Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρκουδάκι απεγκλωβίστηκε από παράνομη παγίδα σε αμπελώνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα αρκου­δά­κι, μόλις 10 μηνών, πιά­στη­κε την Τρί­τη 1 Οκτω­βρί­ου σε παρά­νο­μη παγί­δα που είχε στη­θεί μέσα σε αμπε­λώ­να στον Κορυ­δαλ­λό Τρι­κά­λων. Το Δασαρ­χείο Καλα­μπά­κας ενη­μέ­ρω­σε την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ενώ στη συνέ­χεια κάτοι­κος της περιο­χής ενη­μέ­ρω­σε και τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Οι δύο οργα­νώ­σεις κινη­το­ποι­ή­θη­καν άμε­σα και έσπευ­σαν στο σημείο προ­κει­μέ­νου να απε­γκλω­βί­σουν το άτυ­χο ζώο.

Το θηλυ­κό αρκου­δά­κι βρι­σκό­ταν στον αμπε­λώ­να μαζί με τη μητέ­ρα του η οποία αδυ­να­τώ­ντας να το απε­λευ­θε­ρώ­σει απο­μα­κρύν­θη­κε όταν αντι­λή­φθη­κε ανθρώ­πι­νη παρου­σία. Η επι­τυ­χη­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση της μικτής Ομά­δας Άμε­σης Επέμ­βα­σης, έπει­τα από λίγη ώρα κατά­φε­ρε να απε­γκλω­βί­σει το ζώο. Το αρκου­δά­κι είχε πια­στεί από το πόδι από το δόκα­νο αλλά ευτυ­χώς δεν τραυματίστηκε!

Έπει­τα από μία σύντο­μη επι­χεί­ρη­ση, η μικρή αρκού­δα απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε και απο­μα­κρύν­θη­κε γρή­γο­ρα προς το δάσος. Στην Αντω­νία, όπως ονο­μά­στη­κε το αρκου­δά­κι, τοπο­θε­τή­θη­κε δορυ­φο­ρι­κό ραδιο­κο­λά­ρο από την επι­στη­μο­νι­κή ομά­δα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που θα παρα­κο­λου­θεί έτσι το γεω­γρα­φι­κό στίγ­μα του ζώου για διά­στη­μα 1–2 ετών περίπου.
Η παγί­δα φαί­νε­ται ότι είχε τοπο­θε­τη­θεί με στό­χο κάποια αρκού­δα που θα έκα­νε ζημιές στον αμπε­λώ­να. Η τοπο­θέ­τη­σή της, όμως, απο­τε­λεί μία κατά­φο­ρα παρά­νο­μη πρά­ξη που θέτει σε κίν­δυ­νο την άγρια ζωή.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι αυτό ήταν το τρί­το περι­στα­τι­κό παγί­δευ­σης αρκού­δας μέσα στο 2019 και τέταρ­το συνο­λι­κά τα τελευ­ταία δύο χρό­νια. Οι Περι­βαλ­λο­ντι­κές Οργα­νώ­σεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ και το Δασαρ­χείο Καλα­μπά­κας υπεν­θυ­μί­ζουν ότι το μόνο ασφα­λές και απο­τε­λε­σμα­τι­κό μέσο προ­στα­σί­ας αγρο­κτη­μά­των είναι οι ειδι­κές ηλε­κτρο­φό­ρες περι­φρά­ξεις και συστή­νουν ανε­πι­φύ­λα­κτα τη χρή­ση τους σε περιο­χές που απο­τε­λούν βιό­το­πο αρκούδας.

Πηγή: Αρκτού­ρος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο