Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από διφθερίτιδα πέθανε τελικά το 8χρονο αγόρι

Από διφθε­ρί­τι­δα πέθα­νε τελι­κά ο 8χρονος στο Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Παί­δων Αθη­νών σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε ο Εθνι­κός Οργα­νι­σμός Δημό­σιας Υγεί­ας με βάση τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εξε­τά­σε­ων που είχαν στα­λεί στη Βρετανία.

«Σήμε­ρα Πέμ­πτη 5.12.2019, ο Εθνι­κός Οργα­νι­σμός Δημό­σιας Υγεί­ας ενη­με­ρώ­θη­κε από το Εργα­στή­ριο Δημό­σιας Υγεί­ας του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου (Public Health England), για τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εξε­τά­σε­ων για διφθε­ρί­τι­δα, σε παι­δί οκτώ (8) ετών που κατέ­λη­ξε στις 26.11.2019 στο Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Παί­δων Αθη­νών «Παν. & Αγλα­ΐ­ας Κυρια­κού» με σοβα­ρή λοί­μω­ξη ανα­πνευ­στι­κού και θετι­κή καλ­λιέρ­γεια για τον μικρο­ορ­γα­νι­σμό της διφθε­ρί­τι­δας (Corynebacterium diphtheriae) σε βρογ­χι­κές εκκρίσεις.

Πρό­κει­ται για τοξι­νο­γό­νο στέ­λε­χος με έκφρα­ση της τοξί­νης της διφθε­ρί­τι­δας» ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση του Οργανισμού.

α τελευ­ταία τρία χρό­νια το αγό­ρι ζού­σε με ανά­δο­χη οικο­γέ­νεια. Κατά δήλω­ση της οικο­γέ­νειας, και σύμ­φω­να με την ενη­μέ­ρω­ση που είχε από τα ιδρύ­μα­τα, το παι­δί είχε εμβο­λια­στεί με το εμβό­λιο κατά της διφθε­ρί­τι­δας, του τετά­νου και του κοκ­κύ­τη. Αλλά και από τον ΕΟΔΥ και το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανέ­φε­ραν οι αρμό­διοι ότι το παι­δί είχε λάβει τις πέντε δόσεις του εμβο­λί­ου μέχρι την ηλι­κία των πέντε ετών, όπως ορί­ζε­ται στο πρό­γραμ­μα εμβολιασμών.

Οι ειδι­κοί υπο­στή­ρι­ζαν, όταν γνω­στο­ποι­ή­θη­κε το πρω­το­φα­νές περι­στα­τι­κό της μόλυν­σης με το κορυ­νο­βα­κτη­ρί­διο της διφθε­ρί­τι­δας, ότι, αν το παι­δί έχει μολυν­θεί με το τοξι­νο­γό­νο στέ­λε­χος, τότε ο θάνα­τος οφεί­λε­ται σε αυτό και μόνο. Και πως, αν έχει μολυν­θεί με το στέ­λε­χος που δεν παρά­γει τοξί­νη, τότε ο μολυ­σμα­τι­κός μικρο­ορ­γα­νι­σμός επι­βά­ρυ­νε δρα­μα­τι­κά την κατά­στα­ση της υγεί­ας του και οδή­γη­σε σε μοι­ραίο απο­τέ­λε­σμα, με δεδο­μέ­νο ότι ως παι­δί με σύν­δρο­μο Down είχε ούτως ή άλλως ιδιαί­τε­ρες ανάγκες.

Ο ΕΟΔΥ υπο­γραμ­μί­ζει ότι πρό­κει­ται για σπο­ρα­δι­κό περι­στα­τι­κό και τονί­ζει στην ανα­κοί­νω­σή του τη σημα­σία του εμβο­λια­σμού σε παι­διά και ενή­λι­κες για τη διφθε­ρί­τι­δα, σύμ­φω­να με το Εθνι­κό Πρό­γραμ­μα Εμβο­λια­σμών, για την προ­στα­σία της Δημό­σιας Υγείας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο