Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από πού έλκει την καταγωγή του καρπούζι;

Το καρ­πού­ζι, ένα από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα και πιο δημο­φι­λή φρού­τα στον κόσμο, με ετή­σια παρα­γω­γή άνω των 200 εκα­τομ­μυ­ρί­ων τόνων διε­θνώς, φαί­νε­ται πως έλκει την κατα­γω­γή του από τη Βορειο­α­να­το­λι­κή Αφρι­κή και συγκε­κρι­μέ­να από την περιο­χή Κορ­ντο­φάν του Σου­δάν, σύμ­φω­να με μία νέα επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να που ξανα­γρά­φει την ιστο­ρία του καρ­που­ζιού και πιστεύ­ε­ται ότι θέτει τέρ­μα σε δια­φω­νί­ες δεκα­ε­τιών σχε­τι­κά με την κατα­γω­γή του.

Οι ερευ­νη­τές από τη Βρε­τα­νία και τις ΗΠΑ, με επι­κε­φα­λής τον δρα Γκι­γιόμ Τσο­μί­σκι του βρε­τα­νι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου του Σέφιλντ, οι οποί­οι έκα­ναν γενε­τι­κές ανα­λύ­σεις και τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό της Εθνι­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών των ΗΠΑ (PNAS), ανα­κά­λυ­ψαν το άγριο «καρ­πού­ζι Κορ­ντο­φάν» που θεω­ρεί­ται ο αρχαιό­τε­ρος και κοντι­νό­τε­ρος συγ­γε­νής του σημε­ρι­νού εξη­με­ρω­μέ­νου καρπουζιού.

Με τη φέτα το καρ­πού­ζι στο ‘να χέρι

Η ανα­κά­λυ­ψη εξη­γεί για­τί τα σημε­ρι­νά καρ­πού­ζια είναι τόσο ευά­λω­τα στις αρρώ­στιες, καθώς ‑όπως δεί­χνει η γενε­τι­κή ανά­λυ­ση- στην πορεία της εξέ­λι­ξής του το εξη­με­ρω­μέ­νο καρ­πού­ζι έχα­σε πολ­λά ανθε­κτι­κά γονί­δια. Τα καρ­πού­ζια είναι ευαί­σθη­τα σε επι­θέ­σεις από ιούς και μύκη­τες, γι’ αυτό στη συμ­βα­τι­κή γεωρ­γία συχνά ψεκά­ζο­νται με μυκη­το­κτό­να και άλλα χημι­κά κατά των παθο­γό­νων μικροοργανισμών.

Επει­δή ο αρχαί­ος πρό­γο­νος του καρ­που­ζιού από το Σου­δάν έχει περισ­σό­τε­ρα ανθε­κτι­κά στις αρρώ­στιες γονί­δια, η ανά­λυ­ση του γονι­διώ­μα­τός του ελπί­ζε­ται ότι θα βοη­θή­σει να καλ­λιερ­γη­θούν πιο ανθε­κτι­κά καρ­πού­ζια στο μέλ­λον, πράγ­μα που θα επι­τρέ­ψει και τη μεί­ω­ση των παρασιτοκτόνων.

Οι ερευ­νη­τές μελέ­τη­σαν, επί­σης, την αρχαία εικο­νο­γρα­φία σε τάφους της γει­το­νι­κής Αιγύ­πτου, απο­κα­λύ­πτο­ντας ότι οι Αιγύ­πτιοι καλ­λιερ­γού­σαν καρ­πού­ζια του­λά­χι­στον πριν 4.300 χρό­νια. Πάντως, οι επι­στή­μο­νες εκτι­μούν ότι τα καρ­πού­ζια, τα πεπό­νια και τα αγγού­ρια εξη­με­ρώ­θη­καν ξεχω­ρι­στά και άρχι­σαν να καλ­λιερ­γού­νται αρκε­τές φορές σε δια­φο­ρε­τι­κές επο­χές και μέρη του κόσμου.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο