Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποχαιρετισμός στη Βάντα Κουτσοκώστα

Έφυ­γε απ’ τη ζωή η στι­χουρ­γός και συγ­γρα­φέ­ας Βάντα (Βαΐ­τσα) Κου­τσο­κώ­στα, μετά από μακρο­χρό­νια ασθέ­νεια, το πρωί της 16ης Φλε­βά­ρη 2020. Τους στί­χους της, με μου­σι­κή του Τάκη Σού­κα, ερμή­νευ­σαν, μετα­ξύ των άλλων, ο μεγά­λος Στέ­λιος Καζαν­τζί­δης, ο Πασχά­λης Τερ­ζής και η Ελέ­νη Βιτά­λη.

Η Βάντα Κου­τσο­κώ­στα γεν­νή­θη­κε στην Κυψέ­λη της Άρτας το 1960. Μετά την απο­φοί­τη­σή της από το εξα­τά­ξιο γυμνά­σιο ήρθε στην Αθή­να. Σπού­δα­σε πολι­τι­κές επι­στή­μες στο Εθνι­κό και Καπο­δι­στρια­κό Πανε­πι­στή­μιο καθώς και έντυ­πη και ηλε­κτρο­νι­κή δημο­σιο­γρα­φία. Εργά­στη­κε ως δημο­σιο­γρά­φος και ήταν υπεύ­θυ­νη σύντα­ξης στην εφη­με­ρί­δα «Πανη­πει­ρω­τι­κή» (1992–2004) της Πανη­πει­ρω­τι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας Ελλά­δας (ΠΣΕ).

Παράλ­λη­λα ασχο­λή­θη­κε με τη στι­χουρ­γι­κή. Μεγά­λη της επι­τυ­χία είναι το «Τρα­γου­δώ» με ερμη­νευ­τή τον κορυ­φαίο βάρ­δο του λαϊ­κού τρα­γου­διού Στέ­λιο Καζαν­τζί­δη και συν­θέ­τη τον Τάκη Σού­κα. Επί­σης επι­τυ­χία της είναι το τρα­γού­δι «Ξενι­τιά μου», που ερμη­νεύ­ουν δύο μεγά­λες φωνές του λαϊ­κού τρα­γου­διού, ο Πασχά­λης Τερ­ζής και η Ελέ­νη Βιτά­λη σε σύν­θε­ση Τάκη Σούκα. 

Έγρα­ψε τα βιβλία «Οι λιπο­τά­κτες των ονεί­ρων» (1999), «Αλλού να κοι­μά­σαι αλλού να ξυπνάς…» (2002) και το «Το τρα­γού­δι των λύκων» (2008). Ήταν μέλος της Ένω­σης Συντα­κτών Περιο­δι­κού και Ηλε­κτρο­νι­κού Τύπου και της Εται­ρί­ας Ελλή­νων Λογοτεχνών.

Ήταν παντρε­μέ­νη με το φαρ­μα­κο­ποιό Γιάν­νη Αρχο­ντού­λη και είχαν δυό παι­διά, το Δάνη και τη Λυδία. 

Η Πανη­πει­ρω­τι­κή Συνο­μο­σπον­δία Ελλά­δας (ΠΣΕ) με ανα­κοί­νω­σή της εκφρά­ζει τη θλί­ψη της για την απώ­λεια της Βάντας Κου­τσο­κώ­στα και συλ­λη­πεί­ται την οικο­γέ­νειά της.

Η νεκρώ­σι­μη ακο­λου­θία της Β. Κου­τσο­κώ­στα θα ψαλεί τη Δευ­τέ­ρα, 17 Φλε­βά­ρη 2020, στις 12 το μεση­μέ­ρι στην Αγία Παρα­σκευή Χαϊ­δα­ρί­ου και θα ακο­λου­θή­σει η ταφή της στο Γ’ Νεκρο­τα­φείο στη Νίκαια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο