Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποφυλακίζεται ο ναζί Γ. Τσακανίκας, επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Νίκαιας

Με ομό­φω­νη από­φα­ση και θετι­κή πρό­τα­ση από την εισαγ­γε­λέα της έδρας, το Πεντα­με­λές Εφε­τείο Ανα­στο­λών απο­φά­σι­σε την ανα­στο­λή εκτέ­λε­σης της ποι­νής του ναζί Γεώρ­γου Τσα­κα­νί­κα που κατα­δι­κά­στη­κε 6 χρό­νια για συμ­με­το­χή στη ναζι­στι­κή εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση Χρυ­σή Αυγή. Απο­φυ­λα­κί­ζε­ται με περιο­ρι­στι­κούς όρους μέχρι το Εφετείο.

Πρό­ε­δρος του δικα­στη­ρί­ου που απο­φά­σι­σε ομό­φω­να την απο­φυ­λά­κι­ση του Τσα­κα­νί­κα ήταν η Μαρία Τόμου, μέλη οι Αργυ­ρώ Κανελ­λο­πού­λου, Σταυ­ρού­λα Κατσα­βού-Ρού­τση, Ευαγ­γε­λία Δαού­τη και Δομνί­κη Λασπά και εισαγ­γε­λέ­ας που πρό­τει­νε να γίνει δεκτό το αίτη­μα απο­φυ­λά­κι­σης ήταν η Βιρ­γι­νία Σακελ­λα­ρο­πού­λου. Να σημειω­θεί ότι ήταν η δεύ­τε­ρη αίτη­ση απο­φυ­λά­κι­σης του.

Ο Τσα­κα­νί­κας ήταν μαζί με τους χρυ­σαυ­γί­τες Πατέ­λη και Καζαν­τζό­γλου από τα βασι­κό­τε­ρα στε­λέ­χη της ΤΟ Νίκαιας της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής, μέλος του Πεντα­με­λούς, ιδε­ο­λο­γι­κός καθο­δη­γη­τής και εκπαι­δευ­τής στο τάγ­μα εφό­δου της Νίκαιας. Μετα­ξύ άλλων είχε ορι­στεί από το ναζί Γ. Λαγό ως αυτός που θα τρο­μο­κρα­τού­σε τον Δήμου, ώστε να κατα­θέ­σει για τη δολο­φο­νία του αντι­φα­σί­στα μου­σι­κού Παύ­λου Φύσ­σα, ότι δεν είχε καμία σχέ­ση η Χρυ­σή Αυγή. Χαρα­κτη­ρι­στι­κή η φωτο­γρα­φία του στη Νέδα, όπου φαί­νε­ται να εκπαι­δεύ­ει στις πολε­μι­κές τέχνες το Ρου­πα­κιά, το δολο­φό­νο του Παύ­λου Φύσσα.

Το Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των στη δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης τον είχε αθω­ώ­σει για τη δολο­φο­νία του αντι­φα­σί­στα Παύ­λου Φύσ­σα λόγω αμφι­βο­λιών, είχε κατη­γο­ρη­θεί για απλή συνέρ­γεια. Του­λά­χι­στον τον έστει­λε στη φυλα­κή, απ’ όπου, όμως το Πεντα­με­λές Εφε­τείο, τον απο­φυ­λα­κί­ζει… Είναι ο δεύ­τε­ρος χρυ­σαυ­γί­της που απο­φυ­λα­κί­ζε­ται και το γεγο­νός δημιουρ­γεί ερω­τη­μα­τι­κά. Ο πρώ­τος, ο χρυ­σαυ­γί­της Νίκος Παπα­βα­σι­λεί­ου απο­φυ­λα­κί­στη­κε μόλις 4 μήνες μετά την κατα­δί­κη του.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο