Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από δράμα σε …κωμωδία

Εκεί που ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ τσα­κώ­νο­νταν για το ποιος θα κυβερ­νή­σει, με όλους τους πιθα­νούς και απί­θα­νους συν­δυα­σμούς, τώρα ο καβγάς του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ είναι για το ποιος θα «παί­ξει» την …αντι­πο­λί­τευ­ση στη ΝΔ! Το έργο αλλά­ζει ανά­με­σα στις δύο εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις, από δρά­μα σε …κωμω­δία.

Η ΝΔ θα συνε­χί­σει ως ακό­μα χει­ρό­τε­ρη κυβέρ­νη­ση για τον λαό, όπως συμ­βαί­νει με κάθε επό­με­νη κυβέρ­νη­ση, που κλι­μα­κώ­νει το «έργο» της προηγούμενης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοι­πόν ζητά­ει πίσω την ψήφο όσων τον εγκα­τέ­λει­ψαν, για να απο­τε­λέ­σει μια «ισχυ­ρή προ­ο­δευ­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στην ανε­ξέ­λεγ­κτη και αλα­ζο­νι­κή κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία». Ο ΣΥΡΙΖΑ, που απο­τέ­λε­σε το κόμ­μα του «μνη­μο­νί­ου 3» ως κυβέρνηση.

Που στή­ρι­ξε εμβλη­μα­τι­κές απο­φά­σεις της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ (50% των νομο­σχε­δί­ων της). Που ως πρό­γραμ­μά του έχει το κοι­νό αντι­λαϊ­κό τους, το Ταμείο Ανά­καμ­ψης και τα αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­νά του, τα «κοστο­λο­γη­μέ­να» μέτρα των ματω­μέ­νων πλε­ο­να­σμά­των, τις πανά­κρι­βες για τον λαό «πρά­σι­νες» μπίζ­νες. Ο ΣΥΡΙΖΑ των ΝΑΤΟι­κών δεσμεύσεων.

Μέχρι προ­χτές, εξάλ­λου, έρα­βε κοστού­μι συγκυ­βέρ­νη­σης με το ΠΑΣΟΚ, για να εφαρ­μό­σει αυτός το κοι­νό αντι­λαϊ­κό πρό­γραμ­μα ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ, που τώρα λέει ότι θα το …αντι­πο­λι­τευ­θεί!

Και την ίδια ώρα στε­λέ­χη του που δεν συντο­νί­στη­καν ακό­μα με το νέο προ­ε­κλο­γι­κό αφή­γη­μα «καρ­φώ­νουν» τον ΣΥΡΙΖΑ, δια­φη­μί­ζο­ντας την ετοι­μό­τη­τά του να προ­σφέ­ρει συναί­νε­ση στη ΝΔ ακό­μα και για την ανα­θε­ώ­ρη­ση του Συντάγ­μα­τος, όπου ως γνω­στόν η ΝΔ επι­διώ­κει να συμπε­ρι­λά­βει και το άρθρο 16!

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ, δηλα­δή το κόμ­μα του «μνη­μο­νί­ου 1», μέχρι την παρα­μο­νή των εκλο­γών της 21ης Μάη ζητού­σε αυξη­μέ­νο ποσο­στό για να το κατα­θέ­σει στον σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης, είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανά­λο­γα με το ποιος θα ερχό­ταν πρώτος.

Τώρα, μπρο­στά στη νέα κάλ­πη, ζητά­ει να γίνει ο «ισχυ­ρός πόλος» της αντι­πο­λί­τευ­σης στη ΝΔ, την ίδια ώρα που ο γραμ­μα­τέ­ας του, Α. Σπυ­ρό­που­λος, αφή­νει ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο συνερ­γα­σί­ας με τη ΝΔ, αν δεν είναι αυτο­δύ­να­μη, θυμί­ζο­ντας με νόη­μα ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προ­τεί­νει εδώ και και­ρό «όλες οι δυνά­μεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) να συνο­μι­λή­σουν»! Το ίδιο αφή­νει να εννοη­θεί και η πρώ­ην υπουρ­γός Κ. Μπα­τζε­λή, απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση ότι «δεν το έχου­με συζη­τή­σει ακόμα»…

Από αυτά τα κόμ­μα­τα, που σήμε­ρα παρι­στά­νουν ότι ανα­τρι­χιά­ζουν με το ενδε­χό­με­νο «ηγε­μο­νί­ας» της ΝΔ, αλλά μέχρι χτες ψήφι­ζαν μαζί της τα περισ­σό­τε­ρα αντερ­γα­τι­κά νομο­σχέ­δια και κινού­νται στις ίδιες αντι­λαϊ­κές κατευ­θύν­σεις, το μόνο που μπο­ρεί να περι­μέ­νει ο λαός είναι ένας νέος γύρος συναι­νέ­σε­ων και στή­ρι­ξης των επό­με­νων αντι­λαϊ­κών πολιτικών.

Το επι­βε­βαιώ­νει άλλω­στε και η Εαρι­νή Εκθε­ση της Κομι­σιόν: Δεν επα­να­λαμ­βά­νει μόνο τις βασι­κές αντι­λαϊ­κές κατευ­θύν­σεις που απο­τε­λούν κοι­νό τόπο στα προ­γράμ­μα­τα όλων, αλλά απο­κα­λύ­πτει και ότι οι «δεσμεύ­σεις» τους για καλύ­τε­ρους τάχα μισθούς είναι σαν τις κάλ­πι­κες δεκά­ρες. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα οι τριε­τί­ες, που μένουν παγω­μέ­νες του­λά­χι­στον μέχρι το 2027 και, αν ποτέ ξεπα­γώ­σουν, δεν θα έχουν ανα­δρο­μι­κή ισχύ!

«Ούτε ψύλ­λος στον κόρ­φο τους» λοι­πόν για τους εργα­ζό­με­νους τα καλέ­σμα­τα από αυτές τις δυνά­μεις, που ψαρέ­ψουν ψήφους στη γνή­σια λαϊ­κή ανη­συ­χία για την άγρια επί­θε­ση που ετοι­μά­ζει η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

Ο λαός, που υπο­φέ­ρει από την πολι­τι­κή που φέρει τη σφρα­γί­δα και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πια μεγά­λη πεί­ρα.
Έχει επι­λο­γή για πραγ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, με βάση τα δικά του συμφέροντα:

Ισχυρό ΚΚΕ, για να οργανωθεί ακόμα καλύτερα η άμυνα του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή συναίνεση, αλλά και για να ανοίξουν δρόμοι αντεπίθεσης.

 Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο