Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από αύριο Τρίτη στην κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Η Ευρω­παϊ­κή Κεντρι­κή Τρά­πε­ζα (ΕΚΤ) θέτει από αύριο Τρί­τη σε κυκλο­φο­ρία τα νέα χαρ­το­νο­μί­σμα­τα των 100 και 200 ευρώ, και με αυτά ολο­κλη­ρώ­νε­ται η κυκλο­φο­ρία της σει­ράς «Ευρώ­πη», των ευρω­χαρ­το­νο­μι­σμά­των δεύ­τε­ρης γενιάς.

Είχαν προη­γη­θεί τα χαρ­το­νο­μί­σμα­τα των 5, των 10, των 20 και των 50 ευρώ.

Οι ειδι­κοί της ΕΚΤ εξε­τά­ζουν ήδη την κυκλο­φο­ρία και τρί­της γενιάς χαρ­το­νο­μι­σμά­των με στό­χο την ακό­μα πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή κατα­πο­λέ­μη­ση της παραχάραξης.

«Είναι πιο συμπα­γή και πιο βολι­κά στη χρή­ση, τα χρώ­μα­τα τους είναι πιο φωτει­νά και είναι ασφα­λέ­στε­ρα», τόνι­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Λορ Λελου­έτ, ειδι­κός στην έκδο­ση χαρ­το­νο­μι­σμά­των στην ΕΚΤ.

Εκ πρώ­της όψε­ως, αυτά τα νέα χαρ­το­νο­μί­σμα­τα δεν δια­φέ­ρουν πολύ από τα παλιά, εκτός από το μέγε­θός τους, σύμ­φω­να με τον Λελου­έτ, ο οποί­ος παρευ­ρέ­θη­κε σε παρου­σί­α­ση των νέων χαρ­το­νο­μι­σμά­των σε εκδή­λω­ση που έγι­νε κοντά στη Ρώμη, όπου κατασκευάστηκαν.

Ενώ έχουν το ίδιο μήκος όπως τα τωρι­νά, έχουν τώρα το ίδιο ύψος με το χαρ­το­νό­μι­σμα των 50 ευρώ.

Τα χαρ­το­νό­μι­σμα των 50, 100 και 200 ευρώ με το ίδιο ύψος θα είναι πιο εύκο­λα στη χρή­ση και μπο­ρούν να επε­ξερ­γα­στούν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά από μηχα­νές, ανέ­φε­ρε η ΕΚΤ σε ανα­κοί­νω­ση. Το μέγε­θός τους θα είναι επί­σης «καλύ­τε­ρα προ­σαρ­μο­σμέ­νο σε πορ­το­φό­λια» και θα έχουν «μεγα­λύ­τε­ρη διάρ­κεια ζωής» και μεγα­λύ­τε­ρη αντο­χή στη φθο­ρά. Σύμ­φω­να με τον Λελου­έτ, θα είναι παράλ­λη­λα «εύκο­λο να ελεγ­χθούν και δύσκο­λο να παρα­χα­ρα­κτούν» σημεί­ω­σε ο Λελουέτ

Τα χαρ­το­νο­μί­σμα­τα της σει­ράς «Ευρώ­πη» εισά­γο­νται στα­δια­κά τα τελευ­ταία χρόνια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο