Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από ήρωας …διακινητής; (Υπόθεση δουλεμπορίου από ΜΚΟ)

Η εφη­με­ρί­δα Tageszeitung του Βερο­λί­νου ανα­δει­κνύ­ει την ιστο­ρία της Σάρα Μαρ­ντί­νι από τη Συρία που συνε­λή­φθη στην Ελλά­δα υπό αδιευ­κρί­νι­στες, σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα, μέχρι στιγ­μής συνθήκες.

Ποια είναι η Σάρα Μαρ­ντί­νι; Μαζί με την αδερ­φή της, Γιούσ­ρα, έγι­ναν γνω­στές προ ετών όταν, στην προ­σπά­θειά τους να δια­φύ­γουν από τη Συρία στην Ελλά­δα μέσω Τουρ­κί­ας, ανα­γκά­στη­καν να κολυ­μπή­σουν ώρες ολό­κλη­ρες μέχρι τη Λέσβο. Τα κατά­φε­ραν για­τί στη Συρία ήταν και οι δύο πολ­λά υπο­σχό­με­νες κολυμ­βή­τριες. Ενώ η Γιούσ­ρα συνέ­χι­σε τις προ­πο­νή­σεις στη Γερ­μα­νία και μάλι­στα συμ­με­τεί­χε στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Ρίο, η Σάρα επέ­στρε­ψε για κάποιο χρο­νι­κό διά­στη­μα στην Ελλά­δα για να συνερ­γα­στεί με μία ΜΚΟ που προ­σπα­θού­σε να βοη­θή­σει τους πρό­σφυ­γες. Όπως γρά­φει η Tageszeitung “κανο­νι­κά ήθε­λε να επι­στρέ­ψει στο Βερο­λί­νο, καθώς από τη Δευ­τέ­ρα θα συνέ­χι­ζε τη φοί­τη­σή της σε ιδιω­τι­κό πανε­πι­στή­μιο. Αλλά τα πράγ­μα­τα εξε­λί­χθη­καν δια­φο­ρε­τι­κά. Την περα­σμέ­νη Τρί­τη η Μαρ­ντί­νι συνε­λή­φθη στην Ελλά­δα. Την ίδια μέρα η ελλη­νι­κή αστυ­νο­μία ανα­κοί­νω­σε ότι εξάρ­θρω­σε ένα εγκλη­μα­τι­κό δίκτυο για την παρο­χή βοή­θειας σε πρό­σφυ­γες. Λέγε­ται ότι οι ακτι­βι­στές συνερ­γά­ζο­νταν με δια­κι­νη­τές και βοη­θού­σαν κάποιους ανθρώ­πους να εισέλ­θουν παρά­νο­μα στην Ελλά­δα. Επί­σης, λέγε­ται ότι παρα­κο­λου­θού­σαν την επι­κοι­νω­νία, μέσω ασυρ­μά­του, της ελλη­νι­κής ακτο­φυ­λα­κής, καθώς και της Frontex”.

Περισ­σό­τε­ρες λεπτο­μέ­ρειες δεν έχουν γίνει γνω­στές για την υπό­θε­ση. Πάντως ο Φλό­ριαν Μπέ­κερ, διευ­θυ­ντής του ιδιω­τι­κού πανε­πι­στη­μί­ου στο οποίο φοι­τεί η Σάρα Μαρ­ντί­νι, δηλώ­νει στην Tageszeitung: “Θα προ­σπα­θή­σου­με να κάνου­με ό,τι είναι δυνα­τό, ώστε η Σάρα να βγει από τη φυλα­κή και να συνε­χί­σει τις σπου­δές της. Έχει δου­λέ­ψει τόσο σκλη­ρά γι αυτές…”

(Στη φωτο­γρα­φία οι αδερ­φές Γιούσ­ρα και Σάρα Μαρ­ντί­νι σε παλαιό­τε­ρη εκδή­λω­ση, στο Βερο­λί­νο, με τον πατέ­ρα τους και τον γνω­στό ποδο­σφαι­ρι­στή Μπά­στιαν Σβάινσταιγκερ)

Πηγή: Deutsche Welle

Μπίζ­νες… και ΜΚΟ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο