Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αργεντινή: Πέθανε η Εμπε ντε Μποναφίνι, η φωνή των «Μητέρων της Πλάθα ντε Μάγιο»

Η Εμπε ντε Μπο­να­φί­νι, η φωνή των «Μητέ­ρων της Πλά­θα ντε Μάγιο» και μαχη­τι­κή ακτι­βί­στρια κατά της παρα­βί­α­σης των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των κατά την διάρ­κεια της δικτα­το­ρί­ας της Αργε­ντι­νής πέθα­νε σήμε­ρα σε ηλι­κία 93 ετών.

«Η πολυα­γα­πη­μέ­νη Εμπε, Μητέ­ρα της Πλά­θα ντε Μάγιο, παγκό­σμιο σύμ­βο­λο του αγώ­να για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, καμά­ρι της Αργε­ντι­νής. Ο Θεός σε κάλε­σε την Ημέ­ρα της Εθνι­κής Κυριαρχίας…Δεν πρέ­πει να είναι τυχαίο. Μόνο ευχα­ρι­στώ και αντίο», έγρα­ψε στο Twitter η αντι­πρό­ε­δρος της Αργε­ντι­νής Κρι­στί­να Κίρχνερ.

Η Εμπε Μπο­να­φί­νι έχα­σε τους δύο γιους της στον «Βρώ­μι­κο Πόλε­μο» του δικτα­το­ρι­κού καθε­στώ­τος (δεκα­ε­τί­ες του ’70 και του ’80) κατά αντι­φρο­νού­ντων πολι­τών, πανε­πι­στη­μια­κών και πολι­τι­κών. Τριά­ντα χιλιά­δες άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν ή εξα­φα­νί­στη­καν τότε, σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις. Οι δύο γιοί της δεν βρέ­θη­καν ποτέ και θεω­ρή­θη­καν νεκροί.

Εγι­νε γνω­στή όταν μαζί με 13 ακό­μη γυναί­κες άρχι­σαν να ανα­ζη­τούν τα παι­διά τους που είχαν απα­χθεί από τις δυνά­μεις ασφα­λεί­ας. Από την πρώ­τη συγκέ­ντρω­σή τους στις 30 Απρι­λί­ου 1977, οι Μητέ­ρες της Πλά­θα ντε Μάγιο έπαι­ξαν σημα­ντι­κό ρόλο στην προ­ά­σπι­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στην Αργεντινή.

Ωστό­σο, ορι­σμέ­νες τοπο­θε­τή­σεις της Εμπε Μπο­να­φί­νι δημιούρ­γη­σαν πολε­μι­κή, όταν εξέ­φρα­σε την υπο­στή­ρι­ξή της προς τις επι­θέ­σεις της 11ης Σεπτεμ­βρί­ου στις ΗΠΑ, όταν δήλω­σε ότι ο πάπας Ιωάν­νης Παύ­λος θα καεί στην κόλα­ση για την αλλη­λεγ­γύη του προς τις μητέ­ρες των φυλα­κι­σμέ­νων μελών της βασι­κής οργά­νω­σης ETA… Το 2011 υπήρ­ξε αντι­κεί­με­νο έρευ­νας για απά­τη, ενώ πολε­μι­κή προ­κά­λε­σε και η ακλό­νη­τη υπο­στή­ρι­ξή της προς το ζεύ­γος Κίρχνερ.

Ομως, περισ­σό­τε­ρο από 40 χρό­νια μετά την πρώ­τη πορεία, οι Μητέ­ρες της Πλά­θα ντε Μάγιο παρα­μέ­νουν ισχυ­ρό σύμ­βο­λο της Αργε­ντι­νής και συνε­χί­ζουν τις συγκε­ντρώ­σεις με αίτη­μα την δικαιοσύνη.

«Η κυβέρ­νη­ση και ο λαός της Αργε­ντι­νής ανα­γνω­ρί­ζουν σε αυτήν ένα διε­θνές σύμ­βο­λο στην ανα­ζή­τη­ση της μνή­μης, της αλή­θειας και της δικαιο­σύ­νης για τους 30.000 εξα­φα­νι­σμέ­νους», ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­ση του γρα­φεί­ου του προ­έ­δρου Αλμπέρ­το Φερνάντες.

«Ως ιδρύ­τρια των Μητέ­ρων της Πλά­θα ντε Μάγιο, έρι­ξε φως στην σκο­τει­νή νύκτα της δικτατορίας».

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο