Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρκιοί, Μαράθι και Ψέριμος: Τρία νησάκια διαφορετικά και παραδοσιακά

Αρκιοί, Μαρά­θι και Ψέρι­μος είναι τρία σχε­δόν άγνω­στα νησιά της Δωδε­κα­νή­σου, τα οποία όμως υπό­σχο­νται ξεχω­ρι­στές εμπει­ρί­ες στους επι­σκέ­πτες με ένα δια­φο­ρε­τι­κό τρό­πο ζωής και με δια­κο­πές που απέ­χουν κατά πολύ από το μοντέ­λο μαζι­κού του­ρι­σμού που ακο­λου­θεί­ται στα περισ­σό­τε­ρα νησιά της χώρας.

Στα τρία αυτά νησά­κια, όλα είναι δια­φο­ρε­τι­κά και παρα­δο­σια­κά, με πρω­τό­γνω­ρες εμπει­ρί­ες για τους επι­σκέ­πτες, ιδιαι­τέ­ρως αυτούς που ανα­ζη­τούν το αυθε­ντι­κό και το ξεχω­ρι­στό. Τα τελευ­ταία χρό­νια, τα νησά­κια αυτά έχουν «ανα­κα­λυ­φθεί» από Έλλη­νες και αλλο­δα­πούς του­ρί­στες και έχουν απο­κτή­σει φανα­τι­κούς φίλους που τα επι­σκέ­πτο­νται κάθε καλο­καί­ρι, απο­λαμ­βά­νο­ντας τις απί­στευ­τες φυσι­κές ομορ­φιές τους.

Ιδιαί­τε­ρα προ­σελ­κύ­ουν του­ρί­στες με σκά­φη , όμως υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα για ημε­ρή­σιες εκδρο­μές από τα μεγα­λύ­τε­ρα νησιά και διαμονής.

Μαράθι

Το Μαρά­θι είναι ένα από τα πιο αγα­πη­τά νησιά κυρί­ως στους ιδιο­κτή­τες σκα­φών. Βρί­σκε­ται ανά­με­σα σε Πάτμο Λέρο και Λει­ψούς και κατοι­κεί­ται από ελά­χι­στους κατοί­κους. Υπάρ­χουν δύο ταβέρ­νες και κατα­λύ­μα­τα για τους επι­σκέ­πτες, ενώ από τα πιο γνω­στά φαγη­τά που προ­σφέ­ρο­νται είναι η κακα­βιά και γενι­κά τα ψάρια. Υπάρ­χει μόνο μία παρα­λία στο νησί με γαλα­ζο­πρά­σι­να νερά που προ­σφέ­ρει μονα­δι­κές εμπειρίες.Marathi

Κοντά στο Μαρά­θι βρί­σκε­ται το νησά­κι των Αρκιών, μέρος συστά­δας νησιών ιδιαί­τε­ρης ομορ­φιάς με δαντε­λω­τές παρα­λί­ες. Στο νησί ζουν 50 περί­που οικο­γέ­νειες ασχο­λού­με­νες κυρί­ως με το ψάρε­μα και την κτη­νο­τρο­φία και υπάρ­χουν υπο­δο­μές για δια­μο­νή των επι­σκε­πτών αρκε­τοί εκ των οποί­ων το επι­σκέ­πτο­νται κάθε χρό­νο. Στο σύμπλεγ­μα των Αρκιών εκτός από το ομώ­νυ­μο μεγα­λύ­τε­ρο νησί συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται τα νησιά: Αργε­λούσ­σα, Μάρα­θος (ή Μαρά­θι), Καλό­βο­λος, Σπο­λά­το, Μακρο­νή­σι, Στρογ­γυ­λή, Κού­μα­ρος, Αβά­πτι­στο, Ψαθο­νή­σι, Τσού­κα, Σμι­νε­ρο­νή­σι και Τσου­κά­κι, που προ­σφέ­ρο­νται για «εξε­ρεύ­νη­ση» Η πιο γνω­στή παρα­λία των Αρκιών είναι τα «Τηγα­νά­κια» με κατα­γά­λα­να νερά που προ­σελ­κύ­ει επι­σκέ­πτες με σκάφη.

Πώς πάμε στο Μαρά­θι; Με πλοίο στην Πάτμο και από εκεί με τα ημε­ρή­σια καρα­βά­κια για Μαρά­θι. Τα πλοία φτά­νουν στην Πάτμο μετά τα μεσά­νυ­χτα που σημαί­νει ότι θα πρέ­πει να δια­νυ­κτε­ρεύ­σε­τε εκεί και την επό­με­νη μέρα στις 10:00πμ φεύ­γουν τα καρα­βά­κια για Μαρά­θι. Η άλλη επι­λο­γή είναι από τη Σάμο. Κάποιες ημέ­ρες της εβδο­μά­δας φεύ­γει  από το λιμά­νι του Πυθα­γο­ρεί­ου καρα­βά­κι για Αρκιούς, το ταξί­δι διαρ­κεί 2,5 ώρες.

Ψέριμος

Ξεχω­ρι­στές δια­κο­πές υπό­σχε­ται στους επι­σκέ­πτες και η Ψέρι­μος το νησί που βρί­σκε­ται κοντα στην Κάλυ­μνο. Είναι ένα νησί 14,6 τετρα­γω­νι­κών χιλιο­μέ­τρων που κατοι­κεί­ται από μερι­κές οικο­γέ­νειες που το καλο­καί­ρι γίνο­νται περισ­σό­τε­ρες και προ­σφέ­ρει μονα­δι­κές εμπει­ρί­ες για δια­κο­πές. Οι κάτοι­κοί του ασχο­λού­νται κυρί­ως με την αλιεία και την κτη­νο­τρο­φία και υπάρ­χουν υπο­δο­μές για την δια­μο­νή και φιλο­ξε­νία των επισκεπτών.

pserimos

Κάθε καλο­καί­ρι, εκδρο­μι­κά καΐ­κια που ανα­χω­ρούν καθη­με­ρι­νά από την Κάλυ­μνο και την Κω απο­βι­βά­ζουν στην Ψέρι­μο εκα­το­ντά­δες του­ρί­στες ενώ το μονα­δι­κό χωριό του νησιού, εικά­ζε­ται ότι είναι κτι­σμέ­νο στη θέση αρχαί­ου οικι­σμού. Ακό­μη και σήμε­ρα δια­κρί­νο­νται υπο­λείμ­μα­τα αρχαί­ων κατοι­κιών, ενώ συχνά βρί­σκο­νται μέσα στην άμμο τμή­μα­τα αγγεί­ων που πιθα­νόν χρο­νο­λο­γού­νται από τους ελλη­νι­στι­κούς χρό­νους. Επί­σης, εδώ ανα­πτύσ­σε­ται η καλύ­τε­ρη παρα­λία του νησιού, που είναι στρω­μέ­νη με ολό­λευ­κη άμμο, δια­θέ­τει ρηχά νερά και είναι προ­στα­τευ­μέ­νη από τους ανέμους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο