Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από αύριο, στις 5 το πρωί, η Ιταλία μετατρέπεται σε κόκκινη ζώνη μέχρι τις 6 Ιανουαρίου

Όλη η Ιτα­λία, από αύριο στις 5 το πρωί, μετα­τρέ­πε­ται σε μια μεγά­λη «κόκ­κι­νη ζώνη» μέχρι τις 6 Ιανουα­ρί­ου. Οι πολί­τες θα μπο­ρούν να βγαί­νουν από το σπί­τι μόνον για να μετα­βαί­νουν στον χώρο εργα­σί­ας τους, για λόγους υγεί­ας, για να ψωνί­σουν είδη πρώ­της ανά­γκης και για άλλες έκτα­κτες ανάγκες.

Σε ό,τι αφο­ρά τις εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις, θα παρα­μεί­νουν ανοι­κτά φαρ­μα­κεία, μπα­κά­λι­κα και σού­περ μάρ­κετ, καπνο­πω­λεία, περί­πτε­ρα αλλά, αυτή την φορά, θα κρα­τή­σουν σηκω­μέ­να τα ρολά και τα κομ­μω­τή­ρια καθώς και τα κατα­στή­μα­τα που πωλούν παι­χνί­δια. Πρό­κει­ται για μια μικρή «παρα­χώ­ρη­ση», λόγω των γιορτών.

Παράλ­λη­λα, δυο άτο­μα από κάθε οικο­γέ­νεια θα μπο­ρούν να επι­σκέ­πτο­νται, κάθε μέρα, ένα φιλι­κό ή συγ­γε­νι­κό τους σπί­τι. Για κάθε μετα­κί­νη­ση, όπως και την περα­σμέ­νη Άνοι­ξη, οι πολί­τες θα πρέ­πει να κρα­τούν μαζί τους υπεύ­θυ­νη δήλω­ση, την οποία πρέ­πει να παρα­δί­δουν, πλή­ρως συμπλη­ρω­μέ­νη, στην αστυ­νο­μία ή τους καρα­μπι­νιέ­ρους, σε περί­πτω­ση ελέγχου.

Στις 28, 29 και 30 Δεκεμ­βρί­ου και στις 4 Ιανουα­ρί­ου η Ιτα­λία θα γίνει «πορ­το­κα­λί ζώνη» και θα ξανα­λει­τουρ­γή­σουν πλή­ρως όλα τα κατα­στή­μα­τα, αλλά όχι τα καφε μπαρ και τα εστια­τό­ρια. Οι Ιτα­λοί θα μπο­ρούν να βγουν εκτός των ορί­ων του δήμου όπου δια­μέ­νουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.

Ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Τζου­ζέ­πε Κόντε, πάντως, μιλώ­ντας σήμε­ρα στην δημό­σια ραδιο­φω­νία και τηλε­ό­ρα­ση της Rai, τόνι­σε ότι «αν τον Ιανουά­ριο αυξη­θεί ο δεί­κτης μετά­δο­σης Rt, αν υπάρ­ξει τρί­το κύμα της παν­δη­μί­ας ή εντο­πι­στεί μια νέα επι­κίν­δυ­νη μετάλ­λα­ξη, η χώρα μπο­ρεί να βρε­θεί και πάλι σε κόκ­κι­νη ζώνη, με πιο αυστη­ρά μέτρα».

Σύμ­φω­να με ότι μετέ­δω­σε πριν λίγο, τέλος, πριν από λίγο το ιδιω­τι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο La7, τα τελευ­ταία στοι­χεία του Ανώ­τα­του Ινστι­τού­του Υγεί­ας της χώρας δεί­χνουν ότι ο δεί­κτης μετά­δο­σης Rt, πανι­τα­λι­κά βρί­σκε­ται στο 0,9 και ότι τις δυο τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες παρου­σιά­ζει συνε­χή άνο­δο. Παράλ­λη­λα, οι ειδι­κοί του Ινστι­τού­του υπο­γραμ­μί­ζουν ότι ο κορο­νο­ϊ­ός συνε­χί­ζει να μετα­δί­δε­ται ευρέ­ως, και με άκρως επι­κίν­δυ­νο τρό­πο, σε όλη την χώρα.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο