Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ» ΘΕΑΤΡΟ «Ο Αμερικάνος» για λίγες παραστάσεις έως τις 7 Γενάρη

Η παρά­στα­ση την οποία έχουν παρα­κο­λου­θή­σει πάνω από 50.000 θεα­τές, συνε­χί­ζε­ται με μεγά­λη επι­τυ­χία για 8η συνε­χή χρο­νιά, για 8 μόνο παρα­στά­σεις, στο «Από Μηχα­νής» Θέα­τρο (Ακα­δή­μου 13, Μετα­ξουρ­γείο, τηλ. κρα­τή­σε­ων 210–5232097), μέχρι και τις 7 Γενά­ρη 2018 (κάθε Σάβ­βα­το και Κυρια­κή στις 18.00, εκτός από 24 και 31 Δεκέμβρη).

Πρό­κει­ται για μια ιδιαί­τε­ρη θεα­τρι­κή μετα­φο­ρά του ομώ­νυ­μου κλα­σι­κού διη­γή­μα­τος «Ο Αμε­ρι­κά­νος» του Αλέ­ξαν­δρου Παπα­δια­μά­ντη, για έναν ηθο­ποιό και έναν μου­σι­κό, που υπεν­θυ­μί­ζει τις δια­στά­σεις που μπο­ρεί να πάρει η ανθρώ­πι­νη μονα­ξιά και η «αθε­ρά­πευ­τη» καχυ­πο­ψία απέ­να­ντι σε οτι­δή­πο­τε άγνω­στο ή φαι­νο­με­νι­κά «ξένο». Ο ήρω­ας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσι­κά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος.

Ο «Αμε­ρι­κά­νος», ο Τζον Στό­θι­σον, είναι ένας Έλλη­νας μετα­νά­στης, που ύστε­ρα από 25 χρό­νια επι­στρέ­φει στο νησί του και δεν τον ανα­γνω­ρί­ζει κανείς. Περι­πλα­νά­ται μόνος στην απο­βά­θρα του λιμα­νιού και τρι­γυρ­νά στα σοκά­κια της μικρής συνοι­κί­ας και στα χαλά­σμα­τα του πατρι­κού σπι­τιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνε­χί­ζει να ελπί­ζει είναι ο έρω­τας: Η ελπί­δα ότι η αγα­πη­μέ­νη του ίσως είναι ακό­μα εκεί και τον περι­μέ­νει. Ακρι­βώς όπως ο Οδυσ­σέ­ας, που γύρι­σε για να ξανα­βρεί τη χαμέ­νη του Ιθά­κη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

Ο Θανά­σης Σαρά­ντος, ως αφη­γη­τής, ερμη­νεύ­ει μια περ­σό­να του Παπα­δια­μά­ντη, αυτή του αφη­γη­τή που κρυ­φο­κοι­τά­ζει τη δρά­ση και μετα­μορ­φώ­νε­ται σε όλα τα πρό­σω­πα που αφη­γεί­ται, με τη συν­δρο­μή της μου­σι­κής και των ήχων από τον συν­θέ­τη Λάμπρο Πηγού­νη, που ερμη­νεύ­ε­ται ζωντα­νά από τον μου­σι­κό Γιώρ­γο Τζια­φέτ­τα. Σκη­νο­θε­σία — ερμη­νεία — φωτι­σμοί: Θανά­σης Σαρά­ντος. Σκη­νι­κή επι­μέ­λεια: Λίνα Μότσιου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο