Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από την Πέμπτη η πρώτη φθινοπωρινή επιδείνωση του καιρού — Υπαρκτό αλλά όχι πιθανό το σενάριο Μεσογειακού κυκλώνα

Η πρώ­τη φθι­νο­πω­ρι­νή μετα­βο­λή του και­ρού ανα­μέ­νε­ται από την Πέμ­πτη με βρο­χές και τοπι­κές καται­γί­δες. Αυτό οφεί­λε­ται, σύμ­φω­να με τα προ­γνω­στι­κά μοντέ­λα του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/Meteo.gr, καθώς και άλλα δια­θέ­σι­μα προ­γνω­στι­κά μοντέ­λα, στο ότι μια ατμο­σφαι­ρι­κή δια­τα­ρα­χή στην περιο­χή της Κεντρι­κής Μεσο­γεί­ου πρό­κει­ται κατά τις επό­με­νες ημέ­ρες να κινη­θεί προς τη χώρα μας, μετα­φέ­ρο­ντας υγρές και αστα­θείς αέριες μάζες.

Οι επι­στή­μο­νες του meteo επι­ση­μαί­νουν ότι:

* Λόγω της αβε­βαιό­τη­τας που παρου­σιά­ζουν προ­γνω­στι­κά οι μετα­βα­τι­κές επο­χές και λόγω της παρού­σας θέσης της ατμο­σφαι­ρι­κής δια­τα­ρα­χής ‑που βρί­σκε­ται πάνω από θάλασ­σα- δεν είναι ακό­μα σαφής η τρο­χιά που θα ακο­λου­θή­σει, αλλά ούτε και η δυνα­μι­κή που θα παρουσιάσει.

* Σε ορι­σμέ­να προ­γνω­στι­κά μοντέ­λα δια­φαί­νε­ται ο σχη­μα­τι­σμός ενός ισχυ­ρού βαρο­με­τρι­κού χαμη­λού με αρκε­τά έντο­να φαι­νό­με­να στη χώρα μας και κυρί­ως στα νότια τμή­μα­τά της.

* Είναι μεν υπαρ­κτή η πιθα­νό­τη­τα σχη­μα­τι­σμού ενός Μεσο­γεια­κού Κυκλώ­να (βαρο­με­τρι­κά χαμη­λά διε­θνώς γνω­στά ως medicanes από την ένω­ση των λέξε­ων Mediterranean και hurricanes) με κίνη­ση προς τη χώρας μας, χωρίς ωστό­σο ακό­μα αυτό να απο­τε­λεί το πιθα­νό­τε­ρο σενάριο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο