Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απ’ τη γιαγιά στην εγγονή περνάει η «κόκκινη γραμμή»

Γρά­φει ο Γιώρ­γος Μου­σγάς //

«Νά και η για­γιά μου! Αυτή εδώ είναι!»

Ήταν μια ώρα πρΙν τα εγκαί­νια της έκθε­σης του ΚΚΕ «Μια κόκ­κι­νη γραμ­μή το δρό­μο μάς δεί­χνει», προς τιμήν των 100 χρό­νων του κόμ­μα­τος. Λίγος ο κόσμος, που περι­διά­βαι­νε εκεί­νη την ώρα την έκθεση.

Η 22χρονη Μαρία Γκα­γκα­ου­δά­κη, που σπου­δά­ζει πολι­τι­κές επι­στή­μες, έδει­ξε στη φίλη της Μαρία –φοι­τή­τρια κι αυτή τη Νομι­κής- μια επι­φά­νεια με δυό φωτο­γρα­φί­ες κρα­τού­με­νων αγωνιστριών.

EKTHESI2

Πάνω είναι η φωτο­γρα­φία με κρα­τού­με­νες στο Γήπε­δο της Πανα­χαϊ­κής στην Πάτρα το καλο­καί­ρι του 1949. Κάτω  είναι η φωτο­γρα­φία με τη λεζά­ντα: «Μαθή­τριες φυλα­κι­σμέ­νες στις φυλα­κές Αβέ­ρωβ, 1948»

EKTHESI3

Πρώ­τη δεξιά στην κάτω σει­ρά των κρα­τού­με­νων γυναι­κών στις φυλα­κές Αβέ­ρωφ είναι η για­γιά της Μαρί­ας: Η Αθη­νά Λάτση.

Τον Οχτώ­βρη του 1950 οι κρα­τού­με­νες γυναί­κες στις φυλα­κές Αβέ­ρωφ έστει­λαν υπό­μνη­μα στον ΟΗΕ στο οποίο, μετα­ξύ των άλλων, κατάγ­γει­λαν: «Σε μια σύγ­χρο­νη Βαστίλ­λη της Αθή­νας βρι­σκό­μα­στε στοι­βαγ­μέ­νες 760 γυναί­κες. Πενή­ντα εργά­τριες, 550 αγρό­τισ­σες, 100 νοι­κο­κυ­ρές, 15 δασκά­λες, 10 επι­στη­μό­νισ­σες, 23 φοι­τή­τριες μαζί με τις για­γιά­δες των 60–90 χρο­νών και τα 30 μέχρι 3 χρο­νών βρέ­φη φτειά­χνουν τον κατά­λο­γο των κρατουμένων…».

Ήταν πολ­λές οι Βαστί­λες στη δια­δρο­μή της «κόκ­κι­νης γραμ­μής». Και χρειά­στη­καν ακό­μα περισ­σό­τε­ρες αντο­χές για να κρα­τη­θείς και να περ­πα­τή­σεις ορθός.

Η Μαρία καμα­ρώ­νει, που η για­γιά της ήταν στην εκδή­λω­ση του κόμ­μα­τος για τις αλύ­γι­στους της ταξι­κής πάλης. «Αυτή η για­γιά με μεγά­λω­σε», λέει. Μιλά και για τον παπού της, αξιω­μα­τι­κό του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας

Η Μαρία είχε φορέ­σει πιά την κον­κάρ­δια της ξενα­γού και έδι­νε εξη­γή­σεις συνέ­χεια στους επι­σκέ­πτες της έκθεσης…

EKTHESI4

Τι σου ’ρχε­ται τώρα στο μυα­λό απ’ τη για­γιά; τη ρώτη­σα λίγο αργότερα:

«Αυτό που λέει πάντα η για­γιά: Το κόμ­μα είναι το σπί­τι μας!», απά­ντη­σε αμέσως.

Η έκθε­ση με τίτλο «Μια κόκ­κι­νη γραμ­μή το δρό­μο μάς δεί­χνει», αφιε­ρω­μέ­νη στα 100 χρό­νια του ΚΚΕ, εγκαι­νιά­στη­κε στις 5 Νοέμ­βρη 2018 απ’ το Γενι­κό Γραμ­μα­τέα της ΚΕ του κόμ­μα­τος Δημή­τρη Κου­τσού­μπα. Τα υλι­κά και όλο το στή­σι­μό της δίνουν την εντύ­πω­ση ενός γιγά­ντιου καρ­διο­γρα­φή­μα­τος του εργα­τι­κού κινή­μα­τος στη χώρα μας στο 19ο και 20ο αιώ­να στη χώρα μας. Είναι συμπυ­κνω­μέ­νες στιγ­μές αγω­νι­στι­κής ανά­τα­σης, πόνων, θυμών, βαθιών καη­μών κι όλων εκεί­νων των στοι­χεί­ων, που γίνο­νται δόρα­τα κι ασπί­δες και κρα­τά­νε όρθια την ψυχή τ’ ανθρώ­που για να μη λυγί­σει ακό­μα και στις πιο μαύ­ρες στιγ­μές απελ­πι­σί­ας, κρα­τώ­ντας ζωντα­νή την ελπί­δα για το μέλ­λον. Κάθε παλ­μό τον «δια­κρί­νει την καρ­τε­ρία του κομ­μου­νι­στή που κάνει φυλα­κτό — αστέ­ρι, το θυμό του κρυμ­μέ­νο σε μια γού­βα αλά­τι…», όπως υπο­γράμ­μι­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­φέ­ρο­ντας στί­χους του Γιάν­νη Ρίτσου απ’ τη «Ρωμιο­σύ­νη».

Η έκθε­ση λει­τουρ­γεί μέχρι τις 30 Νοέμ­βρη 2018 στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο του δήμου Αθη­ναί­ων «Μελί­να» (Ηρα­κλει­δών 66 & Θεσ­σα­λο­νί­κης, στο Θησείο) με ώρες επι­σκέ­ψε­ων: Τρί­τη — Σάβ­βα­το: 10 π.μ. — 8 μ.μ. και Κυρια­κή: 10 π.μ. — 2 μ.μ. (Δευ­τέ­ρα κλει­στά).  Ο κοντι­νό­τε­ρος σταθ­μός πρό­σβα­σης είναι του μετρό «Κερα­μει­κός». Για ομα­δι­κές επι­σκέ­ψεις και οργα­νω­μέ­νες ξενα­γή­σεις να προη­γεί­ται επι­κοι­νω­νία με την Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Αττι­κής στο τηλέ­φω­νο 210.5282.607, Δευ­τέ­ρα έως Παρα­σκευή 10 π.μ. — 12 μ. και 6 μ.μ. — 8 μ.μ. και το Σάβ­βα­το 11 π.μ. — 1 μ.μ.

___________________________________________________________________________________________

Γιώργος Μουσγάς — Δημοσιογράφος Γεννήθηκε στο χωριό Ρετσιανά Άρτας το 1958. Τελείωσε το εξατάξιο Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Άρτας. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Για 28 χρόνια κάλυψε το υγειονομικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» του οποίου υπήρξε –όπως και στον «Οδηγητή»- μέλος της Συντακτικής Επιτροπής. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Το 2005 βραβεύτηκε απ΄ το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση με το «Βραβείο Ανθρωπιστικού Ρεπορτάζ», για τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων Υγείας και Πρόνοιας από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο