Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απ. Παπαγιαννόπουλος: Ανησυχούμε και για εμάς και για τους μαθητές μας — Η κυβέρνηση δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα

Στην εκπο­μπή Ατέ­χνως της ΕΡΤopen μιλή­σα­με με τον Απο­στό­λη Παπα­γιαν­νό­που­λο, πρό­ε­δρο του Συλ­λό­γου Εκπαι­δευ­τι­κών Π.Ε. Αν, Αττι­κής «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», για το πόσο έτοι­μα είναι τα σχο­λεία για να λιτουρ­γή­σουν από Δευ­τέ­ρα με όρους ασφά­λειας και προ­στα­σί­ας της ζωής αλλά και επι­τέ­λε­σης του παι­δα­γω­γι­κού έργου.

Ο Απ. Παπα­γιαν­νό­που­λος, περιέ­γρα­ψε μια κατά­στα­ση που προ­κα­λεί ανη­συ­χία τόσο στους γονείς όσο και στους εκπαι­δευ­τι­κούς οι οποί­οι κάνουν ο,τι μπο­ρούν, με ίδια μέσα, να προ­ε­τοι­μά­σουν στοι­χειω­δώς τις σχο­λι­κές μονάδες.

Όπως είπε, η νέα σχο­λι­κή χρο­νιά ξεκι­νά με πολ­λές ελλεί­ψεις στις σχο­λι­κές μονά­δες, μιας και η τωρι­νή κυβέρ­νη­ση όπως και προη­γού­με­νη, δε διο­ρί­ζουν εκπαι­δευ­τι­κούς και δεν προ­σλαμ­βά­νουν τον απαι­τού­με­νο αριθ­μό ανα­πλη­ρω­τών. Παράλ­λη­λα στα σχο­λεία δεν υπάρ­χουν τα προ­βλε­πό­με­να από τον ΕΟΔΥ για την ασφα­λή λειτουργία.

Στους Δήμους Μενι­δί­ου — Αχαρ­νών, Διο­νυ­σί­ου και Ωρω­πού που καλύ­πτει ο Σύλ­λο­γος Σωκρά­της ‚λεί­πουν περισ­σό­τε­ροι από 250 εκπαι­δευ­τι­κοί. Θα χαθούν για μια ακό­μη χρο­νιά χιλιά­δε­ςεκ­παι­δευ­τι­κές ώρες.

Είναι δια­χρο­νι­κές ο ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων οι οποί­ες μπου­κώ­νουν με χρή­μα το κεφά­λαιο όμως δεν δίνουν όσα χρειά­ζο­νται για την Υγεία και την Παι­δεία. Όταν ζητού­με διο­ρι­σμούς μας απα­ντούν ότι δεν αντέ­χει η οικονομία.

Η κυβέρ­νη­ση είχε στη διά­θε­σή της μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα για να πάρει όλα εκεί­να τα μέτρα για να ανοί­ξουν οι σχο­λι­κές μονά­δες με ασφά­λεια, δεν έχει πάρει ουσια­στι­κά μέτρα. Το μόνο που κατά­φε­ρε είναι να γαζώ­σει δύο μάσκες και «εξα­σφά­λι­σε» από κάποιο χορη­γό ένα παγου­ρί­νο για τα παι­διά του δημο­τι­κού. Τα οποία ακό­μη και δεν έχουν φτά­σει στα σχολεία.

Παρό­τι εμείς οι εκπαι­δευ­τι­κοί, επι­σή­μα­νε ο Απ. Παπα­γιαν­νό­που­λος, από την προη­γού­με­νοι χρο­νιά είχα­με επι­ση­μά­νει ότι δεν μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν τα σχο­λεία με περισ­σό­τε­ρους από 15 μαθη­τές ανά τάξη, δυστυ­χώς στοι­βά­ζουν 25 παι­διά σε κάθε τάξη. Πώς θα δια­σφα­λι­στεί η υγιει­νή και ασφάλεια;

Αυτή τη στιγ­μή στα 2/3 των σχο­λι­κών μονά­δων δεν έχει μπει ούτε για μία ώρα καθα­ρί­στρια, καθα­ρί­ζουν οι ίδιοι οι δάσκα­λοι και οι νηπια­γω­γοί. Και το χει­ρό­τε­ρο, προ­σλαμ­βά­νουν την τελευ­ταία στιγ­μή καθα­ρί­στριες με 3ωρες συμ­βά­σεις και τις μοι­ρά­ζουν σε 2 και 3 σχο­λι­κές μονά­δες!!! Στο Μενί­δι αυτό είναι καθε­στώς. Καμία σχο­λι­κή μονά­δα δεν έχει καθα­ρί­στριες όπως προ­βλέ­πε­ται από τις οδη­γί­ες του ΕΟΔΥ, η οποία να πηγαί­νει στις 8 το πρωί με το άνοιγ­μα του σχο­λεί­ου και να φεύ­γει στις 4 με το ολοήμερο.

Λίγο πριν ανοί­ξουν τα σχο­λεία ανη­συ­χού­με , όπως και οι γονείς για τους μαθη­τές μας αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Τα περισ­σό­τε­ρα σχο­λεία λει­τουρ­γούν με το χέρι στην τσέ­πη των εκπαι­δευ­τι­κών και των γονιών. Ελά­χι­στα υλι­κά φτά­νουν στα σχο­λεία και όχι αυτά που προ­βλέ­πο­νται, όπως χει­ρο­πε­τσέ­τες, γάντια μια χρή­σης κλπ.

Ενα παρά­δειγ­μα ου δεί­χνει την ανε­τοι­μό­τη­τα για την έναρ­ξη της σχο­λι­κής χρο­νιάς, με ευθύ­νη κυβέρ­νη­σης και δημο­τι­κών αρχών, είναι  δίχρο­νη προ­σχο­λι­κή αγω­γή, η οποία πλέ­ον είναι υπο­χρε­ω­τι­κή. Για 300 παι­διά η σχο­λι­κή χρο­νιά δε θα ξεκι­νή­σει τη Δευ­τέ­ρα. Τα παι­διά θα μετα­φερ­θούν σε παι­δι­κούς σταθ­μούς και όταν μετά από ένα, δύο μήνες ετοι­μα­στούν οι αίθου­σες τότε θα γυρί­σουν για να διδα­χτούν στα προ­νή­πια ό,τι πρέπει.

«Καλού­με γονείς, εκπαι­δευ­τι­κούς να δώσου­με όλοι μαζί τη μάχη για μια παι­δεία που θα εξυ­πη­ρε­τεί τις σύγ­χρο­νες ανάγκες».

Τέλος, ανα­φέρ­θη­κε στην τρα­γε­λα­φι­κή κατά­στα­ση με τις συνε­χείς και αντι­κρού­με­νες εγκυ­κλί­ους με τις οποί­ους αλλά­ζει συνε­χώς το πρό­γραμ­μα της ημέ­ρας του αγιασμού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο