Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απόψε το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2020

Το μεγα­λύ­τε­ρο και πιο φωτει­νό φεγ­γά­ρι του φετι­νού έτους θα εμφα­νι­στεί από­ψε, καθώς θα συμ­βεί η τρί­τη (και καλύ­τε­ρη) από τις συνο­λι­κά τέσ­σε­ρις υπερ­παν­σε­λή­νους του 2020.

Στις 21:08 ώρα Ελλά­δας από­ψε η Σελή­νη θα πλη­σιά­σει τη Γη στο κοντι­νό­τε­ρο σημείο της για φέτος, σε από­στα­ση 356.907 χιλιο­μέ­τρων (περί­γειο). Μερι­κές ώρες αργό­τε­ρα, στις 05:35 ώρα Ελλά­δας της Πέμ­πτης, θα υπάρ­ξει παν­σέ­λη­νος. Η σχε­δόν σύμ­πτω­ση της παν­σε­λή­νου με το περί­γειο του φεγ­γα­ριού ανα­μέ­νε­ται να οδη­γή­σει σε έντα­ση του φαι­νο­μέ­νου των παλιρροιών.

Όταν η υπερ­παν­σέ­λη­νος βρί­σκε­ται κοντά στον ορί­ζο­ντα, τότε το φεγ­γά­ρι φαί­νε­ται ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρο στα μάτια των παρα­τη­ρη­τών. Μάλι­στα ο δορυ­φό­ρος της Γης θα φαί­νε­ται από­ψε να έχει και έναν συνο­δό στον ουρα­νό, ο οποί­ος θα είναι ο Στά­χυς, ο φωτει­νό­τε­ρος αστέ­ρας α (άλφα) του αστε­ρι­σμού της Παρθένου.

Η επό­με­νη και τελευ­ταία υπερ­παν­σέ­λη­νος του έτους θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐ­ου. Αντί­θε­τα, η Σελή­νη θα βρε­θεί στο πιο μακρι­νό σημείο της ελλει­πτι­κής τρο­χιάς της από τη Γη (από­γειο) στις 31 Οκτω­βρί­ου. Την ημέ­ρα εκεί­νη η παν­σέ­λη­νος θα φαί­νε­ται σχε­δόν 14% μικρό­τε­ρη από ό,τι απόψε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο