Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποφυλακίζεται ο πρώτος Χρυσαυγίτης εγκληματίας

Το Πεντα­με­λές Εφε­τείο Ανα­στο­λών έκα­νε δεκτό το αίτη­μα του Νίκου Παπα­βα­σι­λεί­ου και ο κατα­δι­κα­σθείς ως μέλος εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης βγαί­νει από τη φυλα­κή τέσ­σε­ρις μήνες μετά την κατα­δί­κη του.

Σύμ­φω­να με την ιστο­σε­λί­δα eksegersi.gr, o εισαγ­γε­λέ­ας της έδρας Πανα­γιώ­της Αθα­να­σί­ου πρό­τει­νε να απορ­ρι­φθεί το αίτη­μα του χρυ­σαυ­γί­τη για ανα­στο­λή εκτέ­λε­σης της ποι­νής του αλλά η έδρα του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου Ανα­στο­λών (πρό­ε­δρος Ευάγ­γε­λος Μητσέ­λος, μέλη Αρι­στέα Ρου­σέα, Σοφία Πρό­φη, Φωτει­νή Παπα­ντω­νο­πού­λου και Παγώ­να Πανα­γιώ­του) έκα­νε δεκτή την αίτη­ση επι­βάλ­λο­ντας τους περιο­ρι­στι­κούς ορους της εμφά­νι­σης κάθε πρώ­τη του μήνα στο αστυ­νο­μι­κό τμή­μα του τόπου κατοι­κί­ας του και της απα­γό­ρευ­σης εξό­δου από τη χώρα.

Τις προη­γού­με­νες μέρες εξε­τά­στη­καν τα αιτή­μα­τα ανα­στο­λής εκτέ­λε­σης της ποι­νής των Πανα­γιώ­τη Ηλιό­που­λου, Βενε­τί­ας Πόπο­ρη και Μάρ­κου Ευγε­νι­κού, τα οποία απορ­ρί­φθη­καν κατά πλειοψηφία.

Ο Νίκος Παπα­βα­σι­λεί­ου είναι ο πρώ­τος χρυ­σαυ­γί­της που απο­φυ­λα­κί­ζε­ται την ώρα που δεν έχει ακό­μα καθα­ρο­γρα­φεί η από­φα­ση του Α’ Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των, ο Χρή­στος Παπ­πάς είναι φυγό­ποι­νος και ο Γιάν­νης Λαγός δεν έχει οδη­γη­θεί ακό­μα στη φυλα­κή, κρυ­βό­με­νος πίσω από την ευρω­βου­λευ­τι­κή ασυ­λία του.

Ο Παπα­βα­σι­λεί­ου ξεκί­νη­σε τη δρά­ση του στη Χρυ­σή Αυγή από την Τοπι­κή Οργά­νω­ση της Νίκαιας που δολο­φό­νη­σε τον Παύ­λο Φύσ­σα. Εμφα­νί­ζε­ται σε πολ­λές φωτο­γρα­φί­ες με τον Γιώρ­γο Ρου­πα­κιά, τον Γιώρ­γο Πατέ­λη κ.ά.

Στη συνέ­χεια συνέ­χι­σε τη δρά­ση του στο κέντρο της Αθή­νας και μαζί με τον συγκα­τη­γο­ρού­με­νό του Γιώρ­γο Περ­ρή έχει κατα­δι­κα­στεί για τον εμπρη­σμό, στις 13/5/2013 στην πλα­τεία Αμε­ρι­κής, του μπαρ «Cointreau» που ανή­κε στον Πάτρικ, μετα­νά­στη από το Καμερούν.

Η υπό­θε­ση συμπε­ρι­λή­φθη­κε στη μεγά­λη δικο­γρα­φία της δίκης της Χρυ­σής Αυγής και εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο των «εκκα­θα­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων» που πραγ­μα­το­ποιού­σε η ναζι­στι­κή οργά­νω­ση ενα­ντί­ον μετα­να­στών και των κατα­στη­μά­των τους στην περιο­χή του Αγ. Παντε­λε­ή­μο­να και της Κυψέλης.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό, κατά την ανά­κρι­ση, ότι Περ­ρής και Παπα­βα­σι­λεί­ου παρα­δέ­χτη­καν ότι από τον Σεπτέμ­βριο του 2012 «αστυ­νό­μευαν» την περιο­χή, κάνο­ντας «περι­πο­λί­ες», ενώ ο Παπα­βα­σι­λεί­ου είπε ότι στην «περι­πο­λία» που έκα­ναν το βρά­δυ του εμπρη­σμού είχε πάρει μαζί και το πιτ-μπουλ του που το φώνα­ζε «Χρυ­σαυ­γή».

Το Α’ Εφε­τείο Τρι­με­λούς Κακουρ­γη­μά­των επέ­βα­λε ποι­νή κάθειρ­ξης έξι ετών στον Νίκο Παπαβασιλείου.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο