Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποχαιρέτησαν τον «Έλληνα Βιετμίνχ» Κώστα Σαραντίδη (Νγκουιέν Βαν Λαπ)

Πλή­θος κόσμου, φίλοι, συγ­γε­νείς και σύντρο­φοί του Βιετ­να­μέ­ζοι και Έλλη­νες απο­χαι­ρέ­τη­σαν σήμε­ρα στο απο­τε­φρω­τή­ριο της Ριτσώ­νας τον σύντρο­φο Κώστα Σαρα­ντί­δη, που έφυ­γε στις 25 Ιούνη.

Στην πολι­τι­κή τελε­τή παρα­βρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Γιώρ­γο Μαρί­νο, μέλος του ΠΓ και τα μέλη της ΚΕ του Κόμ­μα­τος Κώστα Παπα­δά­κη, Κώστα Μπασ­δέ­κη, ο Νίκος Σερε­τά­κης, μέλος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων καθώς και ο Αντώ­νης Κωστα­δή­μος από το Γρα­φείο του ΚΣ της ΚΝΕ.

Παρα­βρέ­θη­καν ακό­μα ο πρέ­σβης του Βιετ­νάμ Le Hong Truong, ο επί­τι­μος πρό­ξε­νος της Ελλά­δας στο Βιετ­νάμ Ναπο­λέ­ων Πατε­ρά­κης, ο πρώ­ην προϊ­στά­με­νος του Τμή­μα­τος Από­δη­μου Ελλη­νι­σμού Ευάγ­γε­λος Βουρ­δου­μπά­κης και ο Νίκος Χατζη­κυ­ριά­κος από την ΚΟ Πετρού­πο­λης του ΚΚΕ και πρό­ε­δρος του παραρ­τή­μα­τος ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ.

Στε­φά­νια μετα­ξύ άλλων έστει­λαν ο πρό­ε­δρος του Βιετ­νάμ Nguyen Xuan Phuc, ο πρώ­ην πρό­ε­δρος του Βιετ­νάμ Nguyen Minh Triet, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, τα υπουρ­γεία Εξω­τε­ρι­κών και Εθνι­κής Άμυ­νας του Βιετ­νάμ, η ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ.

Στον επι­κή­δειο που εκφώ­νη­σε ο πρέ­σβης του Βιετ­νάμ εξή­ρε τη συμ­βο­λή του στον εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κό αγώ­να του βιετ­να­μέ­ζι­κου λαού, στη μετέ­πει­τα ανά­πτυ­ξη της χώρας, αλλά και στην ανά­πτυ­ξη της φιλί­ας ανά­με­σα στους δύο λαούς. Στο τέλος της ομι­λί­ας, ζήτη­σε και κρα­τή­θη­κε ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκόμενους.

Τιμη­τι­κές φρου­ρές δίπλα στο φέρε­τρο στά­θη­καν από το ΚΚΕ.

Στην ομι­λία του ο Γιώρ­γος Μαρί­νος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανα­φέρ­θη­κε στην ιστο­ρία του εκλι­πό­ντος, εκφρά­ζο­ντας το σεβα­σμό του ΚΚΕ στον κομ­μου­νι­στή και διε­θνι­στή που αφιέ­ρω­σε τη ζωή του στην πάλη για τα συμ­φέ­ρο­ντα του βιετ­να­μέ­ζι­κου και του ελλη­νι­κού λαού, για την κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο, για τον σοσια­λι­σμό — κομ­μου­νι­σμό. Εξέ­φρα­σε τα θερ­μά συλ­λυ­πη­τή­ρια της ΚΕ του ΚΚΕ στην οικο­γέ­νεια του εκλιπόντος.

Στη συνέ­χεια τον λόγο πήρε η κόρη του Αντω­νία Σαρα­ντί­δου και ο γιος του Ιππο­κρά­της που διά­βα­σε ένα ποί­η­μα του εγγο­νού του Μάξιμου.

Στο τέλος τον απο­χαι­ρέ­τη­σε η εκπρό­σω­πος της Κοι­νό­τη­τας Βιετ­να­μέ­ζων Ελλά­δας και του Συλ­λό­γου Ελλη­νο­βιετ­να­μέ­ζι­κης Φιλί­ας εξαί­ρο­ντας τη συμ­βο­λή του στην ανά­πτυ­ξη της φιλί­ας μετα­ξύ των λαών, αλλά και στην προ­σαρ­μο­γή των Βιετ­να­μέ­ζων στη χώρα μας.

Στη συνέ­χεια, το φέρε­τρο μετα­φέρ­θη­κε για την απο­τέ­φρω­ση ενώ ήταν σκε­πα­σμέ­νο με τις σημαί­ες της Ελλά­δας και του Βιετ­νάμ. Μπρο­στά είχε τοπο­θε­τη­θεί ένα τρα­πε­ζά­κι με τη φωτο­γρα­φία του, τα μετάλ­λιά του και το καπέ­λο του από τη στο­λή που φορού­σε ως στρα­τιώ­της του βιετ­να­μέ­ζι­κου στρατού.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο