (φόρ­μα μιας χρή­σης και αδιά­βρο­χη ποδιά).

Προ­βλέ­πε­ται μάλι­στα ότι εάν ένας υγειο­νο­μι­κός δεν χρη­σι­μο­ποιεί πάντα τον παρα­πά­νω εξο­πλι­σμό σε κάθε επα­φή με ύπο­πτο ή επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα κορο­νοϊ­ού, τότε ανή­κει σε ομά­δες αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου για πιθα­νή έκθε­ση στον ιό. Και σε αυτή την περί­πτω­ση που δεν φορά κάτι από τα παρα­πά­νω, συστήνεται:

- Να στα­μα­τή­σει οποια­δή­πο­τε επα­φή με ασθε­νείς για 14 μέρες, μετρώ­ντας από την τελευ­ταία μέρα που ήρθε σε επα­φή με επι­βε­βαιω­μέ­νο κρούσμα.

- Να ελεγ­χθεί εργαστηριακά.

- Να τεθεί σε καρα­ντί­να για 14 μέρες.

- Να του παρα­σχε­θεί ψυχο­λο­γι­κή υπο­στή­ρι­ξη κατά τη διάρ­κεια της καραντίνας.

Έχουν ξεπε­ρά­σει κάθε όριο. Να στα­μα­τή­σουν επι­τέ­λους τα επι­κοι­νω­νια­κά τεχνά­σμα­τα και να ανα­λά­βουν τις ευθύ­νες τους. Δεν ανε­χό­μα­στε με non paper να βγά­ζουν οδη­γί­ες που εκθέ­τουν σε κίν­δυ­νο την υγεία και τη ζωή μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Να απο­συρ­θεί το απα­ρά­δε­κτο έγγρα­φο το οποίο δεν θεω­ρού­με ότι είναι έγκυ­ρο αφού είναι ανυπόγραφο.

2.Τον εφο­δια­σμό με επαρ­κή σε ποσό­τη­τα και κατάλ­λη­λα σε ποιό­τη­τα Μέσα Ατο­μι­κής Προ­στα­σί­ας, τα οποία οπωσ­δή­πο­τε περι­λαμ­βά­νουν μάσκες ΥΑΠ ffp2 στην αντι­με­τώ­πι­ση ύπο­πτων κρου­σμά­των και στην νοση­λεία επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των στις πτέ­ρυ­γες COVID-19 και μάσκες ΥΑΠ ffp3 μέσα στις ΜΕΘ COVID-19 καθώς και κατά τους χει­ρι­σμούς που μπο­ρούν να προ­κα­λέ­σουν αερό­λυ­μα (δια­σω­λή­νω­ση, βρογ­χο­σκό­πη­ση επι­βε­βαιω­μέ­νου ή ύπο­πτου κρού­σμα­τος, κλπ.).

Δεν ανε­χό­μα­στε να υπο­τάσ­σο­νται τα επι­στη­μο­νι­κά κρι­τή­ρια στις ελλεί­ψεις, στην πολι­τι­κή του κόστους – οφέ­λους και στους νόμους της αγο­ράς. Στα ζητή­μα­τα που άπτο­νται της υγεί­ας και της ζωής μας δε θα επι­τρέ­ψου­με εκπτώ­σεις. Ας το χωνέ­ψουν μια και καλή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο