Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποχωρεί από το Κίνημα Αλλαγής το Ποτάμι

Εγκρί­θη­κε η πρό­τα­ση του Σταύ­ρου Θεο­δω­ρά­κη να απο­χω­ρή­σει το Ποτά­μι από το Κίνη­μα Αλλα­γής. Όπως έγι­νε γνω­στό πριν λίγο η πρό­τα­ση εγκρί­θη­κε με 97 υπέρ, 16 κατά και 5 λευ­κά επί των παρό­ντων μελών της Μεγά­λης Συνέ­λευ­σης των Αντι­προ­σώ­πων που απα­ριθ­μεί 250 μέλη.

Η πρό­τα­ση του επι­κε­φα­λής του Ποτα­μιού προ­βλέ­πει συνέ­δριο του Ποτα­μιού τον Οκτώ­βριο για την έγκρι­ση πολι­τι­κών θέσε­ων, την πολι­τι­κή συνερ­γα­σιών και εκλο­γή νέων ηγε­τι­κών οργάνων

Αργό­τε­ρα ανα­μέ­νο­νται δηλώ­σεις του Στ. Θεο­δω­ρά­κη ο οποί­ος παρεμ­βαί­νο­ντας στη συζή­τη­ση ενο­χλη­μέ­νος από την κρι­τι­κή που δέχθη­κε για τις επι­λο­γές του ανέ­φε­ρε κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες ότι είναι «υβρι­στι­κό να λέγε­ται ότι το Ποτά­μι θα αντι­κα­τα­στή­σει τους ΑΝΕΛ στη κυβέρ­νη­ση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τι προηγήθηκε

Την απο­χώ­ρη­ση από το Κίνη­μα Αλλα­γής ειση­γή­θη­κε πριν από λίγο ο Σταύ­ρος Θεο­δω­ρά­κης στην συνε­δρί­α­ση της Μεγά­λης Συνέ­λευ­σης των Αντι­προ­σώ­πων (ΜΕΣΥΑ) του Ποτα­μιού, στο Μέγα­ρο Μουσικής.

Η συνε­δρί­α­ση είναι κλει­στή και στην ομι­λία του ο Σταύ­ρος Θεο­δω­ρά­κης ανέ­φε­ρε ότι ο αρχι­κός του στό­χος που ήταν να διευ­ρυν­θούν οι δυνά­μεις στο Κίνη­μα Αλλα­γής δεν επε­τεύ­χθη και ως εκ τού­του θεω­ρεί ότι η ενδε­δειγ­μέ­νη λύση αυτήν τη στιγ­μή είναι να χωρί­σουν οι δρό­μοι με το Κίνη­μα Αλλαγής.

Όπως ανα­με­νό­ταν οι βου­λευ­τές του Ποτα­μιού στη­ρί­ζουν την πρό­τα­ση του Στ. Θεο­δω­ρά­κη κάνο­ντας ταυ­τό­χρο­να την αυτο­κρι­τι­κή τους ωστό­σο οι δια­φω­νί­ες είναι ανοι­χτές δίνο­ντας δρα­μα­τι­κό τόνο στη συνε­δρί­α­ση της ΜΕΣΥΑ του Ποτα­μιού που βρί­σκε­ται σε εξέλιξη.

Ο επι­κε­φα­λής του Ποτα­μιού, κατά τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες, εξήγ­γει­λε συνέ­δριο του κόμ­μα­τος από τον Σεπτέμ­βριο για να απο­φα­σι­σθεί η περαι­τέ­ρω αυτό­νο­μη πορεία του, ενώ διέ­ψευ­σε σενά­ρια ότι έχει προ­χω­ρή­σει σε συμ­φω­νία συνερ­γα­σί­ας είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμ­φω­να με το πρό­γραμ­μα της συνε­δρί­α­σης, ακο­λου­θούν οι ομι­λί­ες βου­λευ­τών, ευρω­βου­λευ­τών και στελεχών.

Απρό­σμε­νη εντύ­πω­ση προ­κά­λε­σε κεί­με­νο του ευρω­βου­λευ­τή Μίλ­του Κύρ­κου και του ηγε­τι­κού στε­λέ­χους Γιάν­νη Μεΐ­μά­ρο­γλου στο οποίο προ­τεί­νουν την παρα­μο­νή στο Κίνη­μα Αλλα­γής, του Ποτα­μιού υπό συγκε­κρι­μέ­νους προ­γραμ­μα­τι­κούς όρους που αφο­ρούν σε πέντε βασι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις (Δημό­σια Διοί­κη­ση- Δια­κυ­βέρ­νη­ση, Άρση Εμπο­δί­ων Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, Γεωρ­γία, Του­ρι­σμός, Ενέρ­γεια). Ταυ­τό­χρο­να προ­τεί­νε­ται σαφές χρο­νο­διά­γραμ­μα για τη δια­δι­κα­σία υλο­ποί­η­σής τους, το οποίο θα περι­λαμ­βά­νει τις δρά­σεις των πρώ­των 100 ημε­ρών, ενός χρό­νου και τριών χρό­νων, από την οποια­δή­πο­τε κυβέρ­νη­ση θα στη­ρί­ξει το Κίνη­μα Αλλα­γής, καθώς και τους εξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς υπουρ­γούς, που θα τρέ­ξουν τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις που περιλαμβάνει.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες ο Σταύ­ρος Θεο­δω­ρά­κης και όσοι υπο­στη­ρί­ζουν την πρό­τα­σή του δεν επι­θυ­μούν η συγκε­κρι­μέ­νη πρό­τα­ση να τεθεί σε ψηφο­φο­ρία επι­κα­λού­με­νοι δια­δι­κα­στι­κούς λόγους.

Οι βου­λευ­τές πάντως κάνο­ντας έντο­νη αυτο­κρι­τι­κή για τη στά­ση τους στή­ρι­ξαν την πρό­τα­ση του Στ. Θεο­δω­ρά­κη για απο­χώ­ρη­ση από το Κίνη­μα Αλλα­γής. Σύμ­φω­να με την επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση από το Ποτά­μι , καθώς η συνε­δρί­α­ση είναι κλει­στή για τους δημο­σιο­γρά­φους, «Ο Γ. Μαυ­ρω­τάς τάχθη­κε υπέρ της δυνα­μι­κής επι­στρο­φής του Ποταμιού.

Ο Γ. Αμυ­ράς είπε ότι θα πρέ­πει στις επό­με­νες ευρω­ε­κλο­γές το Ποτά­μι να μην είναι με τους Σοσια­λι­στές και τους Δημο­κρά­τες, αλλά με τους Φιλε­λεύ­θε­ρους ή τον Μακρόν.

O Σπ. Δανέλ­λης έκα­νε την αυτο­κρι­τι­κή του και είπε ότι υπε­ρέ­βα­λε στις τελευ­ταί­ες εμφα­νί­σεις του και η θέση του παρα­μέ­νει στα­θε­ρή για ένα ενω­μέ­νο δυνα­τό Ποτάμι.

Ο Γρη­γό­ρης Ψαρια­νός επι­τέ­θη­κε στην ψευ­δε­πί­γρα­φη αρι­στε­ρά του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα παρα­μεί­νει σε ένα Ποτά­μι που θα επι­στρέ­ψει στις αρχές του.

O δε Σπ. Λυκού­δης είπε ότι δεν θα μεί­νει ούτε μια ώρα σε ένα κόμ­μα-εννο­ώ­ντας το Κίνη­μα Αλλαγής‑, που του λένε ότι όλα τα απο­φα­σί­ζει ο αρχη­γός και διευ­κρί­νι­σε ότι «τις επό­με­νες μέρες θα συγκλη­θούν οι Μεταρ­ρυθ­μι­στές της Αρι­στε­ράς για να απο­φα­σί­σουν πώς θα συγ­χρο­νί­σουν το βήμα τους με το Ποτάμι».

Υπέρ της παρα­μο­νής στο Κίνη­μα Αλλα­γής τάχθη­καν ο Πανα­γιώ­της Βλά­χος (της κίνη­σης «Μπρο­στά»), ο Πανα­γιώ­της Καρ­κα­τσού­λης κι άλλα στε­λέ­χη. «Σας καλώ να μην τα παρα­τή­σου­με. Να μην ενδώ­σου­με τόσο εύκο­λα σε ένα νέο ‘όχι’, σε μια πορεία χωρίς στρα­τη­γι­κή, σε ένα άλμα στο κενό» είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο επι­κε­φα­λής της κίνη­σης «Μπρο­στά».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο