Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από το 1975 είχε να συμβεί στην Ελλάδα πολυήμερη κακοκαιρία τον Αύγουστο

Μια πολυ­ή­με­ρη κακο­και­ρία επη­ρέ­α­σε τη χώρα μας από την Κυρια­κή 21 Αυγού­στου, μια και­ρι­κή κατά­στα­ση πολύ σπά­νια γι’ αυτή την επο­χή. Η τελευ­ταία φορά που υπήρ­ξε στην Ελλά­δα πολυ­ή­με­ρη κακο­και­ρία μέσα στο καλο­καί­ρι, η οποία να επη­ρε­ά­ζει το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας, ήταν πριν από 47 χρό­νια και συγκε­κρι­μέ­να από 30 Ιου­λί­ου έως 5 Αυγού­στου 1975.

Το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών παρου­σί­α­σε πέντε ερω­τα­πα­ντή­σεις σχε­τι­κά με την κακο­και­ρία και τις επι­πτώ­σεις της.

1) Γιατί έβρεχε τόσες ημέρες στη χώρα μας;

Βασι­κή αιτία για τις πολυ­ή­με­ρες, έντο­νες και εκτε­τα­μέ­νες βρο­χο­πτώ­σεις απο­τέ­λε­σε μια ατμο­σφαι­ρι­κή δια­τα­ρα­χή στην ανώ­τε­ρη τρο­πό­σφαι­ρα, η οποία προ­ερ­χό­με­νη από τον Β. Ατλα­ντι­κό κινή­θη­κε αρχι­κά προς την ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Αδρια­τι­κής και των ΒΔ Βαλ­κα­νί­ων στην πρώ­τη φάση της κακο­και­ρί­ας, επι­δει­νώ­νο­ντας έτσι στα­δια­κά τον και­ρό στην χώρα μας κατά την διάρ­κεια του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου 20–21/08 στα κεντρι­κά και βόρεια.

Στην συνέ­χεια και κατά το χρο­νι­κό διά­στη­μα 22–23/08 (δεύ­τε­ρη φάση της κακο­και­ρί­ας) η ατμο­σφαι­ρι­κή δια­τα­ρα­χή κινή­θη­κε αργά προς την περιο­χή μας επι­δει­νώ­νο­ντας περαι­τέ­ρω τον και­ρό στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας μας.

Κατά το χρο­νι­κό διά­στη­μα 24–26/08 (τρί­τη φάση της κακο­και­ρί­ας) η ατμο­σφαι­ρι­κή δια­τα­ρα­χή είχε πλέ­ον απο­κο­πεί από τη γενι­κή κυκλο­φο­ρία και ως απο­κομ­μέ­νο χαμη­λό ή “ψυχρή λίμνη” δια­τη­ρή­θη­κε σχε­δόν στά­σι­μη πάνω από την χώρα μας για τρεις ημέ­ρες. Κατά την διάρ­κεια της τρί­της φάσης της κακο­και­ρί­ας και καθώς η “ψυχρή λίμνη” στρο­βι­λι­ζό­ταν σχε­δόν στά­σι­μη πάνω από την χώρα μας, συν­δυα­ζό­με­νη με τις υπάρ­χου­σες υγρές και αστα­θείς αέριες μάζες, προ­κά­λε­σε τοπι­κά ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες σε μεγά­λο μέρος της χώρας προ­κα­λώ­ντας εκτε­τα­μέ­να προβλήματα.

2) Πού έβρεξε περισσότερο;

Στο σύνο­λο των ημε­ρών της κακο­και­ρί­ας έβρε­ξε σημα­ντι­κά σε όλη σχε­δόν την επι­κρά­τεια, με εξαί­ρε­ση τα πολύ χαμη­λά ύψη βρο­χής στη Δυτι­κή Πελο­πόν­νη­σο και στα νησιά του Ιονί­ου. Οι περιο­χές με το μεγα­λύ­τε­ρο συνο­λι­κό ύψος βρο­χής ήσαν: Αμφί­κλεια (156 χιλιο­στά), Κάβο Ντό­ρο (155), Ζαγο­ρά (121), Πολύ­γυ­ρος (117), Ίσω­μα Κιλ­κίς (111), ‘Αρδασ­σα (107), Μέτσο­βο (106) και Βελ­βε­ντό (103). Σημειώ­νε­ται επί­σης ότι στην Αττι­κή έβρε­ξε για έξι συνε­χό­με­νες ημέρες.

3) Πόσοι κεραυνοί έπεσαν συνολικά;

Η κακο­και­ρία συνο­δεύ­τη­κε από έντο­νη κεραυ­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα. Συνο­λι­κά πάνω από 115.000 κεραυ­νοί κατε­γρά­φη­σαν από το δίκτυο ανί­χνευ­σης κεραυ­νών ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/Meteo.gr. Η ημέ­ρα με την εντο­νό­τε­ρη κεραυ­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα ήταν η Τετάρ­τη 24 Αυγού­στου με 52.000 κεραυ­νούς να κατα­γρά­φο­νται σε όλη τη χώρα.

4) Πόσες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία;

Η πολυ­ή­με­ρη κακο­και­ρία προ­κά­λε­σε πολύ μεγά­λο αριθ­μό προ­βλη­μά­των σε πολ­λές περιο­χές της χώρας, ένα θύμα κατα­γρά­φη­κε από κεραυ­νό στην περιο­χή της Δρά­μας την πρώ­τη ημέ­ρα της κακο­και­ρί­ας, ενώ σημειώ­θη­καν πολύ περισ­σό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα μικρής κλίμακας.

5) Από πότε έχει να συμβεί κάτι παρόμοιο μήνα Αύγουστο;

Η τελευ­ταία φορά που είχα­με στη χώρα μας πολυ­ή­με­ρη κακο­και­ρία μέσα στο καλο­καί­ρι η οποία να επη­ρε­ά­ζει το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας ήταν πριν από 47 χρό­νια και συγκε­κρι­μέ­να τη χρο­νι­κή περί­ο­δο από 30 Ιου­λί­ου έως 5 Αυγού­στου του 1975.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο