Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απόψε στις 21:55 το «σόου» της NASA στον Άρη

Ίχνη μικρο­βια­κής ζωής θα ανα­ζη­τή­σει στον Άρη η δια­στη­μο­συ­σκευή της NASA Perseverance, που ανα­μέ­νε­ται να προ­σε­δα­φι­στεί από­ψε στις 21:55 στον Κόκ­κι­νο Πλανήτη.

Το «σόου», όπως το χαρα­κτη­ρί­ζει η ίδια η NASA, ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σει από­ψε το βράδυ.
Στις 20:55 ώρα Κεντρι­κής Ευρώ­πης το μη επαν­δρω­μέ­νο ρομπότ εδά­φους (ρόβερ) Mars 2020 Perseverance ‑το πιο προηγ­μέ­νο που έχει απο­στα­λεί ποτέ σύμ­φω­να με τις ΗΠΑ- ανα­μέ­νε­ται να προ­σε­δα­φι­στεί στον Άρη και συγκε­κρι­μέ­να στον κρα­τή­ρα Jezero.
Πρό­κει­ται για μια περιο­χή την οποία γνω­ρί­ζουν σχε­τι­κά καλά οι Αμε­ρι­κα­νοί και οι δια­στη­μο­συ­σκευ­ές τους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης του ρόβερ Curiosity που παρα­μέ­νει ενερ­γός εκεί. Ο τελευ­ταί­ος βρί­σκε­ται βέβαια σε από­στα­ση 3.700 χιλιο­μέ­τρων στον κρα­τή­ρα Gale.

Perseverance rover & ελικόπτερο IngenuityPerseverance rover + ελι­κό­πτε­ρο Ingenuity

Σχε­τι­κά κοντά βρί­σκε­ται και η περιο­χή Utopia Planitia, όπου ανα­μέ­νε­ται να προ­σε­δα­φι­στεί προ­σε­χώς και η πρώ­τη απο­στο­λή των Κινέ­ζων στον Άρη.

Τρεις αποστολές

Τον Ιού­λιο του 2020 είχαν ξεκι­νή­σει συνο­λι­κά τρεις δια­στη­μι­κές απο­στο­λές με κατεύ­θυν­ση τον Κόκ­κι­νο Πλα­νή­τη. Πέρα από την απο­στο­λή της NASA, πρό­κει­ται για τις Emirates Mars Mission και την κινε­ζι­κή Tianwen‑1. Αναμ­φί­βο­λα οι Αμε­ρι­κα­νοί έχουν μέχρι στιγ­μής τη μεγα­λύ­τε­ρη εμπει­ρία σε ό,τι αφο­ρά την εξε­ρεύ­νη­ση του Κόκ­κι­νου Πλανήτη.

Οι απο­στο­λές των Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των και της Κίνας θα επι­κε­ντρώ­σουν στη μελέ­τη του εδά­φους και της ατμό­σφαι­ρας του πλα­νή­τη. Θα τρα­βή­ξουν φωτο­γρα­φί­ες, θα δημιουρ­γή­σουν χάρ­τες και θα ανα­ζη­τή­σουν σημά­δια προη­γού­με­νης ζωής.
Η δια­στη­μο­συ­σκευή της NASA Perseverance θα επι­κε­ντρώ­σει στην ανα­ζή­τη­ση νερού και άλλων στοι­χεί­ων ζωής κάτω από την επι­φά­νεια του πλα­νή­τη. Επί­σης θα συλ­λέ­ξει και θα απο­θη­κεύ­σει δείγ­μα­τα πετρω­μά­των τα οποία ανα­μέ­νε­ται να ταξι­δέ­ψουν στη Γη τα επό­με­να 10 χρό­νια με κοι­νές αμε­ρι­κα­νι­κές και ευρω­παϊ­κές απο­στο­λές. Παράλ­λη­λα θα δοκι­μα­στούν τεχνο­λο­γί­ες που θα βοη­θή­σουν να ανοί­ξει ο δρό­μος για τη μελ­λο­ντι­κή εξε­ρεύ­νη­ση του Άρη από ανθρώπους.

Perseverance

Ελεγχόμενη πτήση με ελικόπτερο

Με εξαι­ρε­τι­κό ενδια­φέ­ρον ανα­μέ­νουν οι επι­στή­μο­νες τις εμπει­ρί­ες που θα συγκε­ντρώ­σει ένας μικρός επι­βά­της που μετα­φέ­ρει το Perseverance της NASA: το Ingenuity, το πρώ­το ελι­κό­πτε­ρο στον Άρη. Το μικρο­σκο­πι­κό αυτό ελι­κό­πτε­ρο, το οποίο ζυγί­ζει περί­που 1,8 κιλά στη Γη, θα είναι το πρώ­το ιπτά­με­νο όχη­μα που θα προ­σπα­θή­σει να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει μια ελεγ­χό­με­νη πτή­ση σε άλλο πλα­νή­τη. Καθό­τι οι συν­θή­κες είναι τελεί­ως δια­φο­ρε­τι­κές, οποια­δή­πο­τε πρό­βλε­ψη για την επι­τυ­χία ή απο­τυ­χία της συγκε­κρι­μέ­νης απο­στο­λής θεω­ρεί­ται παρακινδυνευμένη.

Εκτι­μά­ται όμως πως οι δοκι­μα­στι­κές αυτές πτή­σεις θα προ­λειά­νουν πιθα­νό­τα­τα το έδα­φος για μελ­λο­ντι­κές επαν­δρω­μέ­νες απο­στο­λές με αστρο­ναύ­τες οι οποί­οι θα ταξι­δέ­ψουν στον Άρη και θα επι­στρέ­ψουν στη Γη, ανε­ξάρ­τη­τα από το εάν αυτό γίνει τα επό­με­να 20, 30 ή 50 χρό­νια. Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι το Perseverance ξεκί­νη­σε το ταξί­δι του στις 30 Ιου­λί­ου του 2020 δια­νύ­ο­ντας 471 εκα­τομ­μύ­ρια χιλιό­με­τρα για να φθά­σει στον Άρη.

Πηγή NASA/JPL ‑με πλη­ρο­φο­ρί­ες από dw.com

ℹ️   Θυμί­ζου­με πως τον Οκτώ­βρη του 2020 η Airbus επε­λέ­γη από τον ΕΟΔ (Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Δια­στή­μα­τος) για την κατα­σκευή του Earth Return Orbiter (ERO) του Mars Sample Return– το πρώ­το δια­στη­μό­πλοιο που θα φέρει πίσω στη Γη δείγ­μα­τα από τον Άρη.

Το Mars Sample Return (MSR) είναι ένα κοι­νό εγχεί­ρη­μα της NASA — ΕΟΔ, και το επό­με­νο βήμα στην εξε­ρεύ­νη­ση του Άρη.
Το ERO και το Sample Fetch Rover (SFR) είναι τα δύο κύρια ευρω­παϊ­κά στοι­χεία του MSR και πρό­κει­ται να σχε­δια­στούν και να κατα­σκευα­στούν από την Airbus.
Η τρί­τη ευρω­παϊ­κή συμ­βο­λή στο πρό­γραμ­μα MSR είναι ο βρα­χί­ο­νας STA (Sample Transfer Arm) που θα μετα­φέ­ρει τα δείγ­μα­τα από το SFR στο Mars Ascent Vehicle (MAV). Η συνο­λι­κή αξία του συμ­βο­λαί­ου για το ERO είναι 491 εκατ. ευρώ.
Στο πλαί­σιο της πεντα­ε­τούς απο­στο­λής, το δια­στη­μό­πλοιο θα πάει στον Άρη, θα λει­τουρ­γή­σει ως ανα­με­τα­δό­της για τις απο­στο­λές στην επι­φά­νεια, θα συνα­ντή­σει τα δείγ­μα­τα που θα τεθούν σε τρο­χιά και θα τα φέρει με ασφά­λεια πίσω στη Γη. Πριν την εκτό­ξευ­ση από την επι­φά­νεια του Άρη, τα δείγ­μα­τα θα έχουν τοπο­θε­τη­θεί σε ειδι­κά δοχεία και θα έχουν συλ­λε­γεί από το SFR.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο