Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από χωριό σε χωριό δίνεται η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

Επι­στρέ­φει και πάλι η φωτιά από τη θάλασ­σα στο χωριό Στρο­φυ­λιά στη Βόρεια Εύβοια.

Νοτιό­τε­ρα, στο χωριό Κήριν­θος βλέ­πουν τις φλό­γες να πλησιάζουν.

Εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι είναι συγκε­ντρω­μέ­νοι στην παρα­λία της Κοτσι­κιάς στο βορειο­δυ­τι­κό τμή­μα όπως επί­σης και λίγο βορειό­τε­ρα στο Ψαρο­πού­λι, ενώ η μονα­δι­κή διέ­ξο­δος πλέ­ον είναι προς το Πευ­κί και την Ιστιαία αφού από τη Αγία ‘Αννα έως το Ψαρο­πού­λι κατά μήκος του παρα­λια­κού δρό­μου υπάρ­χουν μέτω­πα φωτιάς και πεσμέ­νοι κορ­μοί δέντρων τους οποί­ους προ­σπα­θούν να απο­μα­κρύ­νουν πυρο­σβέ­στες και εθελοντές

Στην ενδο­χώ­ρα η φωτιά έχει περά­σει από την Κοκ­κι­νο­μη­λιά, πέρα­σε το «μακρύ ρέμα», περιο­χή όπου πίστευαν ότι θα μπο­ρού­σαν να την στα­μα­τή­σουν, συνέ­χι­σε προς Κρυο­νε­ρί­τη, προς Μηλιές και έχει κυκλώ­σει τις Αγδίνες.

«Έχου­με βγά­λει έξω όλους τους αγρό­τες με τα τρα­κτέρ και οργώ­νουν τις περιο­χές για να απο­τρέ­ψου­με τα χει­ρό­τε­ρα» δηλώ­νει στο ΑΠΕ ‑ΜΠΕ ο κ. Λου­κάς Λιά­σκος και συγ­χρό­νως επα­να­λαμ­βά­νει τις εκκλή­σεις για βοή­θεια από ενα­έ­ρια μέσα.

«Απελ­πι­στι­κή» χαρα­κτη­ρί­ζει την κατά­στα­ση ο δήμαρ­χος Ιστιαί­ας Αιδη­ψού κ. Γιάν­νης Κοτζιάς που μιλώ­ντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ σημειώ­νει πως «η ταχύ­τη­τα της φωτιάς είναι πολύ μεγά­λη χωρίς όμως να πνέ­ουν αυτή τη στιγ­μή ισχυ­ροί άνε­μοι. Αν δεν μας στεί­λουν ενα­έ­ρια μέσα για να στα­μα­τή­σου­με τις φλό­γες η φωτιά θα κατα­λή­ξει στη θάλασσα…».

Σύμ­φω­να με τον αντι­δή­μαρ­χο Ιστιαί­ας Αιδη­ψού κ. ‘Αγγε­λο Μισιρ­λή που μίλη­σε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «τις προη­γού­με­νες μέρες και ώρες προ­σπα­θού­σα­με να συγκρο­τή­σου­με την άμυ­νά μας με αντι­πυ­ρι­κές ζώνες. Μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά τα κατέ­στρε­ψε όλα.…».

Τέλος, σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή στη Β. Εύβοια αυτή την στιγ­μή επι­χει­ρούν 240 πυρο­σβέ­στες με 10 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 65 οχή­μα­τα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συν­δρο­μή παρέ­χουν το Λιμε­νι­κό Σώμα, ο ελλη­νι­κός στρα­τός με πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα, εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες και η τοπι­κή αυτο­διοί­κη­ση με υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου ενώ στην περιο­χή άρχι­σε να λει­τουρ­γεί από σήμε­ρα το πρωί και το Κινη­τό Επι­χει­ρη­σια­κό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο