Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ο Πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε στάση πληρωμών

Την δια­πί­στω­ση ότι η Αργε­ντι­νή βρί­σκε­ται «ουσια­στι­κά σε στά­ση πλη­ρω­μών», επι­βε­βαί­ω­σε χθες Κυρια­κή ο νεο­ε­κλε­γείς σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρό­ε­δρος της Αλμπέρ­το Φερ­νά­ντες, δύο ημέ­ρες μετά την υπο­βάθ­μι­ση του αξιό­χρε­ου του δημο­σί­ου της χώρας από τους οίκους αξιο­λό­γη­σης Fitch και Standard and Poor’s στην κατη­γο­ρία της «επι­λε­κτι­κής χρεοκοπίας».

Ο περο­νι­στής πολι­τι­κός δια­χει­ρι­στής, απέ­δω­σε την εξέ­λι­ξη στην «καμ­μέ­νη γη» που ανέ­λα­βε από τον προη­γού­με­νο νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρο πρό­ε­δρο Μ. Μάκρι και ανέ­φε­ρε ότι η κατά­στα­ση δεν είναι όπως το 2001 λέγο­ντας: «τότε είχα­με ποσο­στό φτώ­χειας 57%, σήμε­ρα 41%. Είχα­με ένα χρέ­ος και κηρύ­ξα­με πτώ­χευ­ση, σήμε­ρα είναι ουσια­στι­κά στά­ση πλη­ρω­μών».

Έτσι η νέα κυβέρ­νη­ση, ανα­κοί­νω­σε την Παρα­σκευή ότι ανέ­βα­λε για τον Αύγου­στο την εξό­φλη­ση εντό­κων γραμ­μα­τί­ων του δημο­σί­ου σε δολά­ρια, αξιο­γρά­φων αξί­ας 9 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων. Οι οίκοι αξιο­λό­γη­σης Fitch και Standard and Poor’s (S&P) αντέ­δρα­σαν υπο­βαθ­μί­ζο­ντας τη χώρα στη βαθ­μί­δα της «επι­λε­κτι­κής χρε­ο­κο­πί­ας» (RD και SD, αντί­στοι­χα). Στη φρα­σε­ο­λο­γία των οίκων αξιο­λό­γη­σης, «επι­λε­κτι­κή χρε­ο­κο­πία» είναι η κατά­στα­ση στην οποία ένα κρά­τος-οφει­λέ­της δεν τιμά τις υπο­χρε­ώ­σεις του ως προς μέρος του δανει­σμού του, αλλά συνε­χί­ζει να καλύ­πτει τις υπο­χρε­ώ­σεις του για άλλα είδη χορη­γή­σε­ων. Πρό­κει­ται για το προ­τε­λευ­ταίο στά­διο στην κλί­μα­κα πριν από τη χρε­ο­κο­πία («D»).

Το Σάβ­βα­το το Κογκρέ­σο της Αργε­ντι­νής ψήφι­σε νόμο με τον οποίο κηρύσ­σε­ται οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης· προ­βλέ­πει μετα­ξύ άλλων αύξη­ση των φορο­λο­γι­κών συντε­λε­στών για τη μεσαία και την ανώ­τε­ρη τάξη, των επι­δο­μά­των για τους μη προ­νο­μιού­χους, καθώς και φόρο 30% στις αγο­ρές συναλ­λάγ­μα­τος και στις δαπά­νες με συνάλλαγμα.

Το δημό­σιο χρέ­ος της Αργε­ντι­νής ανέρ­χε­ται σε 330 δισ. δολά­ρια, ή σχε­δόν το 90% του ΑΕΠ της.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο