Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρκούδα εντοπίστηκε νεκρή στο Βροντερό Φλώρινας

Μία αρκού­δα εντο­πί­στη­κε νεκρή την περα­σμέ­νη Τρί­τη στο Βρο­ντε­ρό Φλώ­ρι­νας από συνερ­γά­τη της περι­βαλ­λο­ντι­κής οργά­νω­σης “Καλ­λι­στώ” και μέλος της Ομά­δας Άμε­σης Επέμ­βα­σης (ΟΑΕ) για τη δια­χεί­ρι­ση όλων των περι­στα­τι­κών προ­σέγ­γι­σης αρκού­δων σε κατοι­κη­μέ­νες περιοχές.

Όπως δια­πι­στώ­θη­κε, η αρκού­δα, ηλι­κί­ας επτά έως οκτώ ετών, είχε πεθά­νει πριν από 15 με 20 μέρες. Ο Φορέ­ας Δια­χεί­ρι­σης Εθνι­κού Πάρ­κου Πρε­σπών και την Διεύ­θυν­ση Δασών Φλώ­ρι­νας θα προ­σπα­θή­σουν να διε­ρευ­νή­σουν τα αίτια του θανά­του του ζώου ενώ, όπως έγι­νε γνω­στό, στην περιο­χή του Βρο­ντε­ρού έχουν σημειω­θεί στο παρελ­θόν αρκε­τά περι­στα­τι­κά παρά­νο­μης θανά­τω­σης αρκού­δων είτε με τη χρή­ση δηλη­τη­ρια­σμέ­νων δολω­μά­των είτε με πυρο­βό­λο όπλο.

Η “Καλ­λι­στώ” και ο Φορέ­ας Δια­χεί­ρι­σης Εθνι­κού Πάρ­κου Πρε­σπών, σε ανα­κοί­νω­σή τους, τονί­ζουν ότι η θανά­τω­ση αρκού­δας απο­τε­λεί παρά­νο­μη πρά­ξη ενώ η θανά­τω­ση οποιου­δή­πο­τε άγριου ζώου, δεν απο­τε­λεί λύση απο­φυ­γής ζημιών σε παρα­γω­γι­κές μονά­δες (κτη­νο­τρο­φία, μελισ­σο­κο­μία, καλ­λιέρ­γειες). Το πιθα­νό­τε­ρο, μάλι­στα, είναι πως τη θέση ενός ζώου που θανα­τώ­νε­ται, παίρ­νουν άλλα ζώα, που θα συνε­χί­σουν να προ­κα­λούν ζημιές. Παράλ­λη­λα, η ολέ­θρια και παρά­νο­μη χρή­ση δηλη­τη­ρια­σμέ­νων δολω­μά­των, είναι πολύ πιθα­νόν να σκο­τώ­σει και άλλα είδη εκτός από αυτά που απο­τε­λούν το στό­χο τους, όπως είδη σπά­νιων αρπα­κτι­κών που­λιών αλλά και οικό­σι­των ζώων (τσο­πα­νό­σκυ­λα, κυνη­γό­σκυ­λα, ζώα συντροφιάς).

Σε αντί­θε­ση με τη θανά­τω­ση, τα μέτρα πρό­λη­ψης που ενδεί­κνυ­νται ως απο­τε­λε­σμα­τι­κά είναι η χρή­ση ηλε­κτρο­φό­ρων περι­φρά­ξε­ων και σκύ­λων φύλα­ξης κοπα­διών, καθώς μπο­ρούν να απο­τρέ­ψουν τις επι­θέ­σεις των σαρ­κο­φά­γων ζώων σε παρα­γω­γι­κές μονά­δες και σε βάθος χρό­νου να ελα­χι­στο­ποι­ή­σουν τις ζημιές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο